Yazıt

Yazıt

Son dakika yazıt haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan yazıt gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan yazıt haber sayfamızda...

Yazıt

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 208 yazıt haberi bulunmuştur.
Yılın keşifleri
Yılın keşifleri“Milliyet Yılın Arkeolojik Keşifleri” listesinde bu yıl “tarih öncesi” kategorisinde Antalya Kumluca’da su altı kazılarında bulunan 3600 yıllık hançer; “tarihi çağlar” kategorisinde ise 1402 Ankara Savaşı’na ilişkin buluntular ilk sırada yer aldı.
17.01.2025Arkeoloji
Oylum Höyük
Oylum HöyükTürkiye’nin en büyük höyük yerleşmelerinden biri olan Oylum Höyük, Tunç Çağlarında bereketli Kilis Ovası’na ve çevresine hükmeden bir kent yerleşmesi. Kazıların hedefi, bu yerleşmenin hangi kayıp Tunç Çağı kenti olduğunu ortaya koymak.
17.01.2025Arkeoloji
Ters çevrilmiş bir mermer sütun kaidesi keşfedildi! 'Mimari açıdan benzersiz'
Ters çevrilmiş bir mermer sütun kaidesi keşfedildi! 'Mimari açıdan benzersiz'Bolu’da kazı çalışmalarının tamamlandığı antik stadion ile ilgili makale yazan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa, “Anadolu'da Roma Dönemi'ne ait yüzlerce inşaat yazıtı bulunmasına rağmen, Bolu'daki stadion yazıtı mimari açıdan benzersizdir” dedi.
25.12.2024Gündem
Milliyet yılın arkeolojik keşifleri listesi: Çağlar ötesinden geleceğe miras
Milliyet yılın arkeolojik keşifleri listesi: Çağlar ötesinden geleceğe mirasYılın arkeolojik keşifleri listesi belli oldu. İlk sırada; “tarih öncesi” kategorisinde Antalya Kumluca’da su altı kazılarında bulunan 3 bin 600 yıllık hançer; “tarihi çağlar” kategorisinde ise 1402 Ankara Savaşı’na ilişkin buluntular yer aldı
21.12.2024Gündem
Çalınan komutan Diodoros'un Mezar Steli yeniden envantere kazandırıldı
Çalınan komutan Diodoros'un Mezar Steli yeniden envantere kazandırıldıIsparta'da 2017 yılında sergilendiği Müze Müdürlüğü bahçesinden çalınan 'Kaybolan Kültür Varlıkları' listesindeki komutan Diodoros'un Mezar Steli'ni yeniden envantere kazandırıldı.
27.11.2024Gündem
Literatürde yok!  2'nci ve 5'inci yüzyıla ait
Literatürde yok! 2'nci ve 5'inci yüzyıla aitKarabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianapolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda; 2'nci yüzyıla ait sikke ile 5'inci yüzyıla ait fibula, gün yüzüne çıkarıldı.
1.11.2024Gündem
Yıllarca bilmeden üzerinde oturup çay içtiler! Tesadüfen öğrendiler: Biz kıymetini bilememişiz
Yıllarca bilmeden üzerinde oturup çay içtiler! Tesadüfen öğrendiler: Biz kıymetini bilememişizOrdu’nun Fatsa ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde, milattan sonra 239 yılı civarında dikilen bir mil taşı olan yazıtlı taş eser, bir caminin bahçesinde 56 yıldır oturak olarak kullanıldı. Yıllar sonra fark edilen taş, cami bahçesinden kaldırılarak, Ordu Müzesine götürüldü.
1.11.2024Gündem
Tralleis ziyaretçilerine kavuşmayı bekliyor
Tralleis ziyaretçilerine kavuşmayı bekliyorAydın’da bulunan Tralleis Antik Kenti, dünyanın ilk notalı yazıtı ile öne çıkıyor. Tarihte önemli isimlerin yetiştiği kentte, Anadolu’nun en büyük hamam-gymnasion komplekslerinden birisi bulunuyor.
