DünyaFüzeler peş peşe ateşlendi! İsrail'den Lübnan'a yeni saldırı: Beyrut ateş altında...

SAVAŞTA SON DAKİKA Füzeler peş peşe ateşlendi! İsrail'den Lübnan'a yeni saldırı: Beyrut ateş altında...

20.10.2024 - 14:27 | Son Güncellenme:

İsrail'in 1 Ekim'deki saldırılara "karşılık" gerekçesiyle İran'a saldırı planının yer aldığı gizli ABD istihbarat bilgileri sızdı. İsrailli yetkililer 5 Kasım'dan önce olması beklenen saldırının bu sızıntı nedeniyle ertelenebileceği düşünülüyor. Söz konusu sızdırılma iddialarının ABD ile İsrail arasındaki gelecekte güven sorununa yol açabileceği değerlendiriliyor. Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın bir İsrail Merkava tankını vurduğu görüntüler yayınlandı. Öte yandan İsrail Beyrut'u bombalamaya yeniden başladı.

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldüğünün doğrulandığı ve İsrail Başbakanı Binjamin Netanyahu'nun evinin Lübnan'dan gönderilen İHA'larla vurulduğu bir haftayı geriden bırakırken, İsrail'in İran'a 5 Kasım ABD seçimlerinden önce yapmayı planladığı saldırıyla ilgili detayları içeren ABD "çok gizli" belgeleri İranlı Telegram kanalları aracılığıyla sızdı. 

megaphone

SAVAŞTA SON DAKİKA

"HİZBULLAH'IN EKONOMİK YAPISI YERLE BİR EDİLECEK"

CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak İsrail'in Beyrut'a saldırıları ile ilgili canlı yayında bilgiler verdi.

Hizbullah'ın ekonomik yapısının yerle bir edileceği belirtiliyor. Açıklama geldi dakikalar önce. Öncelikle şunu söylediler, havadan bir takım bilgilendirme mesajları iletildi. İsrail Ordu yetkililerinden bir açıklama geldi. O açıklamada Lübnan sakinleri, İsrail ordusu, Hizbullah'a bağlı El-Kart El-Hasan derneğine ait altyapıya saldırmaya başlayacak dediler. Buradan hemen uzaklaşın diyorlar. Bu yapılar İran'dan finanse edilmektedir deniliyor. Bakın İran'a tekrar dikkat çekiliyor. Hizbullah bu fonları silahlanma, silah depolama, fırlatma sahalarının kurulması ve finansmanı da dahil olmak üzere teröristlerin faaliyetlerini finanse etmek için kullanmaktadır diyor. İsrail ordu sözcüsü uzun bir açıklama yaptı. Örgüt üyelerinin maaşlarının yanı sıra çeşitli terörist faaliyetleri yürütülüyor diyor bu açıklamada. El-Kart El-Hasan derneği Hizbullah örgütünün İsrail'e karşı yürüttüğü terörist faaliyetlerin finansmanına katılıyor ve bu nedenle İsrail ordusu bu yapıyı alt yapılarıyla birlikte saldırmaya karar verdi. Bu gece İsrail, Lübnan'a uzun zamandır ara verdiği saldırılarına bir kez daha başladı ve devam ediyor. İsrail ordusu Hizbullah'ın terörist altyapısını yok etmek için güçlü bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

İSRAİL BEYRUT'U BOMBALIYOR

İsrail'den dakikalar önce açıklama gelmişti. Yapılan açıklamada "Birazdan Beyrut'u vuracağız" denilmişti. Füzeler peş peşe ateşlendi! İsrail'den Lübnan'a yeni saldırı düzenlendi. Beyrut ateş altında...

İSRAİL: BİRAZDAN BEYRUT'U VURACAĞIZ

İsrail'den açıklama geldi. Yapılan açıklamada "Birazdan Beyrut'u vuracağız" denildi.

CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk açıklamanın ardından Beyrut'tan bildirdi; Daha önce de uyarılar yapılmıştı aslında, binalar gösteriliyordu, harita paylaşılıyordu ama bu sefer benzeri görülmemiş bir açıklama geldi dakikalar önce İsrail tarafından. İsrail ordu sözcüsü Adre az önce sosyal medya hesabından bu paylaşımı yaptı. Bir anda burada bir telaş başladı, bir korku ve panik hali de başladı. İsrail savunma kuvvetleri de bu gece Beyrut'ta çok sayıda hedefe saldıracağız dedi. Ordu sözcüsü diyor ki, Lübnan sakinleri, IDF, İzmullah'a bağlı El-Kalp, El-Hasan derneğine ait altyapıya saldırmaya başlayacak. Buradan hemen uzak durun. Bu bahsedilen El-Kalp, El-Hasan derneğine dedikleri oluşumun birçok bankası var. Ve bu bankaların çoğunluğu da Dahiye'de. İşte bu bankalar birer birer vurulacak İsrail tarafından. Bu binalardan en az 500 metre uzak durmaya çağırıyoruz sizi diyorlar.

ÇOK BÜYÜK BİR SALDIRI GERÇEKLEŞEBİLİR

Şimdi bu bankalar hedef alınacak ve bu bankaların olduğu binalar vurulacak. Yani çok ama çok büyük bir saldırı gerçekleşebilir bu gece. Ve bu birkaç saat içinde deniliyor. Çünkü İsrail tarafı bu gece Beyrut'ta çok sayıda hedefe saldıracağız. Beyrut'ta, özellikle Dahiye bölgesinde bu bahsedilen noktalar, bu finans merkezleri, bankalardan söz ediliyor. 10'a yakın banka varmış, bu kuruma bağlı. Şimdi bütün bu noktaların vurulacağını duyurdu İsrail Ordu Sözcüsü.

Haberin Devamı
İKİNCİ THAAD İSRAİL'E GELDİ

THAAD Hava Savunma Sistemi ikinci bataryası da İsrail'e an itibariyle ulaşmış durumda. Daha önce bir batarya gelmişti ve ardından burada kurulum aşamaları başlamıştı. Geride bıraktığımız günlerde Amerika Birleşik Devletleri'nden yaklaşık 16 uçak, 16 kargo uçağının İsrail'e indiği ifade ediliyor. Bunların içerisinde bir takım silahların da olabileceği ifade edilenler arasında. "THAAD ve daha fazlası" başlığıyla buradaki İsrail'li kaynaklarla bunu paylaşmaya başladılar. Son günlerde İsrail'e çok sayıda ABD askeri malzemesi ulaştı. 18 uçak geldi.

İSRAİL'DE SAVAŞ KABİNESİ TOPLANDI

CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak Tel Aviv'den bildirdi; Beklenen İran saldırısıyla alakalı şu anda İsrail'de, Teraviv'de kritik bir toplantı yapılıyor.

Toplantı 2 başlıkta gerçekleştiriliyor. Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Galant, Genelkurmay Başkanı Halevi, şu dakikalarda Tel Aviv'de ya Kirya Yerleşkesi'nde ya da Kirya'ya uzak bir noktada yer alan Savunma Bakanlığı'na ait askeri karargahta güvenlik kabine toplantısını yapmaya başladılar. Önce, özellikle Genişletilmiş Toplantı 2 başlıkta toplandı. Genişletilmiş Toplantı saat 17.30 ile 18.00 arasında başladı. Bu toplantıda hem güvenlik kabine ekibinin tamamı hem de bu alanda yetkili ilgili tüm ekiplerin orada hazır olduğu ifade ediliyor. Daraltılmış Toplantı ne zaman başladı? İşte o da an itibariyle aslında geride bıraktığımız saat diliminde 19.30'da başladı ve hala devam ettiği ifade ediliyor.

