Son dakika antik dönem haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan antik dönem gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan antik dönem haber sayfamızda...
Antik dünyanın sekizinci harikasıKyzikos Hadrian Tapınağı, döneminde görkemiyle herkesi büyüleyen birçok tapınaktan daha büyüktü. Tapınak öylesine muazzam bir yapıydı ki Marmara Denizi’nde yol alan gemiciler tapınağı gördüklerinde hayrete düşüyordu...
Bir Nysalının peşinde...“Nysa, Mesogis Dağı’nın yanındadır. Büyük bir kısmıyla dağın meyillerine yayılmıştır ve çifte kenttir” diyor Coğrafyacı Strabon binlerce yıl önce yazdığı kitabında. Neden “çifte kent” denildiğini de Nysa’ya geldiğinizde anlıyorsunuz. Derin bir vadi ve onu çevreleyen tepelerin üzerinde yükselmiş şehir. Ve bu iki yerleşke üç köprü ile birbirine bağlanmış. İki yakası bir araya gelerek çifte kent olmuş.
Manisa standı iz bıraktıManisa Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmir’de düzenlenen 18. Uluslararası Turizm Ticaret Fuarı’nda sergilediği kentin tarihi, gastronomisi ve kültürel zenginliklerini tanıtan standı yoğun ilgi gördü.
Mimari ve mühendislikte Roma'nın örnek kentiAydın'da bulunan Nysa Antik Kenti'nin Helenistik Dönem'den Bizans’a uzanan tarihi, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan mezarlar Nysa'ya dair heyecan verici gelişmelerin başında geliyor
Akdeniz'in en büyüklerinden! Her geçen gün bir yenisi ortaya çıkıyorAkdeniz’in en büyük tiyatrolarından olan İzmir'in merkezindeki antik döneme ait Smyrna Tiyatrosu gün yüzüne çıkartılıyor. İKÇÜ Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Smyrna Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, 'Nal' şeklinde mimari bir tasarıma ve 20 bin kişilik oturma alanına sahip olan tiyatronun basamaklarının her geçen gün daha da ortaya çıkarıldığını söyledi.
Olimpos safranı turizme iyi gelecekSeyahat trendlerinde doğa ile bütünleşen destinasyonlar öne çıkıyor. Artık benzersiz, nadide bir bitki de turizmin bir parçası.
Literatürde yok! 2'nci ve 5'inci yüzyıla aitKarabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianapolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda; 2'nci yüzyıla ait sikke ile 5'inci yüzyıla ait fibula, gün yüzüne çıkarıldı.
Kale kazılarında ortaya çıktı! 700 yıllık tuvalet bulunduMersin'in incisi denizin ortasındaki Kızkalesi'nin karşısında yer alan ve dış kale olarak bilinen Korikos Kalesi'nde yapılan kazı çalışmalarında yaşam alanları ortaya çıkarılmaya başlandı.
Türkiye’den kaçırılan nadir antik sedir evine gerdi döndüKültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleri ve uluslararası iş birliği sayesinde, 1980'lerde Manisa'daki bir mezardan kaçak kazılarla çıkarılarak yurt dışına kaçırılan yaklaşık 2500 yıllık bronz sedir, Türkiye'ye iade edildi.
Euromos’ta sahne sanatın olacakMuğla'nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti'nde ayakta kalan yapılar restore edilerek turizme kazandırılıyor. Karia Dönemi’nin önemli merkezlerinden olduğu değerlendirilen tarihi alanda agora, tapınak, surlar, tiyatro ve hamam bölümlerinde yapılan kazı çalışmalarıyla kentin geçmişine ilişkin bulgular elde ediliyor.
Likya’nın ıssız kenti CadiandaLikya bölgesinin en batı ucunda bulunan ve Likçe adı Kadawanti olan Cadianda (Kadyanda) Antik Kenti konumu itibariyle gücün ve ihtişamın göstergesidir. Kadawanti kelime anlamı olarak “buğday zengini, tahılı bol” demektir. Fethiye’nin Üzümlü beldesinin 9 km güneyinde yer alan antik kent günümüzde çok yoğun ziyaret edilmediği için ıssızlığını yaşıyor.
Syedra gece müzeciliğine hazırAntalya’da birçok ören yeri ve müzelerde geçilen “Gece Müzeciliği” uygulamasının Syedra Antik Kenti’nde de başlatılması için hummalı çalışma yürütülüyor.
Türkiye'deki bu volkan uyanabilir: 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseliyorTürkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'nın Kula ilçesinde yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfeden bilim insanları, yüzeye yakın olan en büyük magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğunu belirledi.
Türkiye'deki bu volkan uyanabilir: 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseliyor
Türkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa'nın Kula ilçesinde yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfeden bilim insanları, yüzeye yakın olan en büyük magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğunu belirledi. Prof. Dr. Özgür Karaoğlu: "Özellikle bu bölgedeki jeotermal sistemi de ısıttığını düşündüğümüz bir magma kütlesi var, yüzeye 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru yükseldiğini, sokulduğunu tespit etmiş durumdayız" dedi.
Viyana’da bir ‘Anadolu’ müzesiEfes Antik Kenti’nden bazı eserler, ait olduğu topraklardan binlerce kilometre uzakta sergileniyor. Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Efes Müzesi’nde, Anadolu tarihine ait önemli eserler yer alıyor.
Milliyet Arkeoloji ile 'Yaşayan Tarih'e YolculukMilliyet Arkeoloji dergisi, 18 Ağustos Pazar günü yayımlanan 40. sayısında Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ni mercek altına alıyor. Ayrıca dergi, Muğla'dan İstanbul'a uzanarak okurları önce fotoğrafçı Timurtaş Onan'ın kitabıyla İstanbul'un tarihî hanlarına, ardından da Bizans Dönemi'nde yapılmış ve daha sonra camiye çevrilmiş üç kültür mirasına götürüyor.
Stratonikeia’nın eşsiz kütüphanesiHellenistik Dönem’den Roma’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e birçok tarihi yapının bir arada bulunduğu Stratonikeia Antik Kenti’nin son sürprizlerinden biri de Hellenistik Dönem’e ait bir kütüphane.
Milliyet Arkeoloji dergisinin son durağı Teos Antik KentiMilliyet Arkeoloji dergisi, 21 Temmuz Pazar günü yayımlanacak 39. sayısında Teos Antik Kenti’ni mercek altına alıyor. Dergide ayrıca 13 yıl süren restorasyonun ardından bir müzeyle birlikte ziyarete açılan Çinili Hamam, Antik Dönem olimpiyatları ve stadyumların evrimi de inceleniyor.
Antalya'da 'Kalliope' heyecanı! Çalışma derinleştikçe ortaya çıktıSide Antik Kenti'ndeki restorasyon çalışmalarında milattan önce 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen, mitolojik ilham perisi Kalliope'nin ismi ve resminin yer aldığı mozaik zemin bulunmuştu. Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, “İyi bir işçiliğe sahip Kalliope'nin betimlendiği mozaiğin bulunması heyecanlandırdı” diye konuştu.
Diyarbakır'da tarihi taş ocağında 60 çocuk mezarı!Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeolojik kazıda Geç ve Erken Roma dönemine ait 0-6 yaş grubuna ait 60 adet mezar bulundu. Kazının 2024'ün dördüncü sezonunda yeni mezar ortaya çıktı.
Antik Dönem ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.