DünyaHaniye suikastına Türkiye'den tepki yağdı! Erdoğan: Siyonist barbarlık

Haniye suikastına Türkiye'den tepki yağdı! Erdoğan: Siyonist barbarlık

31.07.2024 - 08:12 | Son Güncellenme:

Hamas lideri İsmail Haniye, bu sabah İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. Hamas hareketi, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini duyurdu. Suikastın ardından Türkiye'den peş peşe açıklamalar geldi.

İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. 

ERDOĞAN: KALLEŞ SUİKASTI LANETLİYORUM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasına ilişkin, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

"Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze'nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır." ifadelerini paylaşan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Daha önce Şeyh Ahmed Yasin'e, Abdülaziz El Rantisi'ye ve daha pek çok Gazzeli siyasi isme yapılan menfur saldırıların amacı ne ise İsmail Heniyye kardeşime yönelik düzenlenen suikastın amacı da odur; ancak siyonist barbarlık bugüne kadar olduğu gibi emellerine yine ulaşamayacaktır. İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla inşallah Gazze'deki zulüm ve soykırım başta olmak üzere İsrail'in coğrafyamızda estirdiği terör mutlaka son bulacak, bölgemiz ve dünyamız huzura kavuşacaktır.

Bunun için Türkiye olarak bütün yolları denemeye, bütün kapıları zorlamaya ve Filistinli kardeşlerimizi tüm imkanlarımızla, tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz. 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, özgür, egemen ve bağımsız Filistin Devleti'nin tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz. Menfur saldırı sonucu şehit olan kardeşim İsmail Heniyye'ye Allah'tan rahmet; ailesine sabır, Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimiz ile İslam alemine başsağlığı diliyorum. Rabb'im cennetiyle, cemaliyle müşerref eylesin."

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ: MEKANI CENNET OLSUN

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Haniye'nin suikast sonrası öldürülmesiyle ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, 'Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz' derler."

Gazze’nin şehidler kervanına bir büyük mücahid daha katıldı. Filistin davasının siyasi lideri, ailesinden onlarca şehid vermiş İsmail Heniyye kardeşimiz insanlık düşmanı, katliamcı siyonist İsrail yönetiminin alçakça saldırısıyla şehid edildi. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, makamı âli, mekânı cennet olsun.

İnandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi öldü. Filistin davasına adadığı ömür, verdiği mücadele nesillere örnek oldu. Çocuklarının ve torunlarının şehadeti ardından gösterdiği vakur duruşu ve sarsılmaz inancı karşısında Rabbim onu da şehidlikle mükâfatlandırdı.

Merhum Aliya İzzetbegoviç'in dediği gibi; "Bizi toprağa gömdüler fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı."

Tüm Filistin halkına ve Özgür Filistin davasına gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum.

"TEHDİTLERE PABUÇ BIRAKACAK ÜLKE DEĞİLİZ"

CNN TÜRK'e bağlanan Kurtulmuş canlı yayında şu ifadeleri kullandı: Bizim için Filistin davası milli bir meseledir. Türkiye olarak üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. Türkiye, kendi topraklarını koruyacak ülkedir. İsrail'in böyle bir maceraperestliğe gireceğine inanmıyorum. Her türlü tedbiri Türkiye olarak alıyoruz. Dışarıdan tehditlere pabuç bırakacak ülke değiliz. Bizim başından beri her platformda söylediğimiz İsrail'in en büyük gücü, bölge ülkelerinin ve İslam ülkelerinin bölünmüşlüğü. İsrail'i durduracak mekanizmalar kurulmalı. Bölge ülkeleri için bunun durdurulması gerekir. Ölüm mekanizmasının hep beraber durdurulması gerekir.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: SAVAŞI BÖLGEYE YAYMA GİRİŞİMLERİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Filistin’in yiğit evladı, hayatını işgal altında olan ülkesinin kurtuluşuna adamış Hamas siyasi lideri İsmail Heniyye, Tahran’da uğradığı alçak bir suikast sonucu şehit edildi.

