DünyaHamas lideri İsmail Haniye'ye Tahran'da suikast! Orta Doğu alev topuna döndü

Hamas lideri İsmail Haniye'ye Tahran'da suikast! Orta Doğu alev topuna döndü

31.07.2024 - 15:04 | Son Güncellenme:

Hamas lideri İran'ın başkentinde kaldığı binada güdümlü füzeyle hedef alındı, suikast istihbaratı için tüm oklar bir ülkeyi işaret ediyor. İsrail'e iki cepheden misilleme gelmesi ise neredeyse kaçınılmaz.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaş 299'uncu güne girerken, Orta Doğu şok bir suikast haberiyle güne başladı. Anbean tüm gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz. 

BM ÇATIŞMANIN BÜYÜMESİ RİSKİNE KARŞI UYARDI

Birleşmiş Milletler (BM), Orta Doğu'da çatışmanın büyüme riskine karşı uyararak, "Füzeler, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve ölümlü saldırılarla iletişim sona ermeli." açıklamasında bulundu.

'ATEŞKES İÇİN İLETİŞİM SÜRECEK'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'da uğradığı suikast sonrasında da Gazze'de ateşkes için "bölgedeki hükümetlerle iletişim halinde olduklarını" söyledi.

İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI'NDAN YENİ TEHDİT

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre Genelkurmay Başkanı Halevi, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün Beyrut’ta öldürülmesinin ardından ülkesinin Lübnan sınırında düzenlenen tatbikata katıldı.

Açıklamada, “Tatbikat, İsrail ordusunun çeşitli birimlerinin işbirliğiyle gerçekleştirildi. Tatbikatta askerler, dağlık ve kentsel alanlarda savaşmak dahil olmak üzere çeşitli senaryolar konusunda eğitim yaptı.” ifadelerine yer verildi.

Halevi, tatbikata katılan askerlere yaptığı konuşmada, “Dün Hizbullah'ın en üst düzey askeri figürü olan ve aynı zamanda (Hizbullah Genel Sekreteri) Hasan Nasrallah'a çok yakın bir kişi olan ve aslında tüm askeri işleri ayarlayan Fuad Şükür’ü öldürme fırsatı bulduk.” dedi.

Lübnan'ı işgal etme ve Beyrut'ta başka suikastlar düzenleme imasında bulunan Halevi, şunları kaydetti:

“İsrail ordusu Beyrut'un bir mahallesinde nasıl hareket edeceğini ve belirli bir noktaya nasıl ulaşacağını biliyor. Aynı zamanda yer altında belirli bir noktaya nasıl saldıracağını da biliyor. Ayrıca içeride (Lübnan'da) büyük bir güçle nasıl savaşacağımızı da biliyoruz ve siz de bu hafta bunun için eğitim alıyorsunuz.”

Haberin Devamı
"BİZE ZARAR VEREN HERKESLE HESAPLAŞACAĞIZ"

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'da suikast sonucu öldürülmesinin ardından ulusa seslendi. Netanyahu, İsrail'in, İran'ın Husiler, Hamas ve Hizbullah olmak üzere üç ana vekiline "ezici darbeler" indirdiğini söyledi.

Haniye’ye düzenlenen suikasta değinmeyen Netanayhu, İsrail’in dün Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği saldırıda öldürdüğü Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üst düzey danışmanlarından Fuad Shukr’un Majdal Shams'a düzenlenen saldırıdan doğrudan sorumlu olduğunu belirtti.

Shukr ile hesaplaştıklarını ifade eden Netanyahu, "Bize zarar veren herkesle hesaplaşacağız. Çocuklarımıza nişan alan, vatandaşlarımızı öldüren, ülkemize zarar veren herkesle" dedi.

"HER SENARYOYA HAZIRIZ"

Beyrut'ta düzenlenen saldırının ardından İsrail’e yönelik tehditlerin arttığını ifade eden Netanyahu, "Her senaryoya hazırız. Her tehdide karşı birlik içinde ve kararlı bir şekilde duracağız" diye konuştu.

Savaşın zaman alacağını ve İsraillilerden güçlü kalmalarını isteyen Netanyahu, bir süredir savaşı sona erdirmesi için yurt içinde ve yurt dışında baskı altında olduğunu belirterek, "O zaman da bu seslere boyun eğmedim, şimdi de boyun eğmiyorum" şeklinde konuştu.

Baskılara boyun eğseydi İsrail'in Hamas ile mücadele edemeyeceğini söyleyen Netanyahu, "Son aylarda elde edilen tüm başarılar, pes etmediğimiz ve içeride ve dışarıda büyük baskılar karşısında cesur kararlar aldığımız için elde edildi. Ve size söylüyorum, bu hiç de kolay olmadı. Birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

'İSRAİL'İ ZOR GÜNLER BEKLİYOR'

Başbakan Netanyahu, İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Kirya Askeri Üssü'nde gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından basın açıklaması yaptı.

