Son dakika milliyet arkeoloji haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan milliyet arkeoloji gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan milliyet arkeoloji haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 391 milliyet arkeoloji haberi bulunmuştur.
Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 17 Kasım Pazar günü yayımlanacak olan 43. sayısında kapsamlı bir Kapadokya dosyası ile okurlarının karşısına çıkıyor. Dergi, Kapadokya'nın ilk yerleşiklerinden yer altındaki Kapadokya'ya, peribacalarının milyonlarca yıllık oluşum sürecinden bölgedeki Hristiyanlık mirasına, her yönüyle Kapadokya'yı ele alıyor.
Mağaradaki 86 bin yıllık yaşam Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 20 Ekim Pazar günü yayımlanacak 42. sayısında ilk bakışta "sıradan taşlar" gibi görünen ama bilimsel bir kazıyla insanlığı 86 bin yıl öncesine bağlayan yontma taş aletlerin bulunduğu İnkaya Mağarası'nı kapağına taşıdı.
Kültürel mirası çocuklarla buluşturmakDeğerli Milliyet Arkeoloji Okurları; Kültürel miras, yalnızca nesnel bir değeri değil, toplumların tarihsel sürekliliğini ve ortak değerlerini geleceğe taşıyan bir köprü işlevi görür...
2 bin yıllık heykel bulundu! 'Bu bölgede sürprizlere hazırlıklıyız'Uşak'ın Ulubey ilçesindeki Blaundos Antik Kenti'nde bulunan Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık kadın heykeli, bakım ve restorasyon çalışmalarının ardından Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek. Aynı bölgede 2021 yılında da iki heykel bulundu.
Efes Gece Müzeciliği: Türkiye turizminin yeni cazibe merkeziSami Çebi/ SICPA Türkiye CEO’su- Değerli Milliyet Arkeoloji Okurları;Ülkemiz için güzel bir yaz sezonunu geride bırakıp eylül ayının ortasına geldiğimiz bu günlerde 2024 turizm yaz sezonun kelimenin tam manası ile yıldızı olan Efes Gece Müzeciliği’nden bahsetmek isterim...
Efes'in 'ışıltısı' Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 15 Eylül Pazar günü yayımlanacak 41. sayısında Efes’i mercek altına alıyor. Dergide ayrıca Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Efes Müzesi’nde, Anadolu tarihine ait önemli eserler inceleniyor.
Milliyet Arkeoloji ile 'Yaşayan Tarih'e YolculukMilliyet Arkeoloji dergisi, 18 Ağustos Pazar günü yayımlanan 40. sayısında Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ni mercek altına alıyor. Ayrıca dergi, Muğla'dan İstanbul'a uzanarak okurları önce fotoğrafçı Timurtaş Onan'ın kitabıyla İstanbul'un tarihî hanlarına, ardından da Bizans Dönemi'nde yapılmış ve daha sonra camiye çevrilmiş üç kültür mirasına götürüyor.
Tarih içinde tarihStratonikeia Antik Kenti'ni gezmek, tarihin farklı katmanlarının yan yana görülebildiği ilginç ve güzel bir deneyim yaşatıyor. Stratonikeia'da bir adımla binlerce yıl sonrasına geçebiliyor; Hellenistik Dönem'den Roma'ya, Beylikler Dönemi'nden Osmanlı'ya, dahası günümüze kadar uzanan zengin bir zaman tünelinde ilerliyorsunuz. Bu kent, asırlardır olduğu gibi bugün de yaşamaya devam ediyor.
Stratonikeia’nın eşsiz kütüphanesiHellenistik Dönem’den Roma’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e birçok tarihi yapının bir arada bulunduğu Stratonikeia Antik Kenti’nin son sürprizlerinden biri de Hellenistik Dönem’e ait bir kütüphane.
Milliyet Arkeoloji dergisinin son durağı Teos Antik KentiMilliyet Arkeoloji dergisi, 21 Temmuz Pazar günü yayımlanacak 39. sayısında Teos Antik Kenti’ni mercek altına alıyor. Dergide ayrıca 13 yıl süren restorasyonun ardından bir müzeyle birlikte ziyarete açılan Çinili Hamam, Antik Dönem olimpiyatları ve stadyumların evrimi de inceleniyor.
