Milliyet EnerjiNet sıfır emisyon için nükleer enerjiyi dikkate almalıyız

Net sıfır emisyon için nükleer enerjiyi dikkate almalıyız

01.12.2022 - 09:48 | Son Güncellenme:

İklim için Nükleer, dünyanın farklı yerlerinden 150 kuruluşun bir araya geldiği kar amacı gütmeyen bir kurum. 2016 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvelerine katılıyoruz. Her geçen yıl mesajımızın daha fazla kabul edildiğini görüyoruz.

Net sıfır emisyon için nükleer enerjiyi dikkate almalıyız

RaquelHeredia, Nuclear ForClimate (İklim İçin Nükleer), Meksika: Öncelikle, net sıfır emisyon hedefinin 2050 yılında başarılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de nükleer enerjiyi gerçekten dikkate almalıyız. Ayrıca “birlikte daha iyi” mesajını iletiyoruz. Temiz enerjiye geçişte yenilenebilir enerji ile birlikte nükleer enerjinin kullanılmasını kastediyoruz burada. Bir başka deyişle, temiz enerji kaynaklarının birbirine karşı değil, birlikte kullanılmasından yanayız. Çünkü bazen enerji kaynaklarının birbirine karşı olduğu savunuluyor. Fakat ekonomiyi, farklı endüstrileri organize etmek için birlikte çalışmak gerekiyor. COP’ta her yıl mesajımız daha fazla dikkat çekiyor. Fakat hala politika yapıcıların bu kilit önemdeki enerji kaynağını gerçek planlarına dahil etme konusunda isteksizliğini de görüyoruz. Dolayısıyla bu konuda çalışmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

Net sıfır emisyon için nükleer enerjiyi dikkate almalıyız

Bugün nükleer enerji konusundaki anlatının değiştiğini düşünüyorum. Bazı ülkeler büyük enerji kriziyle karşı karşıya ve bu yüzden de nükleer enerji daha fazla dikkat çekiyor. Bir diğer önemli nokta da COP27’nin bu yıl Afrika’da yapılması. Pek çok Afrika ülkesi enerji dönüşümü konusunda istekli ama aynı zamanda elektrik ve enerji ihtiyaçlarını da karşılamaya ihtiyaç duyuyorlar. Bunlara sahip olmamalarını bekleyemeyiz. Bu alanda nükleer için önemli bir büyüme söz konusu ve nükleeri geçerli bir seçenek olarak görüyorlar. Dünya artık nükleer enerjiden bahsediyor. Burada COP koridorlarında yan etkinliklerde de tartışıyor. Bilim de destekliyor. Ancak BM Genel Kurul’unda hala nükleer enerji tartışmasının eksik olduğunu düşünüyorum, ki bu noktada biz elimizden geldiğince gündeme getirmeye çalışıyoruz. Ortada raporlar var, bilimin gösterdiği yol var, bunu masaya getirip tartışmalıyız. Bununla birlikte, COP27’de İngiltere, Mısır, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri gibi pek çok pavilyonda nükleer enerjiye dair paneller de yapıldı. Dolayısıyla ilgi var, bunu karar alma seviyesine getirmemiz gerekiyor.