Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Jamie xx, Bright Eyes ve The Voidz yeni albümlerini yayınladı. Mozart’ın yeni bir eseri bulundu, Teoman yeni şarkısını hip hop beat’leri üzerine okudu, Iron Maiden’ın 50. yıl turnesinin programı açıklandı. 

Haftanın albümü: “In Waves” – Jamie xx

The xx’ten tanıyıp sevdiğimiz prodüktör, besteci, DJ, çok yönlü müzik insanı Jamie xx, yeni albümünde bir şarkıda da olsa eski ekibi bir araya getiriyor (“Waited All Night”). Açılış parçası “Treat Each Other Right” ile doğrudan bir underground garaj partisine davet ediliyor ve albümün sonuna kadar tadını çıkarıyoruz. Jamie sevdiği müzik türlerinin en beğendiği ve uygun bulduğu şarkılarından sample’lar yaparak copy-paste sanatının en güzel örneklerinden birini icra ediyor. Kullanılan altyapılar ve ritim tercihleri ‘90’lardan kopup gelmiş bir alternatif dans albümü izlenimi veriyor. 2-Step, disco, trance, funk ve soul etkileri, bunlara uygun muhtelif vokal sample’larındaki başarı dikkat çekici. Her konuk sanatçı kendi tarzıyla Jamie’nin dans pistini zenginleştirmiş. Panda Bear, Honey Dijon, Robyn, The Avalanches, Oona Doherty albüme eşlik eden diğer sanatçılar.

Haberin Devamı

(“In Waves” - Jamie xx, Young)

Bright Eyes’ın kişisel hikâyeleri yeni albüm “Five Dice, All Threes” ile devam ediyor.

Conor Oberst, Mike Mogis ve Nate Walcott’tan ibaret Bright Eyes, şarkıcı ve söz yazarı Conor Oberst’in zihninden taşan hikâyeleri 30 yıldır anlatıyor. Kimi zaman tüy gibi hafif, kimi zaman kurşun gibi ağır temalar etrafında dönüp dolaşıp insanı en zayıf yerinden vurmayı başarıyor bu hikâyeler. Yeni albüm bu durumdan muaf değil. En az 2005 tarihli “This Is The First Day of My Life” kadar güçlü şarkıları barındırmakla birlikte neşe dozu daha yüksek. Çağdaş Indie folk ve ‘hipster’ edebiyatının en önemli temsilcilerinden kabul ettiğim ekibe albümde eşlik eden isimler arasında Cat Power ve The National solisti Matt Berninger var. Herkesin kendine göre bir şarkı bulabileceği 13 şarkılık bir kişisel itiraflar ve gözlemler albümü.

Üç yeni albüm

(“Five Dice, All Threes” - Bright Eyes, Dead Oceans)

Haberin Devamı

Deneysel rock sevenler toplanın!

Julian Casablancas, önce The Strokes’la ardından The Voidz’la yapmak istediğini, kıyıda köşede kalmış müzik türlerini ana akıma taşımak olarak nitelendiriyor The Voidz ile verdikleri yakın tarihli bir röportajda. Grubun müziğine bu açıdan bakmak lazım. Voidz deneysel müzik yapan bir grup. Kimi zaman ‘80’lerden bir rock şarkısı duyuyoruz, kimi zaman bir bodrum katında yıllaca sürünmüş eski bir plaktaki balad önümüze geliyor. Her hâlükârda sıra dışı, yeni müzikler arasında bize sunulan ve kanıksadığımız kalıplardan uzak bir yerdeler. Bu da onları değerli kılıyor. Bu, üçüncü albüm. 

(“Like All Before You” - The Voidz, Cult Records)

Ne dinlesek?

■Teoman’ın “Yorgun Yılkı Atları” adlı yeni şarkısı yayınlandı. Hip hop beat’leri üzerine Teoman’ın artık Tom Waits’le rekabet eden sesiyle “eskiden vahşiydik ama artık yaşlandık, bomboşuz” diyerek –belki de- kendini anlattığı şarkıyı dinlerken insan şunu düşünüyor: Teoman gibi bir karakterimiz iyi ki var ve iyi ki hâlâ şarkılar yazıyor. İyi ki hiçbir şeyi takmadan kafasına eseni yapıyor.

Haberin Devamı

■Aga B’nin Ankara sokaklarından selam çakan yeni albümü INTERLUDE, 87 hepsi birbirinin kopyası yeni nesil rap şarkı tarzının içinde hemen dikkat çekti. Kamufle, Fuat, Su Sonia, Monoman katkıda bulunan isimlerden bazıları.

■Londra caz sahnesinin en yeteneklilerinden Tom Misch üç şarkılık bir EP yayınladı. Adı “Better Days”. Sevdiğimiz yerlerden gelmiş hep. Hip hop, caz, soul sevenleri bu tarafa alalım.

Üç yeni albüm

Neler oldu?

■Mozart’ın daha önce hiç bilinmeyen yeni bir eseri ortaya çıktı. Yedi bölümden oluşan ve 12 dakika uzunluktaki bu eserin yaylı çalgılar üçlüsü için yazılmış olduğu açıklandı. 1780 yılına ait kopya (Mozart’ın el yazısı değil ama o yıl yapılmış bir kopya olduğu belirtiliyor) Almanya’da Leipzig’deki bir kütüphanede bulundu. Mozart’ın ergenken bestelediği bir eser olduğuna inanılıyor.

■Jesus and Mary Chain’in kitabı çıktı. İki İskoç kardeşin, council house’ta başlayıp (Birleşik Krallık’ta belediyelerin yoksullara tahsis ettiği daireler) alternatif rock’ın en önemli gruplarından biri olmaya giden hikâyesi. Yeni albümle eş zamanlı çıkan kitapta hikâye tanıklıklarla anlatılıyor.

■Iron Maiden 50’nci yıl turnesinin tarihlerini açıkladı. Grubun kuruluş yılı olan 1975’in 50’inci yılına denk gelecek yaz turnesinde, Bruce Dickinson’a bakılırsa bazı şarkıları son kez canlı çalacaklar. Takvimde maalesef Türkiye yok.

■TikTok Almanya, malumun ilamı gibi bir açıklama yaptı. Almanya Top 100 şarkı listesindeki her dört şarkıdan biri listelere gimeden önce TikTok’ta popüler olduğu ve bu platformun listelerinde diğer platformlardan çok daha önce yükseldiği ortaya çıktı.