Toplantılarda İran'a karşı olası saldırının tüm hazırlıkları tamamlandı ve artık hazırlıkların son aşamada değerlendirilmesi, özellikle vurulacak yerler, saati, tarihi konusunda son kararın verileceği toplantı olduğu ifade ediliyor.

İsrail'de İran'ın hükümet bina sembolleri de zarar görmeli deniliyor. Neden böyle diyorlar? Yine özellikle İsrail'deki kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre şunu söylüyorlar; Başbakan Netanyahu'nun evinin hedef alınması İsrail için meşru müdafaa hakkıdır. Dolayısıyla burada saldırıyı gerçekleştiren İran'dır. İran'a burada meşru müdafaa hakkı çerçevesinde yanıtlar verilmeli deniyor.

Peki, şimdi bu toplantıda neler konuşuluyor?

Baktığımızda burada 3 veya 4 ana başlığın olduğu ifade ediliyor. Onlardan biri Hizbullah'ın kamikaze drone saldırılarını yaptığı Golanit Üst Bölgesi ve çok daha önemli olan başbakan Netanyahu'nun konutunun hedef alınması birinci gündem maddelerinden bir tanesi.

Buna karşı bu dronelara, bu kamikaze saldırılara karşı alınacak önlemler neler olacak? Ayrıca İran'a saldırı tarihi, şekli, yöntemi bu da tartışılacak başlıklar arasında.

Ve son olarak Yahya Sinvar'ın hayatını kaybetmesi, İsrail'in suikast düzenlemesi, öldürmesi burada Gazze'de yapılacaklarla alakalı geniş kapsamlı bilgilendirme toplantıları olacak. Ama burada birinci sırada yer alan İran'a karşı saldırılarla alakalı son aşamanın, son kararın buradan çıkacağı ifade ediliyor.

Tabii, dakikalar önce İsrail haber kanallarında tüm hazırlıklar tamam deniliyor ve hazırlıkların değerlendirileceği ve ardından kararın verileceği bir toplantı olabileceği değerlendirilenler arasında.

 HİZBULLAH, İSRAİL GÜÇLERİ VE ÜSLERİNİ HEDEF ALDI

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde, İsrail askerlerini, İsrail kuzeyinde de 2 askeri üssü hedef aldığını duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyindeki Merkeba beldesinde çok sayıda füzeyle bir grup İsrail askerinin hedef alındığı kaydedildi.

İsrail'in kuzeyindeki Beria üssünde de askerlerin çok sayıda füzeyle vurulduğu aktarıldı.

Taberiye Gölünün batısındaki Şimşon Üssünün de çok sayıda füzeyle hedef alındığı, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentine de füzelerle saldırı düzenlendiği belirtildi.

Haberin Devamı
İSRAİL'İN LÜBNAN'A YÖNELİK SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Hıyam beldesine düzenlediği saldırılar sonucu bölgeden dumanlar yükseldi.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI AÇIKLADI! "HİZBULLAH'I YOK ETTİK"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'ın güneyindeki kara saldırılarıyla "Hizbullah'ı yok ettiklerini" iddia etti.

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Gallant, Lübnan sınırında 98. Tümen Komutanı ve üst düzey yetkililerle bölgedeki durumu ele aldı.

Lübnan'a saldırı düzenleyen İsrail askerlerine hitaben Gallant, "Sadece düşmanı (Hizbullah) yenmiyoruz aynı zamanda tünelleri, cephanelikleri ve saldırı altyapılarını imha ederek onları yok ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Gallant, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine yönelik işgal girişimini, "Hizbullah'ın İsrail yerleşimlerine saldırı düzenlemek için kullandığı yerlerde artık İsrail askerleri var." sözleriyle savundu.

Temel hedefin bölgedeki Hizbullah altyapısının ortadan kaldırılması olduğunu öne süren Gallant, İsrail ordusunun bölgede "hala tamamlaması gereken görevlerinin olduğunu" ileri sürdü.