Netanyahu, “her senaryoya hazır olduklarını” ileri sürerek, Gazze’deki saldırıları sonlandırma konusunda içeriden ve dışarıdan baskı altında olduklarını ancak saldırıları sürdüreceklerini kaydetti.

İsrail'i ileride zorlu günlerin beklediğini söyleyen Netanyahu, ülkesinin “İran ve eksenine karşı varoluşsal bir savaş içerisinde olduğunu” savundu.

Netanyahu, konuşmasında, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'da uğradığı suikasta ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunmadı.

HİZBULLAH FUAD ŞÜKÜR'ÜN ÖLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

Hizbullah, İsrail ordusunun başkent Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün öldürüldüğünü doğruladı.

 

Haberin Devamı
GUTERRES'TEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres, Beyrut ve Tahran saldırılarının ardından taraflar ile uluslararası topluma tüm Orta Doğu'yu savaşa sokacak faaliyetlerden kaçınma çağrısında bulundu.

BM ACİL TOPLANACAK

BM Güvenlik Konseyi, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye suikastın ardından acil toplanacak.

FUAD SHUKR'UN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDIĞI İDDİA EDİLDİ

 

İsrail'in, dün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir binaya düzenlediği saldırının ardından devam eden enkaz kaldırma çalışmalarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üst düzey danışmanlarından Fuad Shukr'un cansız bedenine ulaşıldığı iddia edildi.

Haberin Devamı
ÖLENLERİN SAYISI 5’E YÜKSELDİ

 

BEYRUT (AA) - İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgesine yönelik saldırısında ölenlerin sayısının 5'e yükseldiği belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun dün Beyrut'taki Dahiye bölgesinde bir binaya düzenlediği hava saldırısındaki kayıplarla ilgili bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in hava saldırısı sonucu, 3 kadın ve 2 çocuk olmak üzere toplamda 5 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada yaralı sayısını da 80 olduğunu duyurmuştu.

İsrail ordusu, dün Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın komutanlarından Fuad Şükür’ü öldürdüğünü duyurmuştu.

İsrail ordusu yaptığı yazılı açıklamada, saldırının savaş uçaklarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, öldürülen komutanın Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın “sağ kolu” olduğunu iddia etti.

Ancak Hizbullah daha sonra yaptığı açıklamada, Şükür'ün hedef alınan binada olduğu, enkaz altında arama ve kurtarma çalışmaların devam ettiğini belirterek, ölümünü doğrulamamıştı.

DİRENİŞ DEVAM EDECEK

Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, Hareketin lideri İsmail Haniye'ye suikastın ardından, "direnişin devam edeceğini" söyledi.

Hayye, Haniye'ye yönelik İran'da gerçekleştirilen suikastın ardından, Tahran'da bir basın toplantısı düzenledi.

"Haniye'nin istisnai şartlarda yaşamını yitirdiğini" belirten Hayye, buna rağmen "direnişin kesinlikle durmayacağını ve sürecin devam edeceğini" belirtti. "Düşman güçleri (İsrail) Aksa Tufanı'nın başlangıcından itibaren direnişi izole etme çabasında" diyen Hayye, ancak Tel Aviv'in, Hareketin lideri Haniye'nin dünya başkentlerindeki "temaslarının sürpriziyle" karşılaştığını dile getirdi.

İşgal güçlerinin öldürme ve yıkımdan başka bir şey bilmediğini ve bölgenin tamamını ateşe vermek istediğini ifade eden Hayye, "Haniye'ye atılan füzeyi ateşleyen el kesilmezse, düşman başka yerlere uzanacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Hamas'ın Haniye sonrasındaki pozisyonuna ilişkin de Hayye, şunları söyledi: Hamas ve direniş net bir strateji üzerinde yoluna devam ediyor, liderin şehadeti ya da ölümüyle yolunu değiştirmez. Direniş yolu üzerinde ilerlemeye devam edeceğimiz konusunda sizlere söz veriyoruz. El-Kassam Tugayları suikastın hesabını soracak ve Siyonist varlık, suikastın bedelini ağır bir şekilde ödeyecektir.

Suikastın "elem verici" olduğunu ancak liderlerine büyük bir gururla veda edeceklerini dile getiren Hayye,"halkımıza, milletimize ve bizi sevenlere özgüven içinde olmalarını söylüyoruz. bu acı olay ve vahim durum, cinayeti işleyen Siyonist düşmanın övünebileceği bir istihbarat olayı ya da büyük bir olay değildir" ifadelerini kullandı.

İRAN DİNİ LİDERİ HAMANEY HANİYE'NİN CENAZE NAMAZINI KILDIRACAK

İran’ın başkenti Tahran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için yarın cenaze töreni düzenlenecek. Haniye’nin cenaze namazını İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldıracak.

İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın yemin töreni için geldiği İran’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Haniye için yarın başkent Tahran’da cenaze töreni düzenlenecek. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ofisinden yapılan açıklamada, Haniye’nin cenaze namazını Hamaney’in kıldıracağı bildirildi. Tahran Üniversitesi’nde kılınacak namazın ardından Haniye’nin cenazesi Tahran’daki Azadi Meydanı’na kadar halkın eşliğinde götürülecek. Düzenlenecek törenin ardından Haniye’nin naaşının Katar'ın başkenti Doha'da defnedilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı
AB’DE ORTA DOĞU’DAKİ TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI

 

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran’da suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Orta Doğu’da tansiyon yükseldi. Avrupa Birliği (AB) Sözcüsü Peter Stano yaptığı açıklamada, Orta Doğu’daki taraflara itidal çağrısında bulunarak, "Tüm tarafları azami itidal göstermeye ve gerilimi daha da tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz. Hiçbir ülke ve hiçbir ulus Orta Doğu'da yeni bir gerginlikten kazançlı çıkmayacaktır" dedi.

'İSRAİL TOPYEKÛN BİR SAVAŞLA İLGİLENMİYOR'

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İsrail ve Hizbullah arasında artan gerilimin ardından mevkidaşlarına mektup gönderdi. Katz, İsrail’in Hizbullah ile savaş istemediği belirterek, "İsrail topyekûn bir savaşla ilgilenmiyor ancak bunu önlemenin tek yolu BM’nin 1701 sayılı kararın derhal uygulanmasıdır" dedi.

Katz, "Dünya şu anda İsrail'i desteklemeli ve Hizbullah'ın saldırılarına derhal son vermesini, Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesini ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı uyarınca silahsızlanmasını talep etmelidir. İsrail'in kuzeyindeki evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce İsrailli güvenli bir şekilde evlerine dönmelidir" ifadelerini kullandı.

NETANHAYU GECEYİ SAVUNMA BAKANLIĞINDA GEÇİRDİ İDDİASI

İran'ın başkenti Tahran'da Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikasta ilişkin İsrail sessizliğini korurken Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın geceyi Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı kompleksinde geçirdiği bildirildi.

Haberin Devamı
'BÖLGESEL SAVAŞ İSTEMİYORUZ AMA SUÇ CEZALANDIRILMALI'

 

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran’da suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Hamas’ın üst düzey yetkilisi Halil El Hayya, İran’ın başkenti Tahran’da basın toplantısı düzenledi. El Hayya, “Biz ve İran bölgesel savaş istemiyoruz ama suç cezalandırılmalı” dedi.

İSRAİL GÜVENLİK KABİNESİ TOPLANDI

İsrailli bir yetkilinin The Times of Israel'e verdiği bilgiye göre, Kirya askeri karargahında üst düzey güvenlik kabinesi toplantısı başladı.

Toplantıda Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey liderlerine yönelik suikastlara Hizbullah ve İran'ın vereceği olası tepkilerin ele alınması bekleniyor.

BATI ŞERİA'DA SUİKAST PROTESTOSU

Haniye'nin uğradığı suikast sonrası yüzlerce Filistinli Batı Şeria'da protesto için sokaklara çıktı. Filistinliler bu kapsamda Ramallah bölgesine kadar yürüdü ve İsrail'e yönelik protesto gerçekleştirdi.

ŞAM'DA TANIDIK MAHALLEDE PATLAMA

İran'ın Suriye komutanı ve birçok Kudüs Gücü subayının geçtiğimiz aylarda İsrail tarafından vurulduğu Seyyide Zeynep mahallesinde, bugün bir patlama meydana geldi.

Şam'ın güney banliyösü Seyyide Zeynep'te gerçekleşen patlamanın nedeni henüz bilinmiyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde bölgeden dumanların yükseldiği göze çarptı.

Mahallede İran ve vekil güçlerinin yoğun şekilde yer aldığı biliniyor.

İsrail, 2023'ün son günlerinde neredeyse 30 yıldır Suriye'de görev yapan İranlı general Rıza Musevi'yi evine ateşlediği füzeyle öldürdü. Kudüs Gücü'nün önemli isimlerinden Tuğgeneral rütbesindeki Musevi on yıllardır Tahran ve Şam arasındaki askeri bağlantının kilit ismiydi ve hatta Suriye Savunma Bakanlığı'nda bir ofisi bile vardı.

İsrail birkaç hafta sonra yine Seyyide Zeynep mahallesinde bir başka binayı vurdu. Binada İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü istihbarat subaylarının toplantı yaptığı ortaya çıktı.