Şehit İsmail Heniyye’ye Allah’tan rahmet, Filistin halkına ve mazlumlardan yana olan tüm insanlığa sabır ve başsağlığı diliyorum.

Hamas siyasi liderinin İran’da şehit edilmesi ve Beyrut’a düzenlenen saldırı Gazze’de ateşkes ve barış yapmak yerine farklı ve kirli bir planın hayata geçirildiğini gösteriyor. Karşımızda barış arayan sorumlu bir yönetim değil, yangını büyüterek katliamlarını ve uluslararası hukuk önünde yargılandıkları suçları örtmeye çalışan bir çete var.

İsrail yönetiminin Gazze’de işlediği soykırım ve insanlık suçlarından sonra savaşı bölgeye yayma girişimleri ile karşı karşıyayız.

Tüm insanlığı İsrail’in vahşetini ve bölgesel istikrarı tahrip etme çabasını durdurmak için sorumluluk üstlenmeye davet ediyor, bölgemizin istikrarından ve barışından yana olacağımızın, mazlum Filistin halkına ve Filistin davasına desteğimizin en güçlü şekilde süreceğinin bilinmesini istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
BAKAN FİDAN: BARIŞA OLAN İNANCINI BİR AN OLSUN YİTİRMEDİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 'Değerli Kardeşim İsmail Haniye’nin İran’da şehit edildiğini derin bir üzüntüyle öğrendim.

Yaşamını Filistin davasına, Filistin’e barış ve huzur gelmesine adamıştı. Ateşkes sağlanması için son dönemde harcadığı çabanın şahidiyiz. Aile fertleri İsrail tarafından katledildiğinde dahi barışa olan inancını bir an olsun yitirmedi.

İsmail Haniye, şanlı Filistin direnişinin sembolü haline dönüşmüş bir şahsiyetti. Aziz hatırası, Filistin halkının haklı davasında yaşayacaktır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.'

TÜRKİYE SUİKASTİ LANETLEDİ

Dışişleri Bakanlığı, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesine ilişkin, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin Tahran'da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakanlık, suikaste ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Heniyye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz." denildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığının bir kez daha gözler önüne serildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır. Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir."

BAKAN YERLİKAYA: BU ALÇAKÇA SUİKASTİ LANETLİYORUM

Siyonistler Tahran’da hain bir suikast düzenledi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’yi şehit etti. Bu alçakça suikasti lanetliyorum.

Filistin davası bu tür hain suikastlerle bitirilemeyecek kadar kutsal bir davadır ve güçlenerek devam edecektir. Haniye’ye Allah’tan rahmet, mazlum Filistin halkına başsağlığı diliyorum.

Masum insanları, çocukları, kadınları, yaşlıları öldürmekten bir an olsun geri durmayan, suikastler düzenleyen işgalci İsrail, sadece Ortadoğu’ya değil tüm dünyaya nefret tohumları ekiyor. Ancak mazlumların çığlığı vicdanlarda yankılanmaya devam edecek.

Türkiye, Filistinli kardeşlerinin ve haklı Filistin davasının yanında olmaya devam edecek. Şehit edilen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ nin makamı âli olsun.

Haberin Devamı
CHP LİDERİ ÖZEL: BU BİR CİNAYETTİR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikasta ilişkin, "Netanyahu gibi çocuk katiline, kadın katiline, ambulans vurdurtan, hastane vurdurtan, ekmek kuyruğundaki insanlara ateş attırtan bir insanlık suçlusuna, bir soykırım suçlusuna alkış tutanlar bu şiddetin devamından sorumludur. Hamas liderinin öldürülmesi de bir şiddet olayıdır, bir cinayettir. Biz onu da tasvip etmiyoruz." dedi.

BAKAN BAYRAKTAR: KABUL EDİLEMEZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 'İsrail’in, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’yi alçakça bir suikastle katletmesi kabul edilemez bir saldırganlık örneğidir.

Tahran'da uğradığı saldırı sonucu şehit olan, Gazze halkının haklı mücadelesinin temsilcisi İsmail Haniye'ye Allah'tan rahmet, ailesine ve Filistin halkına başsağlığı diliyorum.' ifadelerini kullandı.