FRANSA'DAN İSRAİL'İ ÇILDIRTAN KARAR

Fransa, İsrail şirketlerini dünyanın en büyük deniz harp fuarı olarak bilinen Paris'te 4-7 Kasım tarihleri arasında yapılacak Euronaval fuarına katılmaktan men etti. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, bugün X hesabından bir açıklama yaparak, "Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kararına karşı İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan hukuki ve diplomatik önlemler almasını talep ettim" dedi ve ekledi: "Cumhurbaşkanı Macron'u bu kararı iptal etmeye çağırıyorum. Fransa ile tüm Batı dünyası bizim yanımızda durmalı, karşımızda değil."

Haberin Devamı
BM: KABUS BÜYÜYOR

Birleşmiş Milletler'den İsrail saldırılarıyla ilgili "Gazze'deki kabusun büyüdüğü" açıklaması yaptı. Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tory Wennesland, dün geceden beri Beyt Lahya'ya yönelik hava saldırılarında en az 87 kişinin öldüğünü belirtirken, "Kuzey Şeridi'nde çatışma, İsrail'in amansız saldırıları ve giderek kötüleşen bir insani krizle korkunç sahneler yaşanıyor" dedi. BM yetkilisi, "sivillerin nerede olurlarsa olsunlar korunması gerektiğini" vurguladı.

"İRAN'A SALDIRI HAZIRLIKLARI TAMAM"

Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkili "Gelecek günlerde İran'a büyük bir saldırı olacak, bunun için tüm hazırlıklar tamamlandı" şeklinde konuştu. Öte yandan İsrail Başbakanı Binjamin Netanyahu'nun bugün saat 17.30'da bir istişare toplantısı yapacağı. Ardından da 19.30'da daraltılmış güvenlik kabinesiyle bir araya geleceği bildirildi.

MERKAVA TANKI VURULDU

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, yeni görüntülere göre Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye kampının doğusunda, İsrail ordusuna ait Merkava tankını yüksek patlayıcı bir cihazla pusuya düşürüp imha etti.

Grup, operasyonu, hafta içi öldürülen Hamas Lideri Yahya Sinvar'a ithaf etti. El yapımı patlayıcıyla yapılan operasyon İsrail'in Gazze'ye ve Beyrut'a yönelik hava saldırılarını artırmasından hemen sonra geldi.

Haberin Devamı
SIZINTININ KAYNAĞI BELLİ OLDU

Associated Press'in haberin göre sızan iki belgeden biri, Mart ayında Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı ve diğer ulusal güvenlik sırları hakkında son derece gizli askeri belgeleri sızdırmaktan suçlu bulunan Hava Ulusal Muhafızı Jack Teixeira tarafından sızdırılan ABD Ulusal Jeo-uzamsal İstihbarat Ajansı'ndan (NGA) gelen diğer materyalin tarzına benziyor.

Sızıntıya karışan Telegram kanalı, kendisini İran'ın başkenti Tahran'da yerleşik olarak tanımlıyor. Daha önce Ayetullah Ali Hamaney'i konu alan paylaşımlar ve İran İslam Cumhuriyeti tarafından silahlandırılan Orta Doğu militan gruplarını içeren Tahran'ın kendini "Direniş Ekseni" olarak tanımlayan materyalleri yayınlamıştı.

SIZINTI: İSRAİL PANİKTE

İsrail'in İran'a saldırı hazırlıklarını içeren ABD istihbarat belgelerinin Tahran ile bağlantılı bir Telegram hesabına sızdırıldığı iddialarının yankıları sürüyor.

İran'la bağlantılı Telegram hesabından yapılan paylaşımda "ABD istihbaratından bir kaynak, İsrail'in İran'a kapsamlı bir saldırı için yaptığı hazırlıkları detaylandıran 15-16 Ekim tarihli, Ulusal Jeo-uzamsal-İstihbarat Ajansı'na ait son derece hassas ve çok gizli ABD istihbarat belgesini bizimle paylaştı." denildi.

