Son dakika yazıt haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan yazıt gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan yazıt haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 203 yazıt haberi bulunmuştur.
Literatürde yok! 2'nci ve 5'inci yüzyıla aitKarabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianapolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda; 2'nci yüzyıla ait sikke ile 5'inci yüzyıla ait fibula, gün yüzüne çıkarıldı.
Tralleis ziyaretçilerine kavuşmayı bekliyorAydın’da bulunan Tralleis Antik Kenti, dünyanın ilk notalı yazıtı ile öne çıkıyor. Tarihte önemli isimlerin yetiştiği kentte, Anadolu’nun en büyük hamam-gymnasion komplekslerinden birisi bulunuyor.
Antik kentte heyecan uyandıran keşif! 13 satırdan oluşuyorMersin'in önemli kültür turizm noktalarından Anemurium Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına her yıl düzenli olarak aralıksız bir şekilde sürdüren ekipler, 2024 yılındaki kazılarda Liman Hamamı'nda ilk defa 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen dönemin bir güreş sporcusunu onurlandıran 13 satırdan oluşan bir yazıt buldu.
Antik kentte heyecan uyandıran keşif! 13 satırdan oluşuyorMersin'in önemli kültür turizm noktalarından Anemurium Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına her yıl düzenli olarak aralıksız bir şekilde sürdüren ekipler, 2024 yılındaki kazılarda Liman Hamamı'nda ilk defa 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen dönemin bir güreş sporcusunu onurlandıran 13 satırdan oluşan bir yazıt buldu.
Tarih içinde tarihStratonikeia Antik Kenti'ni gezmek, tarihin farklı katmanlarının yan yana görülebildiği ilginç ve güzel bir deneyim yaşatıyor. Stratonikeia'da bir adımla binlerce yıl sonrasına geçebiliyor; Hellenistik Dönem'den Roma'ya, Beylikler Dönemi'nden Osmanlı'ya, dahası günümüze kadar uzanan zengin bir zaman tünelinde ilerliyorsunuz. Bu kent, asırlardır olduğu gibi bugün de yaşamaya devam ediyor.
Stratonikeia’nın eşsiz kütüphanesiHellenistik Dönem’den Roma’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e birçok tarihi yapının bir arada bulunduğu Stratonikeia Antik Kenti’nin son sürprizlerinden biri de Hellenistik Dönem’e ait bir kütüphane.
Taşların hikâyesi: TeosTeos Antik Kenti'nin Dionysos Tapınağı ile başlayan hikâyesi, şimdi yeni bir tapınakla zenginleşiyor. Yüzyıllardır varlığı bilinen, "Agora'daki küçük tapınak" olarak anılan tapınak, 2021 yılında bulunan bir yazıtla "kimliğine" kavuştu. Tanrıça Roma ve İmparator Augustus'a adandığı anlaşılan tapınağın hikâyesi, bu yıl yapılacak kazılarla derinleşecek
Cevşen Nedir, Ne İçin Takılır? Kısaca Cevşen Nasıl Okunur?Özellikle dini bazı yazı ev sembollerin koruyucu gücü birçok kişi tarafında inanılan ve güvenilen bir olgu olmaktadır. Bu dini yazılardan ve sembollerden biri de cevşen olmaktadır. Cevşen hakkında birçok soru son zamanlarda oldukça merak edilmektedir. En çok merak edilen soruların başında Cevşen nedir, ne için takılır? Kısaca cevşen nasıl okunur? Gibi soruları bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
Teos’tan açılan zaman tüneliSanatçılar Birliği’ne ev sahipliği yapan bereketin ve coşkunun simgesi Dionysos’la anılan Teos Antik Kenti’ndeki kazılar devam ediyor. Teos’ta bulunan metinler tarihi aydınlatırken Dionysos Tapınağı ayağa kalkmaya hazırlanıyor
O artık batık bir geminin metruk deniz feneri değilPatara Deniz Feneri, Xanthos Vadisi’nin dünyaya açılan kapısında, Patara limanında, M.S. 64/65 yılından itibaren yüzlerce yıl denizcilere yol gösterdi. İmparator Nero'nun Patara'ya armağanı olan bu fener, yıllar yılı sert rüzgârlara göğüs gerdi. 15. yüzyıla gelindiğinde ise Rodos Depremi yeryüzünü sarsarken yaşlı fener son kez baktı Akdeniz'e.
Türkiye'den kaçırılan 25 bin 525 eser yurda döndüKültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ekiplerinin 1980 yılından beri izini takip ettiği, yurt dışına kaçırılan 25 bin 525 tarihi eser ve kültür varlığı, Türkiye'ye geri getirildi.
İznik’i yeniden düşlemekİznik, Anadolu Selçukluları ile İslâm kültürünü temsil eden bir yapıya bürünmüş; Osmanlı’nın kuruluş yıllarında bir ilim merkezi haline gelmiştir.
1900 yıllık çeşme yeniden ayaktaDenizli’deki Laodikeia Antik Kenti’nde bulunan Traian Anıtsal Çeşmesi iki yıllık bir çalışmanın ardından binlerce yıl önceki ihtişamıyla yeniden ayağa kaldırıldı.
Zengin mozaiklerle süslü Örenşehir villası bir yönetici konutu mu?Kayseri’nin İncesu ilçesinin Örenşehir Mahallesi’nde M.S 3. yüzyıla tarihlenen bir villadaki kazılarla İç Anadolu’da hem mekân sayısı hem de zemin mozaiklerinin kapladığı alan açısından en büyük konut yapısı ortaya çıkarılıyor.
Limyra’nın anıt mezarlarıAntalya’nın Finike ilçesinde yer alan Limyra Antik Kenti, Likya kentleri arasında en fazla kaya mezarına ve en çok Likçe yazıta sahip olmasıyla öne çıkıyor.
Metropolis’te onurlandırma yazıtıİzmir’de Torbalı’nın Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında yer alan Metropolis Antik Kenti’nde 2 bin yıllık bir yazıt bulundu.
3 bin yıllık tuğladan lahana ile kral çıktı!Yaklaşık 3 bin yıllık bir tuğla, bir kralın ve lahanaların hikâyesini anlatıyor! Üzerinde 'Asurnasirpal'ın sarayının mülkü' ifadesinin yer aldığı tuğlayla ilgili yapılan yeni çalışmalar dikkat çekici detayları ortaya çıkardı. Eğer bazı şeyler ispatlanabilirse tarih baştan yazılabilir!
Ve sahne tekrar Nysa’nınAydın’ın Sultanhisar ilçesindeki Nysa Antik Kenti’nin tiyatrosunda, önümüzde uzanan kentin tarih sahnesindeki yolculuğunu seyredeceğiz. Tarihi M.Ö. 3. yüzyıldan 12-13. yüzyıla kadar uzanan Nysa’da bebek Dionysos’un büyütülmesine, Persephone’nin yeraltına kaçırılmasına tanıklık edeceğiz. Köprülerinden kütüphanesine, gözümüzün görebildiği her noktasında, tarihin, kalabalık bir oyuncu kadrosu ile sahne aldığı Nysa’nın arkeolojik araştırmalarla yeniden canlanarak binlerce yıllık oyunun son perdesinde karşımıza tekrar “eğitim ve kültür kenti” olarak çıkışını izleyeceğiz.
Gelibolu Eceabat yolu 45 dakikadan 25 dakikaya düştüÇanakkale’de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci Yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan 47,5 kilometrelik Gelibolu-Eceabat Yolu Projesi'nin 32 kilometrelik bölümünü ile seyahat süresi 45 dakikadan 25 dakikaya düştü.
Yazıt ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.