İsrail'in İran'ı harekete geçiren ana saldırısı ise, Şam'daki büyükelçilik binasını hedef aldı. Büyükelçilik kompleksindeki beş katlı binayı yerle bir eden saldırıda Kudüs Gücü'nün en önemli komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi, yardımcısı ve 11 İranlı subay öldü.

1 Nisan tarihindeki saldırının ardından İran ilk kez İsrail'e doğrudan misillemede bulundu, 13 Nisan Cumartesi akşamı yüzlerce balistik füze ve kamikaze drone ateşlendi. İran topraklarından İsrail'e gerçekleşen ilk saldırıya Tel Aviv birkaç gün sonra İran'ın orta kesimindeki bir askeri üssü vurarak karşı misillemede bulundu.

İsrail ordusu, Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşta onlarca kez İran güçlerini ya da milislerini hava saldırılarıyla hedef aldı. Tel Aviv söz konusu saldırılara dair nadiren açıklama yapıyor.

İSTİHBARATTA TÜM OKLAR TEK BİR ÜLKEYİ İŞARET EDİYOR! 'İSRAİL'E İKİ CEPHEDEN MİSİLLEME KAÇINILMAZ'



Suikastın ardından gözler Hamas ve İran'ın İsrail'e nasıl yanıt vereceğine çevrildi. Aylardır devam eden ateşkes müzakerelerinin önemli bir figürü olan İsmail Haniye'nin hem de Tahran'da vurulması, 299 gündür savaşın ölüm ve yıkım getirdiği Orta Doğu'da yeni bir dönemin kapısını aralayabilir.

Amerikan New York Times gazetesi, canlı blog sayfasına 'İsmail Haniye suikastı savaşın bütün bölgeyi saracağı korkularını artırıyor' başlığını attı.

BBC Orta Doğu muhabiri Hugo Bachega Haniye'nin öldürülmesini 'tehlikeli bir gelişme' olarak nitelerken, Tahran'daki suikastın Beyrut'taki saldırıdan birkaç saat sonra gerçekleştiğini hatırlattı.

Hugo Bachega, on binlerce savaşçısı ve cephaneliğinde 150 bin kadar roketi olan Hizbullah'ın İsrail'e yanıt vermesinin kaçınılmaz olduğu yorumunu yaptı. Zira muhabire göre, Hizbullah'ın kalesi olan Dâhiye mahallesinde Hasan Nasrallah'ın sağ kolunun hedef alınması, fazlasıyla provokatif bir saldırı.

BBC'den Raffi Berg ise, suikastın hem hedefi hem de gerçekleştiği yer açısından sarsıcı olduğunu belirtip Tahran'a ateşlenen füzenin İsrail için hiçbir yerin yasak bölge olmadığı sinyalini verdiğini aktardı.

Al Jazeera'ya konuşan Abas Aslani ise Haniye'nin korunmasındaki başarısızlığın İran'ı harekete geçirebileceği yorumunu yaptı. Tahran merkezli Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Aslani'ye göre, yaşananlar İran'ın güvenlik organları için kötü bir şey ve Tahran yönetimi bu yüzden bir şekilde yanıt vermesi gerektiğini hissedecek. İran'ın misillemesinin kaçınılmaz olabileceğini söyleyen Abas Aslani, suikastın yalnızca Orta Doğu'da değil bölgenin ötesinde de yankılanacağını dile getirdi.

Orta Doğu uzmanı Aslani'ye göre şu an itibarıyla bir ateşkese hoşça kal diyor olabiliriz ve durum bölgesel bir savaşa dönüşebilir.

Abas Aslani, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun iktidarı kaybetmemek için her şeyi yaptığını, yalnızca bölgeyi değil Washington'ı da etkilemeyi amaçladığını söyledi. Araştırmacıya göre, Netanyahu seçim öncesi Demokratların kampanyasını baltalayıp Donald Trump'a daha fazla şans vermek istiyor olabilir.

Al Jazeera savunma editörü Alex Gatopoulos ise, Tahran'ın kuzeyindeki bir binanın füzeyle vurulduğu suikasttaki istihbaratın ABD'nin muhtemel yardımını gösterdiğini söyledi.

İsmail Haniye'nin yerinin tespit edilmesi gibi kritik bilgileri toplama kabiliyetinin olduğunu belirten Gatopoulos, teknik istihbaratın ardından İsrail'in hızla harekete geçmiş olabileceğini aktardı. Savunma editörü Mossad ve İranlı muhaliflerin sahadaki bilgi için kullanıldığını da ekledi.

ABD kanadından gelen ilk açıklamalar ise, İran'daki suikastta Washington'ın parmağı olmadığını savunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken suikasta herhangi bir şekilde dahil olmadıklarını savundu. Blinken, saldırıdan haberdar olmadıklarını da ekledi.

