Editörün SeçtikleriBuzdolabını tanımak

Buzdolabını tanımak

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Buzdolabını tanımak

Buzdolabını tanımak


       Buzdolabının hayatımızda ne kadar önemli rolü olduğunu üzerine uzun uzadıya konuşmaya gerek yok. Yemekle, içmekle, mutfakla pek ilgisi olmayan birinin bile, günlük yaşantısının bir parçasıdır buzdolabı. Yumurtanın, peynirin, sütün, suyun, dondurulmuş gıdaların, etin, muhafaza edildiği yerdir burası. Eğer bir buzdolabınız yoksa (ki, eğer yeni bir ev kurmuyorsanız bu küçük bir ihtimal!) veya mevcut olanı artık yenileme zamanın geldiğini düşünüyorsanız, buzdolapları konusunda biraz bilgi edinmeniz iyi olur. Ve elbette satın aldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler de var.
       Buzdolabının, üst kapağındaki yıldızlar, dondurucu (buzluk) kısmının soğutma kapasitesini gösterir. Tek yıldız, buzluğun besinleri 2 - 3 gün koruyabileceğini, soğukluğun -6’ya kadar düşeceğini gösterir.
       Çift yıldız, donan gıdaların
       -12 derecede soğutulup, korunduğunu anlatır. Bu ısıda besinler, 15 - 20 gün saklanabilir. Üç yıldızlı dondurucuların soğukluğu -18 dereceye kadardır. Yiyecekler, 12 ay boyunca donmuş vaziyette tazeliklerini koruyabilir. Dört yıldızlı dondurucularda ısı -30 dereceye kadar düşer. Dondurulmuş taze gıdalar, önceden pişirilerek dondurucuya kaldırılmış yemekler, 12 ay boyunca, bu tip dondurucularda korunabilir.
       Buzdolabının kapağını sürekli açıp kapatmak, elektrik tüketimini arttırır ve içerdeki ısıyı yükselterek dengeyi bozar.
       Bu nedenle, buzdolabının kapısını ne alacağınıza karar verdikten sonra açın. Ne dondurucu, ne de alt kısmı çok fazla doldurmayın. Tıkış tıkış bir buzdolabında hava akımı zorlaşır ve enerji tüketimi çoğalır. Yerleştirdiğiniz kapların ve besin maddelerinin arasında yaklaşık 10’ar santimlik boşluklar olmasına dikkat edin.

     ÂGÃœNÃœN YEMEĞİ
       Hamsi kuşu, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 30’
       Malzemeler: 1 kg hamsi, 2 su bardağı mısır unu, 5 domates, 8 sivri biber, 1 demet maydanoz, tuz, karabiber, kırmızıbiber
       Hazırlanışı: Hamsilerin kılçıklarını çıkarın. Domates, sivri biber ve maydanozu çok ince kıyıp karıştırın. Baharatlarını ilave edin. İki hamsinin arasına hazırladığınız harçtan bir miktar doldurun. Balığın deri kısmının üste gelmesine dikkat edin. Hamsilerin birbirine yapışmaması için mısır ununa bulayın. Kızdırılmış sıvı yağda kızartıp servis yapın.

     ÂGÃœNÃœN MÖNÃœSÃœ
     Â

  • Pirinç çorbası
  • Hamsi kuÅŸu
  • YeÅŸil salata
  • YoÄŸurt tatlısı

  • Yazarlar