EğitimBloom Taksonomisi Nedir, Basamakları Nelerdir? Bloom Taksonomisi Örnekleri...

Bloom Taksonomisi Nedir, Basamakları Nelerdir? Bloom Taksonomisi Örnekleri...

07.02.2022 - 14:55 | Son Güncellenme:

Özellikle kişisel gelişim ve inceleme noktasında bloom taksonomi ön plana çıkmaktadır. Belirli basamakları ile beraber ele alınması üzerinden yapılan bilişsel bir yöntemdir. Peki, bloom taksonomisi nedir, basamakları nelerdir? Bloom taksonomisi örneklerini sizler için derledik.

Bloom Taksonomisi Nedir, Basamakları Nelerdir Bloom Taksonomisi Örnekleri...

Aşamalı olarak farklı basamaklar üzerinden ele alınması suretiyle bloom taksonomi yöntemi gerçekleştirilir. Özellikli bilissel alan basamakları olarak da öne çıkan bu yöntem, kişisel gelişimin desteklenmesi noktasında önemli bir yere sahiptir.

Haberin Devamı

 Bloom Taksonomisi Nedir, Basamakları Nelerdir?

 Bilişsel becerilerin sıralanması, Kavrama, bilgi Birgül uyarlama, Analiz, sentez ve değerlendirme gibi basamakların kurgulanması bloom taksonomi olarak bilinmektedir. Bir piramit şeklinde kurgulanması ile birlikte, belli başlı basamaklar üzerinden ele alınır.

 - Bilgi basamağı

 - Kavrama basamağı

 - Uygulama basamağı

 - Analiz basamağı

 - Sentez basamağı

 - Değerlendirme basamağı

 Görüldüğü gibi yukarıdaki basamaklar ele alınmak suretiyle Bloom taksonomi işlemi gerçekleşir.

 Bloom Taksonomisi Örnekleri

 Bu doğrultuda bloom taksonomi duyuşsal alan ve devinişsel alan olarak iki farklı yöntem üzerinden gerçekleştirilir. Duyusal alan içerisinde duygu, tutum, inanç ve ilgi ile dünya görüşü gibi kavramlar ele alınmak suretiyle uygulama yapılır. Devinişsel alan üzerinden sis spor, hareket, kas sistemi gibi beceriler gereken davranışlardan örnek olarak ele alınır. Bu şekilde ele alınan iki değişik yöntem ile beraber bu yöntem içerisindeki örnekler dahilinde sonuç ortaya çıkarılır. Özellikle kişisel gelişim ve aynı zamanda test noktasında önemli bir yere sahiptir.