ABD adına suikast sonrası ilk açıklamayı yapan Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, "Ortadoğu'da savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum" dedi. Austin ayrıca İsrail'in saldırıya uğraması halinde ABD'nin İsrail'i savunacağını da belirtti.

HANGİ ÜLKELER SUİKASTI KINADI?



İran'dan sabahın erken saatlerinde dünyaya duyurulan haber, yalnızca Orta Doğu değil Çin'den Rusya'ya birçok yerde yankı buldu.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla suikastı kınadı. Resmi açıklamalarda 'alçak' ve 'kalleş' suikast lanetlendi.

Rusya hem Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov hem de Rusya lideri Vladimir Putin'in Orta Doğu özel temsilcisi Mihail Bogdanov aracılığıyla suikastı kınadı.

Saldırıyı kınayan Çin, suikastın Orta Doğu'da daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğinden derin endişe duyduklarını belirtti.

İran, Katar, Ürdün Pakistan, Irak, Mısır, Malezya gibi ülkeler de Hamas liderinin Tahran'da öldürülmesini kınadı. İntikam sözü veren İran, üç günlük yas ilan etti.

Lübnan'ın en büyük askeri grubu Hizbullah ile Yemenli Husiler de suikastı kınayan açıklamalar yaptı.

CENAZE KATAR'IN BAŞKENTİ DOHA'DA DEFNEDİLECEK

Hamas lideri İsmail Haniye, uzun yıllardır sürgünde yaşadığı Katar'ın başkenti Doha'da defnedilecek.

Buna göre, Haniye'nin cenazesi İran'ın başkenti Tahran'daki törenin ardından Doha'ya nakledilecek.

İSRAİLLİ BAKANLARDAN SUİKAST PAYLAŞIMLARI



İsrail hükümeti ve ordusu İsmail Haniye suikastına dair resmi olarak sessizliğini korurken, aşırı sağcı bakanlar saldırıyı kutlayan sosyal medya paylaşımları yapıyor.

İsrail basını, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yerel saatle 16.00'da güvenlik kabinesini toplayacağını ve durum değerlendirmesi yapılacağını yazdı. İsrail, Haniye suikastından saatler önce Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın en üst düzey isimlerinden Fuad Şükür'ü hedef alan bir saldırı gerçekleştirdi. Tel Aviv Şükür'ün öldürüldüğünü duyurdu ancak Hizbullah bu haberi yalanladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ülkesinin savaşın tırmanmasını istemediğini savundu ancak tüm senaryolar için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, X hesabından "Haniye'nin ölümü dünyayı daha güzel hale getirecek. Artık hayali barış anlaşmaları yok" dedi.

İletişim Bakanı Shlomo Karhi sosyal medya hesabından "Tüm düşmanların perişan olacak" mesajını paylaştı.

Diaspora Bakanı Amichai Chikli ise 'İsrail'e ölüm' diye bağıran kalabalığın önünde Haniye'nin yer aldığı bir videoyu paylaşarak "Ne dilediğine dikkat et" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı, skandal paylaşımların Netanyahu yönetiminin bakanlara sessiz kalma emri vermesinden önce yapıldığını bildirdi.

İRAN ÜÇ GÜN YAS İLAN ETTİ

İsmail Haniye suikastı nedeniyle İsrail'e karşı intikam yeminleri eden İran, üç gün ulusal yas ilan etti.

ÇİN SUİKASTI KINADI

Çin Dışişleri Bakanlığı, Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesini kınadı.

Bakanlık sözcüsü Lin Cien, Pekin yönetiminin her türlü suikast ve şiddet eylemine kesinlikle karşı çıktığını vurguladı.

Saldırının Orta Doğu'da daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğinden derin endişe duyduklarını belirten Cien, "Büyük endişe duyuyoruz" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ayrıca Gazze Şeridi'nde en kısa sürede kalıcı bir ateşkes çağrısında bulundu.

HANİYE SUİKASTINDA CEVAP BEKLEYEN İKİ SORU! İRAN'DA BÜYÜK GÜVENLİK AÇIĞI

İran medyası Haniye'nin başkent Tahran'da Devrim Muhafızları'na ait bir tesiste kalırken havadan ateşlenen bir güdümlü füzeyle hedef alındığını yazdı. 

İlk bilgilere göre, Haniye bir savaş uçağı veya drone'dan fırlatılan füzeyle vuruldu. Şimdi akıllarda suikasta dair beliren iki soru cevap bekliyor. İlki, Haniye'nin kaldığı özel konutun konumunu İsrail nereden biliyordu? İkinci olarak ise, savaş uçağı veya drone İsrail'den havalanıp Ürdün veya Suriye'yi geçerek Irak semalarından mı saldırıyı gerçekleştirdi?

