Dünyaİsrail'in vurulduğu an! Hayfa ilk kez hedef alındı, büyük panik var

CANLI İsrail'in vurulduğu an! Hayfa ilk kez hedef alındı, büyük panik var

22.09.2024 - 11:20 | Son Güncellenme:

Gece yarısından itibaren hem kuzey hem de doğu cephesinden saldırıya uğrayan İsrail'de, Lübnan sınırına 30 kilometre mesafedeki stratejik liman şehri Hayfa'dan patlamalar duyuldu. Hizbullah sabaha kadar 115 füze ateşlerken, İsrail'in kuzeyinde okullar tatil edildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşın kuzey cephesini tamamen sarması artık an meselesi. Orta Doğu'yu alev topuna çeviren çatışmaları canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

KOMUTA KADEMESİNİ ORTADAN KALDIRDILAR

İsrail’in Beyrut’ta düzenlediği saldırıda İbrahim Akil dışında çoğu komutan 16 Hizbullah üyesi hayatını kaybetti. Örgütün İsrail’e nasıl bir cevap vereceği ise merak yaratıyor.

İSRAİL'E DOĞU CEPHESİNDEN SALDIRI

Irak'taki İran yanlısı gruplar, İsrail'in hem kuzeyine hem de en güneydeki şehri Eilat'a kamikaze silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) saldırdı.

Irak'tan fırlatılan kamikaze drone'lar Suriye hava sahasından geçep İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne yöneldi.

Golan Tepeleri'nin güneyindeki yerleşimlerde siren sesleri duyulurken, hemen ardından patlamalar gerçekleşti.

İsrail ordusu Irak'tan gönderilen kamikaze SİHA'ların hava sahasına girmeden engellendiğini açıkladı.

Kızıldeniz kıyısındaki tatil merkezi Eilat yakınlarında da sabaha karşı sirenler çaldı.

Irak'tan yola çıkan kamikaze drone Ürdün'ün üstünden geçip İsrail'in en güneyindeki bölgeye doğru ilerledi. İsrail hava savunma sistemleri aktif hale gelirken, ordu kamikaze silahlı insansız hava aracının düşürüldüğünü bildirdi.

HİZBULLAH HAYFA'YI VURDU

İsrail'in hafta içinde çağrı cihazı ve telsiz telefonları patlatması, Hizbullah'ın üst düzey isimleri İbrahim Akil ile diğer komutanları Beyrut'ta vurmasıyla yeni bir boyuta geçen savaşta, Pazar gününün ilk saatlerinden itibaren sabah gün ağarıncaya kadar aralıksız siren sesleri duyuldu.

Lübnan'ın güneyinden ateşlenen füzeler ve kamikaze silahlı insansız hava araçlarının hedefinde, İsrail ordusuna ait üsler vardı.

İlk füze sağanağının adresi, Lübnan sınırına 50 kilometre uzaklıktaki Cezrel Vadisi'ydi. Topyekun bir savaşa dönüşmesi artık an meselesi olarak kabul edilen İsrail-Hizbullah çatışması, 8 Ekim tarihinden bu yana devam ediyor.

8 Ekim tarihinden beri ilk kez hedef alınan Cezrel Vadisi'nde gece yarısı bir kez daha sirenler çaldı, bölgedeki yerleşimleri gösteren harita kırmızı oldu.

Sabaha doğru bu kez Cezrel Vadisi bölgesindeki Nasıra'da siren sesleri duyuldu, İsrail ordusu Hizbullah'ın 04.48'deki saldırısında 15 füze ateşlendiğini duyurdu.

Hizbullah'ın asıl sürprizi ise sabah 06.24'te İsrail'in stratejik liman şehri Hayfa'yı hedef alması oldu. Çalan sirenleri patlama sesleri izledi, Lübnan sınırına kuş uçuşu 30 kilometre mesafedeki Hayfa'nın kuzeyindeki Krayot dahil birçok yerde gökyüzüne dumanlar yükseldi.

İsrail ordusu yalnızca Hayfa çevresine sabaha kadar 85 roketin fırlatıldığını açıkladı, havada engellenen roketlerin Kiryat Bialik ile Moreshet gibi yerlerde etkilerinin görüldüğünü bildirdi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ise, Krayot'ta alev alev yanan araçlar ve Hayfa'nın banliyösü Kiryat Bialik'te hasar alan binalar vardı.

Uluslararası haber ajansları AFP ve AP ise, Hayfa'nın kenar mahallelerinden çok sayıda fotoğrafı dünyaya servis etti.


Kiryat Bialik'te üç yaralı Hayfa'daki hastanelere taşındı. Moreshet'te ise bir füzenin bir eve çarptığı görüldü.

Füze yağmurunun sonraki adresi, İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'nde yer alan Taberiye Gölü çevresiydi.


İran destekli Hizbullah'ın gece yarısından itibaren İsrail'e toplam 115 füze ateşlediği bildiriliyor.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü olan grup, yaptığı açıklamada sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden saldırılarda Fadi-1 ve Fadi-2 tipinde füzeler kullandığını duyurdu. Hayfa yakınlarındaki Ramat David hava üssünü hedef aldığını belirten Hizbullah, üsteki Rafael savunma şirketine ait tesisi de vurduğunu aktardı. Hizbullah, çağrı cihazlarının patlaması nedeniyle 30 üyesinin ölmesine misillemede bulunduğunu da ekledi.


Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, saldırıların İsrail'in kuzeyini felç ettiğini ve bunun İsrail medyası tarafından da doğrulandığını izleyicilerine aktardı.

Stratejik liman şehri Hayfa ve çevresindeki yerleşimlerde okullar tatil edilirken, bütün plajlar kapatıldı. Ayrıca açık ya da kapalı alanlarda toplanmalara kısıtlamalar getirildi.

İsrail ordusu ise, Lübnan'ın güneyinde birçok hava saldırısı gerçekleştirdi. Sabah gün ağarırken sınıra yakın konumdaki Nebatiye'ye bağlı Ayn Kana, Cibaa beldeleri İsrail jetleri tarafından bombardımana tutuldu. Jetlerin fırlattığı füzeler, bölgede depreme benzer sarsıntıya neden oldu. Litani Nehri boyunca Ayta Şaab, Hayyam, Curmuk beldeleri de savaş uçakları tarafından hedef alındı.

BEYRUT SALDIRISINDA CAN KAYBI 45'E ÇIKTI

Hizbullah'ın kalesi Beyrut'un güneyindeki Dâhiye mahallesini İsrail F-35 savaş uçaklarının vurduğu saldırıda, can kaybı artmaya devam ediyor. Cuma günü gerçekleşen saldırıda ölenlerin sayısı 45'e çıktı.

Lübnanlı yetkililer, bazı cesetlerin kimliklerinin belirlenemediğini ve DNA örnekleri toplandığını belirtiyor.

Dahiye saldırısında Hizbullah'ın en önemli isimlerinden İbrahim Akil ve grubun çok sayıda üst düzey komutanı öldü.

Çağrı cihazı ve telsiz patlamalarıyla birlikte Dâhiye saldırısında ölenlerin toplam sayısı ise 84.

Haberin Devamı