07.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
HABER ARAŞTIRMA - Panelde, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin, iklim krizini çarpıcı verilerle anlattı. Atmosferdeki karbondioksit oranı, dünyadaki ısınma ve emisyon miktarlarına ilişkin bilgiler veren Şahin,Pakistan’da 33 milyon kişinin evinin sular altında kaldığını anımsatarak şunları dedi: “Doğu Afrika’da kuraklık felaketiyle 150 milyon kişi açlık tehlikesi yaşadı. Avrupa birçok kişinin ölümüne neden olan sıcaklık dalgasıyla karşılaştı. Dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde 49’undan dünyanın en zengin yüzde 10’u sorumlu. Dünyanın yüzde 1 en zengininin bütün emisyonların yüzde 17’sinden, en alttaki yüzde 50’nin ise sadece yüzde 12’sinden sorumlu.”
PEC’den iklim politikası uyarısı
Ulusal Katkı Beyanları’nın (NDC) hakemli tek isteklilik değerlendirmesi olan Paris Equity Check‘in (PEC) güncel versiyonuna göre Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye, Vietnam ve İran hala +5°C küresel ısınmayla ilişkili iklim planları olan ülkeler arasında yer alıyor. 170’ten fazla ülkeyi kapsayan değerlendirmeler sunan PEC tarafından hazırlanan güncel çalışma, ülkelerin taahhüt ettikleri Ulusal Katkı Beyanları doğrultusunda dünyanın kaç derecelik ısınmaya doğru gittiğini ortaya koyuyor.
PEC’in son değerlendirmesi, gelişmiş ülkelerin çoğunun, son 18 ay içinde hedeflerini yükseltmelerine rağmen, BM tarafından kabul edilen 1.5 derece sınma sınırına uygun planların hâlâ çok uzağında olduklarını gösteriyor. Özellikle ABD, Kanada, Avustralya, AB, Almanya ve İspanya 2.1- 3.4 derece ısınma aralığına uygun planlar üzerinde çalışıyor.
COP27’nin ardından Paris Equity Checker tarafından hazırlanan son haritaya göre, Türkiye, Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Vietnam ve İran yüzyılın sonuna kadar 5 dereceden daha yüksek ısınmayla neden olacak iklim politikalarına sahip ülkeler arasında yer alıyor. ABD, Kanada, Avustralya, AB, Almanya ve İspanya ise 2.1°C ila 3.4°C ısınma aralığına uygun planlar üzerinde ilerliyor. Buna karşılık, dünyanın en yoksul ülkelerinin çoğunluğu 1.5°C sınırını karşılayabiliyor.