İRAN'DA BÜYÜK GÜVENLİK AÇIĞI

Saldırının Irak hava sahasından gerçekleştiği ortaya çıkarsa, bu savaş uçağı veya silahlı insansız hava araçlarının en az 450 kilometre uzaktan Tahran'ı vurduğu anlamına gelecek. Zira, Irak'ın en doğusu ile Tahran arasındaki kuş uçuşu en kısa mesafe, 450 kilometre.

İsrail, geride kalan yıllarda Suriye'yi defalarca hava saldırılarıyla vurdu ve söz konusu saldırıların çoğu Lübnan hava sahasından ya da Akdeniz üzerinden ateşlenen füzelerle gerçekleşti.

EN KÖTÜ SENARYO

İsrail'e ait savaş uçağı veya silahlı insansız hava aracının İran hava sahasına girip suikastı gerçekleştirdiği ihtimali ise, Tahran yönetimi için daha büyük bir güvenlik açığı olarak kayıtlara geçecek.

FİLİSTİN'DE BİR GÜNLÜK YAS, BATI ŞERİA'DA DÜKKANLAR AÇILMADI



Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğraması, Filistin'de grev ve protesto çağrıları var.

İsrail işgal ordusunun 10 aydır saldırdığı Gazze Şeridi'nde yürüyüşler düzenlenmesi beklenirken, Haniye'nin vurulduğu Batı Şeria'da ise camilerden anons edildi.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın birçok kentinde bu sabah dükkanlar açılmadı, uluslararası haber ajanslar greve gidilen bölgeden birçok fotoğrafı dünyaya servis etti.

İlerleyen saatlerde ise Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas bir günlük yas ilan etti ve bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdi.

'LOJMANA GÜDÜMLÜ FÜZE!'

Skandal başlıkların yer aldığı İsrail medyası Tahran'daki saldırıya üçüncü bir ülkenin dahil olmadığını yazdı, El Arabi el Cedid gazetesi Haniye'nin kaldığı askeri misafirhanenin bir başka katında İslami Cihad liderinin olduğunu bildirdi.

İRAN'DAN İNTİKAM YEMİNİ: PİŞMAN EDECEĞİZ

İsmail Haniye'nin Tahran'da kaldığı evde öldürülmesinin ardından İran'ın üst düzey güvenlik konseyi, dini lideri Hamaney'in konutunda bir araya geldi. Toplantıya İran'ın elit asker grubu olarak bilinen Kudüs Gücü komutanları da katıldı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise, Tahran yönetiminin suikast düzenleyen işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edeceğini söyledi.

X sosyal medya hesabından mesaj paylaşan Pezeşkiyan İran'ın İsmail Haniye'nin yasını tuttuğunu belirtti, suikastla İran'ın toprak bütünlüğünün hedef alındığını aktardı. İran Cumhurbaşkanı, "İran, toprak bütünlüğünü, izzetini ve şerefini savunacak ve işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edecektir" dedi.

İran dini lideri Hamaney ise, İsrail'i Haniye suikastı nedeniyle sert bir şekilde cezalandıracaklarını söyledi.

Yazılı açıklama yapan Hamaney, Haniye'nin intikamını almayı görev edindiklerini vurgulayıp suikastın İran'da gerçekleşmesinden kendilerini sorumlu gördüklerini aktardı.

İran dini lideri, "Siyonist rejim kendisine ağır bir ceza hazırladı" dedi.

RUSYA'DAN İLK TEPKİ: GERİLİM TIRMANACAK



Moskova, Hamas lideri Haniye'nin İran'da suikasta uğramasına dair yaptığı ilk açıklamada saldırının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Rus lider Vladimir Putin'in Orta Doğu özel temsilcisi Mihail Bogdanov, Haniye'nin öldürülmesinin siyasi bir cinayet olduğunu belirtip bölgede gerilimin tırmanacağını söyledi.

Aynı zamanda Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı da olan Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır" dedi.

İlerleyen saatlerde açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Moskova'nın suikastı şiddetle kınadığını söyledi. Benzer saldırıların barışı tesis etme girişimlerine karşı olduğunun altını çizen Peskov, zaten gergin olan durumun daha da istikrarsızlaşabileceğini aktardı.

AMERİKAN SAVAŞ GEMİLERİNİN ROTASI KIBRIS VE LÜBNAN ARASI

Suriye ve Irak'taki Amerikan üsleri alarm durumuna geçerken, İran destekli Haşdi Şabi grubuna karşı bir drone saldırısı düzenlendiği bildiriliyor.

ABD'li yetkililer, Haşdi Şabi üyelerinin başkent Bağdat'ın güneybatısındaki insansız hava sistemlerine saldırı girişiminde bulunduğunu ve peşinden misillemenin geldiğini açıkladı.

Haşdi Şabi ise Babil yakınlarındaki Curf en Nasr'taki güçlerinin Amerikan saldırısına uğradığını ve tugayda patlama meydana geldiğini söylüyor.