17.10.2024Arkeoloji
Antik kentte heyecan uyandıran keşif! 13 satırdan oluşuyor
Antik kentte heyecan uyandıran keşif! 13 satırdan oluşuyor Mersin'in önemli kültür turizm noktalarından Anemurium Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına her yıl düzenli olarak aralıksız bir şekilde sürdüren ekipler, 2024 yılındaki kazılarda Liman Hamamı'nda ilk defa 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen dönemin bir güreş sporcusunu onurlandıran 13 satırdan oluşan bir yazıt buldu.
17.10.2024Haberler
Antik kentte heyecan uyandıran keşif! 13 satırdan oluşuyor
Antik kentte heyecan uyandıran keşif! 13 satırdan oluşuyorMersin'in önemli kültür turizm noktalarından Anemurium Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına her yıl düzenli olarak aralıksız bir şekilde sürdüren ekipler, 2024 yılındaki kazılarda Liman Hamamı'nda ilk defa 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen dönemin bir güreş sporcusunu onurlandıran 13 satırdan oluşan bir yazıt buldu.
17.10.2024Gündem
Tarih içinde tarih
Tarih içinde tarihStratonikeia Antik Kenti'ni gezmek, tarihin farklı katmanlarının yan yana görülebildiği ilginç ve güzel bir deneyim yaşatıyor. Stratonikeia'da bir adımla binlerce yıl sonrasına geçebiliyor; Hellenistik Dönem'den Roma'ya, Beylikler Dönemi'nden Osmanlı'ya, dahası günümüze kadar uzanan zengin bir zaman tünelinde ilerliyorsunuz. Bu kent, asırlardır olduğu gibi bugün de yaşamaya devam ediyor.
15.08.2024Advertorial
Stratonikeia’nın eşsiz kütüphanesi
Stratonikeia’nın eşsiz kütüphanesiHellenistik Dönem’den Roma’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e birçok tarihi yapının bir arada bulunduğu Stratonikeia Antik Kenti’nin son sürprizlerinden biri de Hellenistik Dönem’e ait bir kütüphane.
14.08.2024Kültür Sanat
Taşların hikâyesi: Teos
Taşların hikâyesi: TeosTeos Antik Kenti'nin Dionysos Tapınağı ile başlayan hikâyesi, şimdi yeni bir tapınakla zenginleşiyor. Yüzyıllardır varlığı bilinen, "Agora'daki küçük tapınak" olarak anılan tapınak, 2021 yılında bulunan bir yazıtla "kimliğine" kavuştu. Tanrıça Roma ve İmparator Augustus'a adandığı anlaşılan tapınağın hikâyesi, bu yıl yapılacak kazılarla derinleşecek
19.07.2024Advertorial
Cevşen Nedir, Ne İçin Takılır? Kısaca Cevşen Nasıl Okunur?
Cevşen Nedir, Ne İçin Takılır? Kısaca Cevşen Nasıl Okunur?Özellikle dini bazı yazı ev sembollerin koruyucu gücü birçok kişi tarafında inanılan ve güvenilen bir olgu olmaktadır. Bu dini yazılardan ve sembollerden biri de cevşen olmaktadır. Cevşen hakkında birçok soru son zamanlarda oldukça merak edilmektedir. En çok merak edilen soruların başında Cevşen nedir, ne için takılır? Kısaca cevşen nasıl okunur? Gibi soruları bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
5.07.2024Dini Bilgiler
Teos’tan açılan zaman tüneli
Teos’tan açılan zaman tüneliSanatçılar Birliği’ne ev sahipliği yapan bereketin ve coşkunun simgesi Dionysos’la anılan Teos Antik Kenti’ndeki kazılar devam ediyor. Teos’ta bulunan metinler tarihi aydınlatırken Dionysos Tapınağı ayağa kalkmaya hazırlanıyor