BAKAN KURUM: DAVASINI CANI PAHASINA NASIL SAVUNDUĞUNA ŞAHİDİZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Rabbim şehâdetini kabul etsin. Siyonist, bebek katili İsrail bu kez de Filistin davasının önde gelen isimlerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’yi şehit etti.

Şehitler kervanına katılan Haniye’nin mekânı cennet, makamı âli olsun. Biz Şehit Haniye’nin kendi topraklarını, özgürlüğünü ve davasını canı pahasına nasıl savunduğuna şahidiz. Soykırımcı, katliamcı, eli kanlı katiller bilsin ki Türkiye her zaman Filistin’in ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecek." dedi.

Haberin Devamı
BAKAN TUNÇ: ZALİMLERİN KARŞISINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Tahran'da uğradığı kalleş suikast sonucu şehit olan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye Allah’tan rahmet, Filistinli kardeşlerimize başsağlığı ve sabır diliyorum.

Ömrünü bağımsız Filistin'e adayan İsmail Heniyye, davası için verdiği mücadeleyle daima hatırlanacak ve hayırla yad edilecektir.

İşgalci ve soykırımcı İsrail yönetimi, barıştan yana değil savaştan yana olduğunu bir kez daha kirli bir saldırı ile göstermiştir.

Türkiye olarak mazlum Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya, zalimlerin ise karşısında durmaya devam edeceğiz.' dedi.

 

 

 

BAKAN TEKİN: İSRAİL'İN BÖLGEMİZDE OLUŞTURDUĞU TERÖR SON BULACAK

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Tahran'da alçakça uğradığı saldırı sonucu şehit olan Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'ye yüce Allah'tan rahmet diliyorum.

Sadece Filistin’deki direnişin değil, aynı zamanda emperyal dünya düzenine karşı direnişin de sembolü olan Haniye, inandığı bu mücadele uğruna yakın zamanda evlatlarını ve torunlarını da şehit vermişti. İnanıyorum ki rahmetli Haniye’nin bu adanmışlığı emperyal sömürü düzeni ile mücadelede gelecek nesillere ilham olacaktır.

Ayrıca bu hain terör saldırısının, başta BM olmak üzere insan hakları ve demokrasiyi korumakla mükellef tüm uluslararası örgütlerdeki hegemonik yapının sona ermesine, bu örgütlerin varoluş nedenlerine uygun hareket etmelerine vesile olmasını temenni ediyorum.

İnşallah, Haniye’nin şahsında sembolleşen Filistin’in özgürlük davası, İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla başarıya ulaşacak, İsrail’in bölgemizde oluşturduğu terör son bulacak, coğrafyamız ve dünyamız huzura kavuşacaktır.

Bu alçak saldırıyı lanetliyor, başta Filistin halkı olmak üzere Filistin davasına gönül veren herkese sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun."

ÇELİK: SALDIRIYI LANETLİYORUZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Haniye'nin suikast sonrası öldürülmesiyle ilgili "Filistin davasının önde gelen isimlerinden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen siyonist bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Haniye, Filistin halkı ve vatanı için mücadele ederken katillerin saldırısı sonucunda şehit oldu. Bu suikast Netanyahu Hükümetinin bir soykırım ve katliam şebekesi olduğunu bir kere daha gösterdi. Kardeş Filistin halkının haklı davası er ya da geç bu katilleri yenecektir." dedi.

Haberin Devamı
BAKAN MEMİŞOĞU: HAK OLAN DAVADA ZAFER MUHAKKAKTIR

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 'Lanet olsun! Tahran'da hain suikast sonucu şehit edilen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye, Filistin davasında her zaman mazlum Gazze halkının yanında olacaktır. Bu davanın sahibi Hak’tır. Hak olan davada zafer muhakkaktır.' ifadelerini kullandı.