Önümüzdeki saatler ya da günlerde Irak ve Suriye'deki ABD üslerine saldırı bekleniyor.

Yunanistan'ın Girit Adası'nda demirli Amerikan savaş gemileri ise, Akdeniz'in doğusuna doğru harekete geçti. Çıkarma gemisi USS Wasp'ın liderlik ettiği filonun rotası, Kıbrıs ve Lübnan arasındaki bölge. Filoda USS New York ve USS Oak gibi çıkarma gemileri ve 2 bin 500 Amerikan askeri var.

ABD ve İngiltere'ye ait savaş gemilerinin Lübnan'dan gerçekleşecek muhtemel bir tahliye operasyonuna katılacağı tahmin ediliyor.

HANİYE'YE TAHRAN'DAKİ KONUTUNDA SUİKAST



İran'ın başkenti Tahran'da Salı günü gerçekleşen yemin törenine, birçok uluslararası yetkili ve misafir katıldı. İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin ettiği tören öncesinde dini lider Ayetullah Hamaney'in hassas bir buluşması vardı.

Hamaney ofisinde Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye ve İslami Cihad'ın lideri Ziyad en Nehhale ile görüştü.

Tahran'dan gelen fotoğraftan saatler sonra gece yarısı İran'ın başkentinde bir saldırı gerçekleşti, Hamas lideri Haniye'nin kaldığı konut, yerel saatle 02.00 sularında İsrail tarafından vuruldu.

Hamas, Haniye ve korumasının saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, Haniye'nin Tahran'daki evine haince bir siyonist baskın düzenlendiği belirtildi.

İran Devrim Muhafızları da, Haniye'nin suikast sonucu yaşamını yitirdiğini internet sitesi Sepah'ta yaptığı açıklamayla doğruladı. Devrim Muhafızları, "Olay soruşturuluyor. Soruşturmanın sonucu yakında kamuouyuna duyurulacak" dedi.


İRAN MEDYASI: HAVA SALDIRISIYLA HEDEF ALINDI

İran devlet televizyonunun, Haniye'nin Tahran'da kaldığı konuta terör saldırısı düzenlendiği bilgisini verdi.

İsrail istihbaratının yıllardır İsmail Haniye'nin peşinde olduğu biliniyordu ve Tahran'daki suikastın detayları henüz netleşmiş değil.

İran medyası, Haniye'nin bir hava saldırısıyla öldürüldüğünü yazdı.

HAMAS: CEVAPSIZ KALMAYACAK

Uluslararası haber ajansı AFP'ye konuşan Hamas yöneticisi Musa Ebu Merzuk, Haniye suikastının cevapsız kalmayacağını söyledi. Musa Ebu Merzuk, Hamas siyasi büro üyelerinden biri.

OĞULLARI VE YAKINLARI GAZZE'DE KATLEDİLMİŞTİ

İsmail Haniye'nin üç oğlu ve onlarca yakını da, onuncu ayına giren savaşta İsrail saldırılarında yaşamını yitirmişti.

2017 yılında Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilen İsmail Haniye, aynı yıl Gazze'den ayrıldı. Daha çok Katar'da yaşayan Haniye'nin sık sık seyahat ettiği ülkelerden biri, Türkiye'ydi.

İSRAİL RESMİ OLARAK SESSİZ

Orta Doğu'da dengeleri alt üst eden suikastın ardından İsrail'den henüz bir yorum yok, İsrail ordusu benzer saldırılarda olduğu gibi sessizliğini koruyor.


İsrail medyası, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kabinedeki bakanlarından suikasta dair açıklama yapmamalarını istediğini yazdı.

Ancak aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda suikasta dair sevincini gizlemedi, "Haniye'nin ölümü dünyayı daha güzel hale getirecek" dedi.

TÜRKİYE: ALÇAKÇA SUİKASTI LANETLİYORUZ

ABD'den de henüz resmi bir açıklama yok, CNN'ne konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi Haniye'nin öldürüldüğüne dair haberleri gördüklerini söylemekle yetindi.

Türkiye, suikasta tepkisini Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan resmi açıklamayla gösterdi. Filistin halkına başsağlığı dilenen açıklamada, Haniye'nin alçakça bir suikast sonucu katledilmesi lanetlendi.

Resmi açıklamada, "Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır. Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir" denildi.

MAHMUD ABBAS: ALÇAKÇA BİR EYLEM

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Haniye suikastını kınadı ve saldırıyı 'alçakça bir eylem' olarak nitelendirdi. Mahmud Abbas, Filistin halkına İsrail işgali karşısında dik durma ve birlik, sabır ve istikrar gösterme çağrısında bulundu.