Sızdırılma iddiaları tartışmalara yol açarken belgelerde İsrail Hava Kuvvetlerinin üslerinde son zamanlarda gerçekleştirilen ve İran'a saldırı amaçlı olduğu değerlendirilen bazı saldırı planları ve mühimmat ikmali gibi stratejilerinin detaylı olarak anlatıldığı belirtiliyor.

Söz konusu belgelerin, ayrıca, İsrail ordusunun bu hafta İran'a saldırı hazırlıkları kapsamında savaş uçakları, insansız hava araçları ve karadan havaya füzelerle tatbikat yaptığına işaret ettiği kaydediliyor.

Konuya dair The Jerusalem Post Gazetesi'ne konuşan ismi açıklanmayan üst düzey bir İsrailli yetkili ise "İsrail savunma teşkilatı sızıntının farkında ve bunu çok ciddiye alıyor." dedi.

Öte yandan, CNN'in haberine göre, Amerikalı yetkililerin ise olayı "son derece ciddi" olarak nitelendirmekle birlikte sızıntının İsrail'in planlarını etkilemeyeceği düşüncesinde olduğu ifade ediliyor.

GÜVEN KRİZİ

ABD eski Savunma Bakan Yardımcısı ve emekli CIA görevlisi Mick Mulroy de söz konusu sızdırılma iddialarının ABD ile İsrail arasındaki gelecekte güven sorununa yol açabileceği değerlendirmesinde bulundu.

İsmi açıklanmayan ABD'li yetkililer yaptıkları açıklamada, ABD istihbaratından belgelerin sızdırıldığına dair iddianın soruşturulduğunu ifade etti.

Yetkililer, belgelerin kim tarafından ele geçirilmiş olabileceği, istihbarat mensubu biri aracılığıyla mı yoksa "hack" gibi farklı bir yöntemle mi sızdırıldığı, başka bilgilerin sızdırılıp sızdırılmadığı gibi konuların da araştırıldığını kaydetti.

HARRIS'TEN SOYKIRIM AÇIKLAMASI

ABD Başkan Yardımcısı ve başkan adayı Kamala Harris,
Wisconsin-Milwaukee Üniversitesi'ndeki kampanya durağında, Demokrat başkan adayı konuşurken İsrail'in saldırılarına karşı çıkan bir öğrenci bağırarak aday Harris'in sözünü kesti. Harris, poşulu genç konuşmaya başladığında "Hepinizin görüşlerine her şekilde çok bağlıyım," derken duyulabiliyor.
Harris, öğrenciye "Ne hakkında konuştuğunu biliyorum. Ben de ateşkesi istiyorum. Savaşın bitmesini istiyorum. Ve konuşma hakkına saygı duyuyorum, ancak şu anda konuşuyorum" dedi. Öğrenci ise Harris'in sözünü tekrar "Peki ya soykırım? Peki ya soykırım?" diye haykırarak kesti. daha sonra "19.000 çocuk öldü ve buna soykırım demeyeceksiniz" diye bağırırken salondan dışarı çıkarıldı. Başkan Yardımcısı Harris, toplanan kalabalığa sorunun "gerçek" olduğunu söyleyerek protestocuların görüşünü destekledi. Harris, kalabalığa dönerek, "Dinleyin, bahsettiği şey gerçek. Bugün sizinle konuşmak için geldiğim konu bu değil, ancak bu gerçek ve sesine saygı duyuyorum," dedi.

Haberin Devamı
ABD'DEN İSRAİL'E UYARI

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Llyod Austin, İtalya'nın Napoli kentinde dün düzenlenen G7 Savunma Bakanları Toplantısı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "İsrail'in özellikle Beyrut ve çevresinde gerçekleştirdiği bazı saldırıları azalttığını görmek isteriz" ifadelerini kullanarak sivil kayıpların sayısının "çok yüksek" olduğunu belirtti.

