Fiyat oynaklıkları azalıyor, ekonomide dengelenme süreci gözleniyor. BIST 100 Endeksi’nin yılbaşından bu yana çıkışı yüzde 30 seviyesinde bulunuyor. Yatırım fonlarında ortalama getiriler yüzde 34 ve altında yüzde 37. Yatırım araçları arasındaki getiri farklılıkları dengeleniyor.
Ekonomide ve fiyatlarda dengelenme süreci yaşanıyor. Bir yandan kredi kuruluşlarının Türkiye’nin notlarına ilişkin değerlendirmelerinde iyileşmeler gözlenirken bir yandan da fiyat farklılıkları azalıyor.
Borsa, dolar, altın, faiz dengesi arasındaki ayrışmalar daraldığı gözleniyor. Yatırımcıların kaygılarının azaldığı noktada tek bir yatırım enstrümanına yoğunlaşmaları da zayıflıyor. Bunun ana nedeni getirilerdeki dengelenmeler.
Beklentilerdeki ayrışmaların ortadan kalkması, yatırım kararlarını da etkiliyor.
Yılbaşından bu yana yatırım araçlarındaki getiri ortalaması yüzde 30-37 arasında değişiyor. BIST 100 Endeksi yüzde 30 yükselirken Altın yüzde 37 arttı. Yatırım fonlarındaki artış ortalama yüzde 34 oldu.
Fitch sonrası piyasalar nasıl olur?
Fitch Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak BB-‘ye yükseltti, görünümü ise pozitiften durağana çekti. Görünümü durağana çevirmesi bundan sonraki not artışı için daha fazla veri görmek istediği mesajı şeklinde okunabilir. Öte yanan not artışında azalan dolarizasyon ve döviz talebi, sermaye girişleri gibi etkilerle rezervlerin 149 milyar dolara, net rezervlerin de 41 milyar dolara yükselmesi etkili oldu. Raporda rezerv kompozisyonunun güçlendiği belirtildi. Değerlendirmede, pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve kur korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüşün dış tamponlardaki iyileşmeyi destekleyeceği belirtildi. Rezervlerin ise yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda da 165 milyar dolara çıkacağı öngörüldü.
Fitch, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’de tuttuğunu hatırlatılarak parasal sıkılaşmanın TL’de reel değerlenmeye yol açtığını, bunun da hükümetin dezenflasyon stratejisi için önemli olduğunu belirtti.
Enflasyonun yıl sonunda yüzde 43 olacağı tahmini raporda dikkat çeken bir diğer ayrıntı oldu. 2025’te enflasyonun ortalama yüzde 31’e düşeceği, yıl sonu tahmininin de yüzde 21 olduğu belirtildi. Büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 3,5, 2025 için yüzde 2,8 seviyesinde bulunuyor.
Fitch’in not artışı beklenen bir durumdu. Bu nedenle piyasalardaki etkisinin çok fazla olması beklenmiyor.
Fonlar paylarını yüzde 12’ye düşürdü
Yatırım fonlarının hisse senetlerindeki payları düşüyor. Yılbaşında yüzde 20’li seviyelerde olan hisse senedi oranı şimdilerde yüzde 12,67’de bulunuyor. Emeklilik fonlarının payı ise yılbaşında yüzde 24 iken şimdilerde yüzde 27 seviyesinde bulunuyor. Emeklilik fonlarındaki payların artmasına rağmen yatırım fonların paylarını güçlü oranda azaltmaları hisse senetlerinde değer kayıplarına sebep oluyor. Her yukarı hareket satış yönünde kullanılıyor. BIST 100 Endeksi haftayı 9.771 puandan tamamladı. Endeks haftalık bazda yüzde 0,63 oranında geriledi.
GYO’lar yükselişte
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) hisseleri son dönemde yatırımcıların ilgisini çekiyor. Sektöründeki 48 hisseden 41’i haftayı yükselişle tamamlarken, 10 hisse yüzde 10 ile yüzde 23 arasında değer kazandı.
Sektördeki bu yükseliş, 2025 yılına ilişkin beklentilerin güçlü olmasından kaynaklanıyor. Faizlerde düşüş eğiliminin başlaması sektör hisselerine olumlu yönde yansıyacaktır.
Kritik veriler açıklanacak
Eylül ayının ikinci haftasında, küresel ekonominin durumu hakkında kritik ipuçları verecek birçok önemli veri açıklanacak. Özellikle Japonya’nın 2. çeyrek GSYH verisi ve Çin’in ağustos ayı TÜFE ve ÜFE verileri, Asya piyasaları için yön belirleyici nitelikte. Ayrıca Avrupa’dan gelecek enflasyon ve sanayi üretim verileri, özellikle Almanya ve İspanya gibi ekonomilerin performansını gözler önüne serecek. Bu veriler, küresel ticaretin nasıl şekilleneceği ve merkez bankalarının nasıl bir para politikası izleyeceği konusunda önemli göstergeler sunacak.
Haftanın ikinci yarısında ise Euro Bölgesi’nden gelecek faiz oranı kararı ve ABD’nin ağustos ayı ÜFE verisi, küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak. Özellikle Euro Bölgesi’nin faiz kararı, Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele stratejisini netleştirebilir. Yatırımcılar, bu hafta açıklanacak verileri dikkatle takip ederek, piyasalarda oluşacak fırsat ve riskleri gözden geçirmeli.
Spor hisseleri düşüşte
BIST Spor Endeksi haftanın en fazla gerileyen endeksi oldu. Bir haftada yüzde 5,33 oranında değer kaybetti. Fenerbahçe hisselerinin yüzde 8 gerilemesi, Beşiktaş hisselerinin yüzde 5,65 düşmesi endeksi olumsuz etkiledi.
Özay Şendir
ABD’de yaşama hayali
12 Ocak 2025
Abbas Güçlü
Eğitimi neden düzeltemiyoruz?
12 Ocak 2025
Zeynep Aktaş
Yatırımcı güvenli limanlara sığındı
12 Ocak 2025
Ali Eyüboğlu
Burak Kut: ‘‘Hayatım mucizeler, iniş ve çıkışlarla dolu’’
12 Ocak 2025
Güldener Sonumut
Trump Avrupa’yı stratejik otonomiye mi itecek?
12 Ocak 2025