BEYRUT'U SARSAN SALDIRI! HİZBULLAH FUAD ŞÜKRÜ'NÜN HAYATTA OLDUĞUNU SÖYLÜYOR



Dünyaya şok dalgaları yayan İsmail Haniye suikastından saatler önce, Lübnan'ın başkenti Beyrut bir patlamayla sarsıldı.

İsrail jetleri, Beyrut'un güneyinde yer alan Hizbullah'ın kalesi Dahiye'deki bir binayı hedef alırken, bölgedeki birçok ev de enkaza dönüştü.

8 Ekim'den bu yana çatışan Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail arasında gerilim hafta sonundan bu yana yüksek. İşgal altındaki Golan Tepeleri'nde bir futbol sahasına isabet eden roketin 12 sivili öldürdüğü saldırının ardından İsrail'den bir misilleme bekleniyordu ve Beyrut alarm halindeydi. İsrail ve Hizbullah arasındaki sınır çatışmasının topyekun bir savaşa dönüşmesinden son günlerde özellikle fazlasıyla endişe duyuldu.

Salı akşamı Beyrut'ta meydana gelen patlamanın İsrail saldırısı olduğu kısa sürede anlaşıldı.

İsrail, hedef aldığı Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükrü'nün öldürüldüğünü duyurdu ancak Lübnanlı grup bu iddiayı yalanladı.

Uluslararası haber ajanslarına konuşan Hizbullah'a yakın kaynaklar, Fuad Şükrü'nün hayatta olduğunu söyledi. Yerel medya ise, Şükrü'nün saldırıdan kurtulduğunu yazdı.

Lübnan medyası, saldırının Hizbullah’ın Şura Konseyi’nin bulunduğu mahalle yakınlarında düzenlendiğini bilgisini verdi. Hava saldırısı sonucu bir kişi öldü, çok sayıda yaralı var.

HAVA SAHASI UÇUŞLARA KAPATILDI

İsrail Beyrut'taki saldırının ardından bu sabah itibarıyla ülkenin kuzeyi ve orta bölümündeki hava sahasını tüm uçuşlara kapatmış durumda. İsrail'in kuzeyindeki Hayfa'da hastanelere alarma geçmeleri talimatı verildi.

İsrail ordusu 2024'ün ilk günlerinde yine Dahiye'deki bir binayı füzeyle vurmuş, Hamas'ın iki numarası Salih Aruri yaşamını yitirmişti.

Söz konusu saldırı, savaştaki ilk üst düzey suikast olarak kayıtlara geçmişti.

HİZBULLAH LİDERİ NASRALLAH'A EN YAKIN İSİMLERDEN BİRİ

Hacı Muhsin kod adlı Fuad Şükrü, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a en yakın isimlerden biri. Şükrü aynı zamanda Nasrallah'ın danışmanlarından.

Hizbullah, İsrail'in 1982'de Lübnan'ı işgalinin ardından, ülkedeki Şiiler tarafından İran Devrim Muhafızları'nın desteğiyle kuruldu. Fuad Şükrü de Hizbullah'ın kurulduğu yıllardan itibaren örgütte aktif rol aldı.

60'lı yaşlarda olduğu sanılan Şükrü, ABD'nin arananlar listesinde bulunuyor. Bunun nedeni, Amerikan hükümetinin, Şükrü'nün 1983'te Beyrut'ta düzenlenen saldırıda kilit rol oynadığını düşünmesi. Bu saldırıda 300'e yakın Amerikan ve Fransız askeri öldü. Hizbullah ise saldırıyı üstlenmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, saldırı sonrası Fuad Şükrü'nün yerini bildirecek kişi ya da kişilere 5 milyon dolara kadar para ödülü verileceğini açıkladı. Hizbullah ise ABD'nin Şükrü'yle ilgili suçlamalarını reddetti.

Şükrü'nün, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından İmam Mugniye'nin 2008'de, Mustafa Bedreddin'in de 2016'da İsrail'in Suriye'de düzenlediği saldırılarda ölmesinin ardından, onların görevlerinden bazılarını da devraldı ve örgütün askeri hiyerarşisinde yükseldi.

İsrail ordusu Fuad Şükrü'nün, Hizbullah'ın elindeki en gelişmiş silahlardan sorumlu olduğunu; bu silahlar arasında hassas güdümlü füzelerin, seyir füzelerinin ve uzun menzilli roketlerin de bulunduğunu savunuyor.

ABD VE RUSYA'DAN FARKLI TEPKİLER

Lübnan, hava saldırısına dair Birleşmiş Milletler'e şikayette bulunmaya hazırlanıyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant saldırı sonrası sosyal medya paylaşımında Hizbullah'ın kırmızı çizgiyi aştığını yazdı.

ABD'den saldırı sonrası yapılan ilk açıklamada İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğu savunuldu.

Rusya saldırıyı, uluslararası hukukun açıkça ihlali olarak değerlendirdi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti