SağlıkPulpit Nedir, Neden Olur? Pulpit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pulpit Nedir, Neden Olur? Pulpit Tedavisi Nasıl Yapılır?

16.07.2022 - 13:20 | Son Güncellenme:

Diş sağlığı için oldukça önemli bir konu olan pulpit diş içerisinde bulunan pulpa denilen sinirlerin iltihaplanması ile oluşan bir durumdur. Pulpit veya pulpits şeklinde ifade edilen ve dişin pulpasının iltihaplanması sonucu şişmesine neden olmaktadır. Pulpit nedir ve pulpit neden olur? Pulpit tedavisi nasıl yapılır hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Pulpit Nedir, Neden Olur Pulpit Tedavisi Nasıl Yapılır

Diş içinde ve en iç kısmındaki diş için kan ve sinir gibi malzemelerin bulunduğu alana pulpa adı verilmektedir. 

Haberin Devamı

Pulpit Nedir? Neden Olur? 

Pulpit diş iç kısmında yer alan pulpa denilen bölgenin bakteriler nedeniyle iltihaplanması ve şişlik oluşturması demektir. Pulpit tedavisi yapılarak pulpa çıkartılıp diş tekrak kullanılabilmektedir. Pulpit oluşumuna ağızda bulunan bakteriler neden olmaktadır. 

Pulpit oluşmasına çoğunlukla ilerlemiş diş çürükleri neden olmaktadır. Diğer nedenleri ise diş travması olarak bilinmektedir.

Pulpit sıcak ve soğuk temaslarında ciddi diş ağrılarına neden olan bir rahatsızlıktır. Ağrı bir dişte başlayarak zamanla yayılma gösterebilmektedir. Pulpit tedavisinin yapılması dişin doldurularak kullanılmasını sağlamaktadır. Pulpa çıkarılması ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. 

Pulpit Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Haberin Devamı

Pulpit tedavisinde dişin iç kısmında yer alan pulpa çıkarılır bu işlem yapılırken dişin geri kalanı sağlam kalmaktadır. Dişin pulpa kısmı alındıktan sonra dişin içinde oluşan çukurluk dezenfekte edilerek doldurulur ve kapatılır. Bu işeme pulpektomi işlemi de denilmektedir. 

Dişin kök kanalının ilk kısmı olan bölüm olarak tedavi edilebildiği gibi bazı durumlarda dişin tamamının alınması da gerekebilmektedir.

Yazarlar