Son dakika milliyet arkeoloji haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan milliyet arkeoloji gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan milliyet arkeoloji haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 403 milliyet arkeoloji haberi bulunmuştur.
Milliyet Arkeoloji 45. sayısında soruyor: İstanbul'da bir antik kent olduğunu biliyor musunuz?Milliyet Arkeoloji dergisi, 19 Ocak Pazar günü yayımlanacak olan yeni sayısında, her gün yakınından binlerce kişinin geçtiği ama çok az kişinin bildiği bir antik kenti kapağına taşıdı. "İstanbul’da birçok tarihi yapı görmüş olabilirsiniz; peki ya bir antik kent?" diye soran dergi, Küçükçekmece Gölü’nün Avcılar kıyısındaki Bathonea Antik Kenti’nde, İstanbul tarihinin eksik parçalarını tamamlayan kazı çalışmasına ilişkin detaylı bilgilere yer veriyor.
Yılın keşifleri“Milliyet Yılın Arkeolojik Keşifleri” listesinde bu yıl “tarih öncesi” kategorisinde Antalya Kumluca’da su altı kazılarında bulunan 3600 yıllık hançer; “tarihi çağlar” kategorisinde ise 1402 Ankara Savaşı’na ilişkin buluntular ilk sırada yer aldı.
Kültürel mirasın nabzı Abu Dabi’de tutulduHer yıl İstanbul’da düzenlenen restorasyon, müzecilik ve arkeoloji fuarı Heritage, bu kez Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dabi’deydi.
Tarihsel katmanları çözen kazılarDeğerli Milliyet Arkeoloji Okurları; Türkiye, tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış bir coğrafya olarak, dünyanın önde gelen açık hava arkeoloji sahalarından biridir.
Milliyet yılın arkeolojik keşifleri listesi: Çağlar ötesinden geleceğe mirasYılın arkeolojik keşifleri listesi belli oldu. İlk sırada; “tarih öncesi” kategorisinde Antalya Kumluca’da su altı kazılarında bulunan 3 bin 600 yıllık hançer; “tarihi çağlar” kategorisinde ise 1402 Ankara Savaşı’na ilişkin buluntular yer aldı
Mimari ve mühendislikte Roma’nın örnek kentiAydın’da bulunan Nysa Antik Kenti’nin Helenistik Dönem’den Bizans’a uzanan tarihi, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan mezarlar Nysa’ya dair heyecan verici gelişmelerin başında geliyor.
Eski bir dostu hatırlatmakGeleneksel Türk tiyatrosunun örnekleri, tarihî mekânlarda halkla buluşurken iki farklı kültür aktarımı süreci aynı anda yaşanıyor.
Ören yeri ve müzelerde 2024Değerli Milliyet Arkeoloji Okurları; SICPA Türkiye olarak 2018 yılından beri Türkiye’deki birçok müze ve ören yerinin gişe işletmesini devralmış bulunuyoruz. Bu süre içerisinde 130 milyon ziyaretçiye hizmet sunduk. Bu sayı, yıl bazında yaklaşık 19 milyon ziyaretçiye tekabül ediyor. 2024 yılı ise ziyaretçi sayılarında adeta patlamanın yaşandığı bir yıl oldu. Geçtiğimiz yıl içerisinde şirketimize bağlı 84 müze ve ören yerini ziyaret eden, yerli ve yabancı ziyaretçilerimize teşekkür ederiz.
Mimari ve mühendislikte Roma'nın örnek kentiAydın'da bulunan Nysa Antik Kenti'nin Helenistik Dönem'den Bizans’a uzanan tarihi, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan mezarlar Nysa'ya dair heyecan verici gelişmelerin başında geliyor
Kapadokya: Jeolojik ve arkeolojik mirasın ekonomiye katkısıDeğerli Milliyet Arkeoloji Okurları; Kapadokya, benzersiz jeolojik ve arkeolojik zenginlikleriyle turizmde öne çıkan, sürdürülebilir miras yönetimi açısından son yıllarda örnek bir bölge olarak dikkat çekiyor.
Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 17 Kasım Pazar günü yayımlanacak olan 43. sayısında kapsamlı bir Kapadokya dosyası ile okurlarının karşısına çıkıyor. Dergi, Kapadokya'nın ilk yerleşiklerinden yer altındaki Kapadokya'ya, peribacalarının milyonlarca yıllık oluşum sürecinden bölgedeki Hristiyanlık mirasına, her yönüyle Kapadokya'yı ele alıyor.
Mağaradaki 86 bin yıllık yaşam Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 20 Ekim Pazar günü yayımlanacak 42. sayısında ilk bakışta "sıradan taşlar" gibi görünen ama bilimsel bir kazıyla insanlığı 86 bin yıl öncesine bağlayan yontma taş aletlerin bulunduğu İnkaya Mağarası'nı kapağına taşıdı.