BEYRUT BOMBA ALTINDA

İsrail, Beyrut'un güney banliyölerine yönelik saldırılarını yeniden başlattı. Cumartesi, İsrail Başbakanı Binjamin Netanyahu'nun evinin vurulmasının ardından artan saldı dalgasından sonra bu sabah da Lübnan başkentine yönelik saldırılar yoğunlaştı. Lübnan'da, Beyrut'un iki mahallesi bu sabah İsrail ordusunun sosyal medyada tahliye uyarılarıyla uyandı ve başkente yönelik hava saldırılarının ikinci gün de devam edeceğinin sinyalini verdi. Sağlık bakanlığına göre, cumartesi günü güney banliyölerine 12 saldırı düzenlendi ve 70'ten fazla saldırı Lübnan'ın geri kalanındaki hedeflere isabet ederek en az 30 kişiyi öldürdü. İsrail hava kuvvetleri, bu saldırılarda silah depolama tesislerini ve füze fırlatma çukurlarını imha ettiğini söylüyor. 

İRAN'A SALDIRI PLANI SIZDI, PENTAGON ENDİŞELİ

ABD basınının önde gelen yayın organları Axios ve CNN'in haberine göre, İran tarafından sızdırılan ve Telegram'dan paylaşılan bilgiler, ABD istihbaratına ait. İranlı kaynaklara ait bir Telegram kanalından sızdırılan bilgiler arasında İsrail'in İran'a yönelik saldırı planları var. Konuya yakın üç kişiye göre, ABD, İsrail'in İran'a karşı misilleme planları hakkında son derece gizli ABD istihbaratının sızdırılmasını araştırıyor. CNN'e göre belgelerin gerçekliği doğrulandı. ABD'li bir yetkili CNN'e yaptığı açıklamada, sızıntının "derin bir endişe kaynağı" olduğunu söyledi. 15 ve 16 Ekim tarihli belgeler, "Middle East Spectator" adlı bir hesap tarafından Telegram'da paylaşıldıktan sonra Cuma günü çevrimiçi olarak dolaşıma girdi. 

Habere göre, "Classified" (Çok gizli) olarak damgalanan belgelerde yalnızca ABD ve "Beş Göz" müttefikleri - Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık - tarafından görülmesi gerektiğini belirten yazılar yer alıyor. Ulusal Jeo-Uzamsal İstihbarat Ajansı tarafından derlendiği söylenen belgelerden birinin, planların İsrail mühimmatlarıyla ilgili olduğu kaydedildi.

İsrail'in İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırılarına "karşılık" olarak planladığını söylediği "karşı saldırıların" tarihinin bu sızıntılarla değişebileceği de belirtiliyor. Hafta içi CNN'e konuşan Amerikalı yetkililer İsrail'in İran'a planladığı karşı saldırının 5 Kasım'da yapılacak ABD seçimlerinden önce olmasını beklediklerini söylemişti. İsrailli üst düzey yetkililer ise Salı günü, İran'a saldırı planının detaylarını konuşmak için toplanmıştı. 

 

 

GAZZE'DE EN AZ 73 ÖLÜ

Gazze'deki yetkililer, Cumartesi gecesi geç saatlerde gerçekleşen bombalamanın ardından onlarca kişinin daha yaralandığını ve birçoğunun hala enkaz altında kaldığını söyledi. Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre en az 73 ölü var. İsrail, ise uluslararası basına can kaybı sayılarının "abartılı" olduğunu iddia ediyor.

SİNVAR'IN TÜNEL GÖRÜNTÜLERİ

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), dün akşam saatlerinde Hamas lideri Yahya Sinvar’ın Gazze'deki bir tünelde aile üyeleriyle yürüdüğü görüntüleri paylaştı. IDF, görüntülerin İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bir gün öncesine ait olduğunu öne sürdü.