Çobanın çizimi tarihi değiştirdi! 'Mikon' iki bin 500 yıllık sırrı çözdü
Çobanın çizimi tarihi değiştirdi! 'Mikon' iki bin 500 yıllık sırrı çözdüAntik Yunanlı bir çobanın 2 bin 500 yıl önce çizdiği düşünülen bir grafiti, devasa bir tapınağa dair kanıt sunuyor. İnanılmaz keşif, antik Yunan tarihini yeniden yazıyor.
24.06.2024Dünya
O artık batık bir geminin metruk deniz feneri değil
O artık batık bir geminin metruk deniz feneri değilPatara Deniz Feneri, Xanthos Vadisi’nin dünyaya açılan kapısında, Patara limanında, M.S. 64/65 yılından itibaren yüzlerce yıl denizcilere yol gösterdi. İmparator Nero'nun Patara'ya armağanı olan bu fener, yıllar yılı sert rüzgârlara göğüs gerdi. 15. yüzyıla gelindiğinde ise Rodos Depremi yeryüzünü sarsarken yaşlı fener son kez baktı Akdeniz'e.
20.05.2024Advertorial
Türkiye'den kaçırılan 25 bin 525 eser yurda döndü
Türkiye'den kaçırılan 25 bin 525 eser yurda döndüKültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ekiplerinin 1980 yılından beri izini takip ettiği, yurt dışına kaçırılan 25 bin 525 tarihi eser ve kültür varlığı, Türkiye'ye geri getirildi.
14.04.2024Gündem
İznik’i yeniden düşlemek
İznik’i yeniden düşlemekİznik, Anadolu Selçukluları ile İslâm kültürünü temsil eden bir yapıya bürünmüş; Osmanlı’nın kuruluş yıllarında bir ilim merkezi haline gelmiştir.
21.01.2024Arkeoloji
1900 yıllık çeşme yeniden ayakta
1900 yıllık çeşme yeniden ayaktaDenizli’deki Laodikeia Antik Kenti’nde bulunan Traian Anıtsal Çeşmesi iki yıllık bir çalışmanın ardından binlerce yıl önceki ihtişamıyla yeniden ayağa kaldırıldı.
21.01.2024Arkeoloji
Zengin mozaiklerle süslü Örenşehir villası bir yönetici konutu mu?
Zengin mozaiklerle süslü Örenşehir villası bir yönetici konutu mu?Kayseri’nin İncesu ilçesinin Örenşehir Mahallesi’nde M.S 3. yüzyıla tarihlenen bir villadaki kazılarla İç Anadolu’da hem mekân sayısı hem de zemin mozaiklerinin kapladığı alan açısından en büyük konut yapısı ortaya çıkarılıyor.
18.12.2023Arkeoloji
Adıyaman'da Roma dönemine ait bir kadının rölyefine rastlanıldı
Adıyaman'da Roma dönemine ait bir kadının rölyefine rastlanıldıAdıyaman'da, Perre Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait bir kadının rölyefi (kabartma) bulundu.
10.12.2023Gündem
Limyra’nın anıt mezarları
Limyra’nın anıt mezarlarıAntalya’nın Finike ilçesinde yer alan Limyra Antik Kenti, Likya kentleri arasında en fazla kaya mezarına ve en çok Likçe yazıta sahip olmasıyla öne çıkıyor.
19.11.2023Arkeoloji
Van’da 2800 yıllık sır çözüldü! Büyük keşif gün yüzüne çıkartıldı
Van’da 2800 yıllık sır çözüldü! Büyük keşif gün yüzüne çıkartıldıVan’ın Muradiye ilçesindeki Körzüt Kalesi'nde yürütülen kurtarma kazılarında ortaya çıkan yeni detaylar herkesi büyüledi.
25.10.2023Gündem
Metropolis’te onurlandırma yazıtı
Metropolis’te onurlandırma yazıtıİzmir’de Torbalı’nın Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında yer alan Metropolis Antik Kenti’nde 2 bin yıllık bir yazıt bulundu.
18.09.2023Arkeoloji

Benzer Haber Etiketleri

Yazıt ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.