Son dakika COP27 haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan COP27 gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan COP27 haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 728 cop27 haberi bulunmuştur.
‘Yeşil dönüşüm için yatırım ihtiyacı çok’Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından hazırlanan COP27’den COP28’e Webinar yayınının ilkinde, YASED Genel Sekreteri Serkan Valandova ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kurucu Direktörü Güven Sak, COP27’deki ilerlemeler ve kazanımlar ile COP28’e giden yolda beklenen taahhütler hakkındaki değerlendirmelerini dinleyicilerle paylaştı.
Türkiye’de aşırı hava olayları 4 kat arttıAvrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin (ECMWF) ön verilerine göre küresel ortalama sıcaklık, kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana küresel ısınma 2 santigrat dereceyi ilk kez geçti. Buna göre Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen ısınmayı 1.5 santigrat derecede sabit tutma eşiği aşıldı.
Okul grevi tamam sıradaki gelsinGreta Thunberg son kez ‘okul grevi’ eylemini gerçekleştirdi. Zira artık liseden mezun oluyor. Kuşkusuz bazıları “nihayet kurtulduk” diyecek ancak Thunberg’in iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratma mücadelesi sona erecek gibi gözükmüyor.
Yenilenebilirde Güçlü, Krize Karşı TemkinliTürkiye’nin Ulusal Enerji Planı’nın ruhuna baktığımızda, genel olarak, tam da bugünün küresel enerji dinamiklerindeki belirsizliğe yönelik hazırlıklılık görülüyor. Plan, enerji arz güvenliğini baz alarak, kriz dönemlerine hazırlıklı, alternatifli, yedekli ama karbon-sıfır çabalarını da destekleyen bir yaklaşımı yansıtıyor.
Kömürden çıkış, 12,5 yıllık sağlık harcamasını engelleyecekAvrupa enerji yasa tasarılarını geliştirirken sadece karbon maliyetini değil, sağlık maliyetlerini de dikkate aldı. Türkiye’de henüz bu çok yeni. Net sıfıra ulaşmak, kömürden elektrik üretimindeki karbon emisyonları azaltmaktan geçiyor. Bunun için, kömürün payını kademeli olarak azaltmak gerekiyor.
Napolyon balıkları iklim krizine karşı efeleniyorİklim değişikliğinden en çok etkilenen resiflerin koruyucusu 80-90 kiloluk Napolyon balıkları günde 300 tekneyle sualtına inen 6 bin dalgıca dünyanın müthiş dengesini hatırlatıyor.
2022’de farkındalık arttı ama sera gazı tavan yaptı!Küresel ısınma ve iklim değişikliği 2022’de daha fazla tartışıldı, tehlikenin daha çok farkına varıldı. Ancak buna rağmen hesaplamalar küresel ısınmanın artmaya devam ettiğini ve sera gazı emisyonunun bu yıl rekor seviyeye yükseleceğini gösteriyor. Bu durum artan farkındalığın süratle aksiyona dönüştürülmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Yeşil enerji yükselişteİklim kriziyle mücadele kapsamında yenilenebilir enerji sistemlerine geçiş hızlanıyor. Pek çok kurum ve kuruluş bu yönde önlemlerini alıyor.
Milliyet Enerji tarihe not düştüKüresel bir krizile karşı karşıya kaldığımız 2022 yılında, Milliyet Enerji, Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinden uzmanlarla birlikte, krizin en başından beri yol gösterici içerikleriyle enerji gündeminin nabzını tuttu.
Doğayı korumak için 'tarihi' anlaşmaBirleşmiş Milletler (BM) Biyoçeşitlilik Konferansı'na (COP 15) katılan ülkeler, 2030 yılına kadar gezegenin üçte birini koruma altına alma konusunda anlaştı. Bu anlaşma biyolojik çeşitliliği koruma hedefinde dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Bakan Murat Kurum: Yaklaşık sıfır enerjili binalar uygulamamıza 81 ilimizde başlıyoruzTürkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yeni yapacağımız yatırımlar, atacağımız tüm adımlarda iklim değişikliğiyle mücadeleyi önceliklendirmemiz gerekiyor. 2030 yılından itibaren tüm binalarımızı 'Yaklaşık sıfır enerjili, yeşil bina' olarak inşa edeceğiz" dedi.
‘Tarihte görülmemiş felaketleri yaşadık’Yeşil ve sürdürülebilir bir gezegen için binlerce gönüllüyü harekete geçirmeyi amaçlayan İklim ve Gençlik paneli Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projesi kapsamında gerçekleştirildi.
‘Yeşil boyama’ yerine somut çözümTürkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), COP27’den hemen önce yayınladığı Sorumlu Sürdürülebilirlik İletişimi politikasıyla Türkiye’de yeni bir ilke imza attı.
Savaş ve enerji krizi, büyük etki yarattıAfganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Sri Lanka ve Pakistan gibi üye ülkelerle ilgili konularda çalışıyorum. Aslında bu İklim Zirvesi’nin uygulama COP’u olması gerekiyordu.
Net sıfır emisyon için nükleer enerjiyi dikkate almalıyızİklim için Nükleer, dünyanın farklı yerlerinden 150 kuruluşun bir araya geldiği kar amacı gütmeyen bir kurum. 2016 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvelerine katılıyoruz. Her geçen yıl mesajımızın daha fazla kabul edildiğini görüyoruz.
İklim krizine karşı yenilenebilir enerji rehberi yayınlandıUluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Mısır’da gerçekleştirilen COP27 İklim Konferansı’nda “2022’de Yenilenebilir Enerji Hedefleri: Tasarım Rehberi” adlı raporu yayınladı.
COP27 sonuçları umudu koruyorYenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) Genel Sekreteri Doç. Dr. Füsun Tut Haklıdır, “Ciddi küresel zorlukların gölgesinde gerçekleştirilen taraflar konferansı, iklim aktivistleri tarafından dikkat ve endişeyle izlenmekte. Konferansın ana hedeflerinden biri olan küresel emisyon azaltımında, henüz büyük bir değişim olmadığı, ciddi bir küresel bir emisyon düşümüne henüz rastlanmadığı dile getirildi.” dedi.
Türkiye iklim finansmanı bulmalıSabancı Üniversitesi, İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, “Endonezya’ya kömürden çıkması için 20 milyar dolar ek fon taahhüt edildi. Geçen sene de 8 milyar dolar Güney Afrika’ya vermişlerdi. İklim finansmanı istiyorsa Türkiye, bu tür bir iklim finansmanı bulmalı. Kömürden çıkış gibi bir politikanız olursa, Batıdan kömürden çıkış finansmanı da bulabilirsiniz.”dedi.
COP27’ye dair uzman değerlendirmeleriMohamed Adow, PowerShiftAfrica, İcra Direktörü, Laurence Tubiana, Avrupa İklim Vakfı CEO’su, Luca Bergamaschi, ECCO İklim Düşünce Kuruluşu Direktörü, COP27’de önemli açıklamalarda bulundu
İklim değişikliği mücadelesi bir fırsat, Türkiye bu fırsatla kalkınabilirÇok uzun süredir Türkiye’nin iklim konusundaki baş müzekerecisi olarak görev yapan Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, ülkemizin iklim çalışmalarının son on yılına imzasını atmış bir isim. Çevre, iklim ve enerji ilişkisini çok iyi bilen Birpınar, dünyadaki yeşil kalkınma modelinin Türkiye için çok önemli olduğunu anlattı ve ülkemizin hedeflerine ulaşacağını vurguladı.
Cop27 ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.