EkonomiTeksas’tan Türkiye’ye dev enerji yatırımı

Teksas’tan Türkiye’ye dev enerji yatırımı

05.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’li Energy Allied Ege’de 3 milyar dolarlık enerji yatırımına hazırlanıyor. Şirket kömürden amonyum, üre ve sülfirik asit üretecek

Teksas’tan Türkiye’ye dev enerji yatırımı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Teksas merkezli enerji devi Energy Allied International şirketiyle Ege’de 3 milyar dolarlık yatırım için anlaşmaya varıldığını açıkladı. 2 yıldır görüşmeleri süren yatırım kapsamında ABD’li şirketin Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile Soma’daki kömür sahalarının kullanımına yönelik anlaşma imzaladığını belirten Çağlayan, “Burada kömürden amonyum, üre ve sülfirik asit üretecek. Energy Allied’in yatırımı Türkiye’nin bu alandaki ithalatımızı 1.5 milyar dolar azaltacak” dedi.

Dizele alternatif...
Şirketin yer talebine yönelik arazi tahsisleri için gerekli talimatları verdiklerini belirten Çağlayan, lojistik kolaylık açısından limanı olan bir bölgenin ön plana çıktığını kaydetti.
Şirketin Türkiye’deki planları açısından son teknolojilerin geliştirileceğini de anlatan Çağlayan, “Kömürden dizelin yerini tutabilecek DME adı verilen yeni bir yakıt türünün üretimi de bu fabrikada yapılacak. Yapımı birkaç yıl sürecek ve 3 milyar dolara mal olacak tesis ihracat da yapar hale gelecek. 5’nci bölge kapsamındaki teşvikten yararlanacak Energy Allied’ın tesisi 4 bin kişilik istihdam yaratılacak” dedi. Türkiye’deki teşvik sisteminin diğer yabancı şirketlerin de iştahını kabarttığını söyleyen Çağlayan, bunun bir örneğinin de Çin’deki üretim tesisini Kayseri’ye kaydıran CHI firması olduğunu belirtti.
Filistin kökenli Amerikalı Faruk Shumi’ye ait 1 milyar dolar cirolu şirket ABD’de saç bakım ürünlerinde pazarın yüzde 30’una sahip. Kayseri’deki yatırım 100 milyon dolar tutarında olacak.

Haberin Devamı

‘Osmanlı torunu’ yatırımla dönüyor
Ege’de yatırıma hazırlanan Energy Allied’ın CEO’su Mike Nassar’ın kökeni Osmanlı’ya kadar uzanıyor. İskenderiye’den Kahire’ye kadar yatırımları olan Nassar’ın dedesi Kavalalı Mehmet Ali Paşa ile Mısır’a gelmiş. İş adamının Türkiye’ye yakınlığı buradan geliyor.