EğitimCoğrafi İşaret Nedir, Ne İşe Yarar? Coğrafi İşaret Nasıl Alınır?

Coğrafi İşaret Nedir, Ne İşe Yarar? Coğrafi İşaret Nasıl Alınır?

02.06.2022 - 12:06 | Son Güncellenme:

Yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından tescil edilmesi coğrafi işaret olarak bilinir. Böylece ürünlerin kalitesi ile birlikte markası daha prestijli noktaya ulaşır. Coğrafi işaret nedir, ne işe yarar? Coğrafi işaret nasıl alınır ayrıntıları ile derledik.

Coğrafi İşaret Nedir, Ne İşe Yarar Coğrafi İşaret Nasıl Alınır

 Coğrafi işaret Türk Patent ve marka Kurumu tarafından verilir. Bu durum kalite ve geleneksellik açısından bir ürünün tescil edilmesidir. Mahreç işareti ile menşe adı olmak üzere iki farklı türü bulunur.

Haberin Devamı

 Coğrafi İşaret Nedir?

 Bir ürünün geleneksel yapısı ve kalitesinin tescil edildiği durum coğrafi işaret olarak öne çıkar. Özellikle Coğrafi bölgelerin ortaya çıkarılması ile birlikte, Türk Patent ve marka Kurumu bünyesinde verilen bir tescildir. Bu konuda her ürünün kendine özgü bir coğrafi işareti bulunur.

 Coğrafi İşaret Ne İşe Yarar?

 Tescil altına alınacak ürünlerin karakteristik özellikleri, kalitesi ve gelenekselliğini ortaya çıkarmak için coğrafi işaret kullanılır. Aynı zamanda coğrafi alandaki özellikleri bu şekilde ön plana çıkar. Bu da belli bir ürünün her açıdan kalitesi ile farklılığını ortaya koyma fırsatı verir.

 Coğrafi İşaret Nasıl Alınır?

 Coğrafi işaret Türk Patent ve marka Kurumu bünyesinde başvuru ile birlikte alınır. Bu konuda gerekli kriterler ürün kapsamında incelemeye alınır. Özellikle geleneksellik, coğrafi bölge özellikleri ve kalite ilk sıralarda öne çıkar. Kriterlerin incelenmesi ile beraber gerekli unsurları taşıyan ürünler, coğrafi işaret almaya hak kazanmış olur. Bu da bir ürünün tüm özellikleri ile kalitesine gözler önüne serer.