BAKAN YUMAKLI: FİLİSTİN HALKI VE İSLAM ALEMİNİN BAŞI SAĞOLSUN

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 'Tahran'da uğradığı hain suikast sonucu şehit olan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye'ye Allah’tan rahmet diliyorum. Filistin halkı ve İslam aleminin başı sağolsun. İşgalin sona ermesi için yüreklerindeki iman gücüyle mücadele veren Filistinli kardeşlerimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz.' şeklinde konuştu.

 

BAKAN ERSOY: ÖZGÜR FİLİSTİN İÇİN MÜCADELEMİZ DURMAKSIZIN SÜRECEK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'İran'ın başkenti Tahran'da alçakça suikast sonucunda şehit edilen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye Allah'tan rahmet diliyorum.

Ailesinden onlarca şehit vermiş olmasına rağmen davasından hiçbir zaman geri dönmedi. Bu vakur duruşuyla Gazze halkının onurlu mücadelesinin temsilcisi olarak tarihe geçti. Başta Filistin halkı olmak üzere bu davaya gönül vermiş tüm insanlara başsağlığı diliyorum. Özgür Filistin için mücadelemiz durmaksızın sürecek! Mekânı cennet olsun.'

Haberin Devamı
AKİF ÇAĞATAY KILIÇ: NETENYAHU HÜKÜMETİ HESAP VERECEK

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç'tan saldırıya ilişkin açıklama geldi. Kılıç, "Tahran’da düzenlenen hain bir suikast sonucu Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin katledilmesini lanetliyorum. Her türlü uzlaşı ve barış formülünü elinin tersiyle iterek katliamlarına devam eden Netenyahu hükümeti, er ya da geç hesap verecektir. Şehit edilen Haniye’ye ve diğer tüm Filistinlilere Allah’tan rahmet diliyorum." dedi.

BAKAN KACIR: LANETLİYORUM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'Filistin davasının liderlerinden İsmail Heniye'ye yapılan suikasti lanetliyorum.

300 gündür Gazze’de, dünyanın gözleri önünde kundaktaki bebekleri, çocukları, kadın-erkek masum insanları katleden, hastaneleri, okulları, camileri, kiliseleri bombalayan soykırımcı İsrail yönetimi, zulümle abad olunmadığını muhakkak görecektir.

Heniye, aile fertleri ve Gazze’de haklarını savunduğu binlerce Filistinli’nin ardından şehit edildi. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

Er ya da geç hak yerini bulacak. 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, özgür, egemen ve bağımsız Filistin Devleti tanınacak.

Türkiye, her daim haklının, mazlumların, masumların yanında olmayı sürdürecek. İnsanlık adaletle, merhametle muhakkak yeniden buluşacak.'

SELÇUK BAYRAKTAR: KAZANAN ER YA DA GEÇ İYİLER OLACAKTIR

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Filistin direnişinin önde gelen siyasi isimlerinden İsmail Heniyye’nin hain ve insanlık dışı bir suikast sonucu şehit edildiğini üzüntüyle öğrendim.

Tüm dünya halklarının gönlünde büyüyen Filistin direnişi barbar siyonistlere karşı mücadelesine devam edecektir. Kazanan er ya da geç iyiler olacaktır. Rabbim şehadetini mübarek eylesin. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

Ailesinin, kardeş Filistin halkının, İslam Alemi'nin ve emperyalizmin çelik dişlilerine direnen tüm insanlığın başı sağolsun. Kırılır da bir gün bütün dişliler..." dedi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ'TAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Tahran'da gerçekleştirilen alçak suikast sonucu şehadete kavuşan Filistin direnişinin yiğit evladı İsmail Heniyye'ye, Cenabıhak'tan rahmet, tüm Filistin halkına ve Filistin'in özgürlük mücadelesine gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Erbaş, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasına ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Tahran'da gerçekleştirilen alçak suikast sonucu şehadete kavuşan Filistin direnişinin yiğit evladı İsmail Heniyye'ye Cenabıhak'tan rahmet, tüm Filistin halkına ve Filistin'in özgürlük mücadelesine gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum. Filistin davasına ailesiyle, canıyla, kanıyla adadığı ömrüne, sarsılmaz inancına ve cihadına şahidiz. Mekanı cennet, makamı ali olsun."

Yazarlar