Taşların hikâyesi: TeosTeos Antik Kenti'nin Dionysos Tapınağı ile başlayan hikâyesi, şimdi yeni bir tapınakla zenginleşiyor. Yüzyıllardır varlığı bilinen, "Agora'daki küçük tapınak" olarak anılan tapınak, 2021 yılında bulunan bir yazıtla "kimliğine" kavuştu. Tanrıça Roma ve İmparator Augustus'a adandığı anlaşılan tapınağın hikâyesi, bu yıl yapılacak kazılarla derinleşecek
Teos’tan açılan zaman tüneliSanatçılar Birliği’ne ev sahipliği yapan bereketin ve coşkunun simgesi Dionysos’la anılan Teos Antik Kenti’ndeki kazılar devam ediyor. Teos’ta bulunan metinler tarihi aydınlatırken Dionysos Tapınağı ayağa kalkmaya hazırlanıyor
O artık batık bir geminin metruk deniz feneri değilPatara Deniz Feneri, Xanthos Vadisi’nin dünyaya açılan kapısında, Patara limanında, M.S. 64/65 yılından itibaren yüzlerce yıl denizcilere yol gösterdi. İmparator Nero'nun Patara'ya armağanı olan bu fener, yıllar yılı sert rüzgârlara göğüs gerdi. 15. yüzyıla gelindiğinde ise Rodos Depremi yeryüzünü sarsarken yaşlı fener son kez baktı Akdeniz'e.
Patara Deniz Feneri 500 yıllık uykusundan uyandıMilliyet Arkeoloji dergisi, 19 Mayıs Pazar günü yayımlanacak 37. sayısında Patara Deniz Feneri’ni ve yeniden ayağa kaldırılış hikâyesini mercek altına alıyor.
Patara Deniz Feneri tarihi aydınlatıyorMilliyet Arkeoloji & İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları devam ediyor. İlki Antalya’daki Patara Antik Kenti’nde gerçekleşen buluşma, iki yıl aradan sonra bu kez Patara Deniz Feneri özelinde yine Patara’da düzenlendi.
Milliyet Arkeoloji’den yeni sayı! Bahar bayramları özel sayısıMilliyet Arkeoloji dergisi, baharı "bahar sayısı" ile karşılıyor. Dergi, 35. sayısında tarihte bayramlarla, dinî törenlerle kutlanan, yeni bir yılın gelişi olarak görülen baharı karşılama törenlerini odağına alıyor.
Satır satır yolculuğuMardin, Türkiye’nin zengin kültürünün en önemli parçaları arasında... Bugün sayıları çok azalmış da olsa Süryaniler de Mardin’in en önemli renklerinden...
Patara Antik Kenti İstanbul’a geldiPatara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan, Patara’nın ve kazıların tarihini Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’ndeki “Patara’nın İzinde” programında anlattı.
Yaşayan tarih yaşayan kentAykut Ferah Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları;Bir sene önce, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin en büyük yıkıma sebep verdiği şehirlerden biri de medeniyetler şehri Hatay oldu...
Alaca Höyük İstanbul’a taşındıYapı Kredi Müzesi’nde gerçekleşen “Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük” sergisi Alaca Höyük kazılarına ışık tutarken Cumhuriyet’in arkeolojiye verdiği önemi de hatırlatıyor.
Geleceğe Miras HierapolisAykut Ferah/ Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı- Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları; 9 Aralık 1988 tarihinden bu yana UNESCO Doğal ve Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale Travertenleri ile birlikte Hierapolis Antik Kenti, eşsiz güzelliği ile ülkemizde en fazla ziyaret edilen antik kentler listesinin en ön sıralarında yer alıyor ve hem Denizli turizmi hem de ülkemiz turizm gelirleri açısından oldukça büyük öneme sahip...
Evine dönen kültür mirasıAykut Ferah/ Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı- Değerli Milliyet Arkeoloji Dergisi Okurları;Arkeolojik alanlar ve somut kültürel varlıklar ne üzücüdür ki savaşlar, kaçak kazılar yahut ekonomik gelişmeler, yol, baraj yapımı, madencilik gibi faaliyetler neticesinde yıkıcı etkilere maruz kalmış ve bunun bir sonucu olarak da tarihi bütünsel olarak açıklama ve anlama misyonları zaman zaman sekteye uğramış veya ortadan kalkmıştır...
Karia’dan Geyre’ye kentin tarihiAphrodisias, Aydın’ın Karacasu ilçesi sınırları içinde, Büyük Menderes Nehri’nin bir kolu olan Dandalaz Çayı’nın açtığı vadide yer alıyor. Büyük Menderes Nehri ile Dalaman Çayı arasında kalan bölge, geçmişte Karia, halkı da Karialılar olarak biliniyordu.
İkiztepe Höyüğü: Döneminin çok ötesindeİlk yerleşim izlerinin 6500 yıl öncesine kadar uzandığı Samsun’daki İkiztepe Höyüğü’nde 1974 yılından bu yana süren arkeolojik çalışmalar, bölgenin maden ve tekstil işçiliğinin yanı sıra tıp alanında da geliştiğini gösteriyor.
Milliyet Arkeoloji ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.