Kültürel mirası çocuklarla buluşturmakDeğerli Milliyet Arkeoloji Okurları; Kültürel miras, yalnızca nesnel bir değeri değil, toplumların tarihsel sürekliliğini ve ortak değerlerini geleceğe taşıyan bir köprü işlevi görür...
2 bin yıllık heykel bulundu! 'Bu bölgede sürprizlere hazırlıklıyız'Uşak'ın Ulubey ilçesindeki Blaundos Antik Kenti'nde bulunan Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık kadın heykeli, bakım ve restorasyon çalışmalarının ardından Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek. Aynı bölgede 2021 yılında da iki heykel bulundu.
Efes Gece Müzeciliği: Türkiye turizminin yeni cazibe merkeziSami Çebi/ SICPA Türkiye CEO’su- Değerli Milliyet Arkeoloji Okurları;Ülkemiz için güzel bir yaz sezonunu geride bırakıp eylül ayının ortasına geldiğimiz bu günlerde 2024 turizm yaz sezonun kelimenin tam manası ile yıldızı olan Efes Gece Müzeciliği’nden bahsetmek isterim...
Efes'in 'ışıltısı' Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 15 Eylül Pazar günü yayımlanacak 41. sayısında Efes’i mercek altına alıyor. Dergide ayrıca Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Efes Müzesi’nde, Anadolu tarihine ait önemli eserler inceleniyor.
Milliyet Arkeoloji ile 'Yaşayan Tarih'e YolculukMilliyet Arkeoloji dergisi, 18 Ağustos Pazar günü yayımlanan 40. sayısında Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ni mercek altına alıyor. Ayrıca dergi, Muğla'dan İstanbul'a uzanarak okurları önce fotoğrafçı Timurtaş Onan'ın kitabıyla İstanbul'un tarihî hanlarına, ardından da Bizans Dönemi'nde yapılmış ve daha sonra camiye çevrilmiş üç kültür mirasına götürüyor.
Tarih içinde tarihStratonikeia Antik Kenti'ni gezmek, tarihin farklı katmanlarının yan yana görülebildiği ilginç ve güzel bir deneyim yaşatıyor. Stratonikeia'da bir adımla binlerce yıl sonrasına geçebiliyor; Hellenistik Dönem'den Roma'ya, Beylikler Dönemi'nden Osmanlı'ya, dahası günümüze kadar uzanan zengin bir zaman tünelinde ilerliyorsunuz. Bu kent, asırlardır olduğu gibi bugün de yaşamaya devam ediyor.
Stratonikeia’nın eşsiz kütüphanesiHellenistik Dönem’den Roma’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e birçok tarihi yapının bir arada bulunduğu Stratonikeia Antik Kenti’nin son sürprizlerinden biri de Hellenistik Dönem’e ait bir kütüphane.
Milliyet Arkeoloji dergisinin son durağı Teos Antik KentiMilliyet Arkeoloji dergisi, 21 Temmuz Pazar günü yayımlanacak 39. sayısında Teos Antik Kenti’ni mercek altına alıyor. Dergide ayrıca 13 yıl süren restorasyonun ardından bir müzeyle birlikte ziyarete açılan Çinili Hamam, Antik Dönem olimpiyatları ve stadyumların evrimi de inceleniyor.
Taşların hikâyesi: TeosTeos Antik Kenti'nin Dionysos Tapınağı ile başlayan hikâyesi, şimdi yeni bir tapınakla zenginleşiyor. Yüzyıllardır varlığı bilinen, "Agora'daki küçük tapınak" olarak anılan tapınak, 2021 yılında bulunan bir yazıtla "kimliğine" kavuştu. Tanrıça Roma ve İmparator Augustus'a adandığı anlaşılan tapınağın hikâyesi, bu yıl yapılacak kazılarla derinleşecek
Teos’tan açılan zaman tüneliSanatçılar Birliği’ne ev sahipliği yapan bereketin ve coşkunun simgesi Dionysos’la anılan Teos Antik Kenti’ndeki kazılar devam ediyor. Teos’ta bulunan metinler tarihi aydınlatırken Dionysos Tapınağı ayağa kalkmaya hazırlanıyor
O artık batık bir geminin metruk deniz feneri değilPatara Deniz Feneri, Xanthos Vadisi’nin dünyaya açılan kapısında, Patara limanında, M.S. 64/65 yılından itibaren yüzlerce yıl denizcilere yol gösterdi. İmparator Nero'nun Patara'ya armağanı olan bu fener, yıllar yılı sert rüzgârlara göğüs gerdi. 15. yüzyıla gelindiğinde ise Rodos Depremi yeryüzünü sarsarken yaşlı fener son kez baktı Akdeniz'e.
Milliyet Arkeoloji ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.