Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Uzun yaz tatili boyunca okul rutinlerinden epeyce uzaklaşan çocukların geçiş dönemini rahat yapabilmesi için hem kendimize hem çocuğumuza zaman tanımak gerekiyor. Peki, rutinlere geri dönebilmek için ne yapmalı?

Ders ziline hazır mıyız

Yarın yeni bir eğitim yılına merhaba diyeceğiz. Sabah milyonlarca evde erken kalkma, çocukları uyandırma, kahvaltı ettirme, okula yetişme stresi, heyecanı ve koşturmacası yaşanacak. Okula yeni başlayan minikler için uyum süreci devam ederken, her öğrenci için üç ay gibi uzun bir aradan sonra rutinlere dönmek de sancılı oluyor.Yaz tatilinde uyku saatleri gevşiyor, yemek düzeni bozuluyor, ekran zamanı uzuyor, günlük kitap okuma, ders tekrarı, soru çözme gibi rutinleri oturtmak ise zaman alıyor. Hal böyle olunca çocuklar yaz boyu okuldan ve okul rutinlerinden epeyce uzaklaşıyor. Sadece onlar mı? Biz de! Peki, rutinlere geri dönebilmek için neler yapmak gerekli?

Haberin Devamı

*Geçişlere zaman tanıyın

Öncelikle anlayışlı olmak gerek. Sabah koşturmacaları, ödev, okuma, tekrar, proje gibi sorumlulukların takibi derken bizler de strese giriyoruz. O nedenle çocuklara anlayışlı davranmak, rutinleri hatırlamak ve uygulamaya başlamak için zaman tanımak gerekiyor.

*Programı birlikte yapın

Yeni düzeni ve yapılması gerekenleri ailecek konuşun. Çocuğunuzun yaşına ve sınıfına göre yatış ve kalkış saati, haftalık ders programı, ödev yapma düzeni, okul sonrası aktiviteleri, ekrana ayrılacak zaman gibi haftalık bir plan yapabilirsiniz ilk etapta. Daha sonra bu planı aylık olarak yayabilirsiniz. Programı yaparken çocukları da dâhil etmek, onların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup, fikirlerini almak daha iş birlikçi olmalarını sağlar.

*İlk haftalar yardım edin

Yeni düzenin oturması, uyku saatleri, ödevlerini hatırlatmak hatta belki yanında destek olmak gibi konularda ilk haftalarda yardımcı rol üstlenebilirsiniz. Ancak zamanla rolünüz azalmalı ve çocuk sorumluluklarını devralmalı.

*Ekran zamanı sınırlandırılmalı

Ekran konusu her evde en büyük sıkıntı. Yine çocuğumuzun yaşına ve okul zamanına göre kullanabileceği ekran zamanlarını planlamalıyız. En kötü plan bile sınırsızlıktan iyidir. Akademik zaman, aile zamanı, oyun zamanı, dinlenme zamanı, serbest zaman ve ekran zamanı şeklinde bir planlama hepinizin işini kolaylaştıracaktır.

Haberin Devamı

*Her şeyi siz yapmayın

Herhalde günümüzde pek çoğumuz çocukların işlerini onların yerine yapıyoruz. Bu yüzden aslında çocuklara en büyük kötülüğü ediyoruz. Okula geç kalmasın, yorulmasın, sıkılmasın diye her sabah yatağını topluyoruz, yemeğini peşinden dolaşarak yediriyoruz, üstünü onun yerine biz hazırlayıp giydiriyoruz. Çantasında ne olması gerektiğine bile biz karar veriyor ve hazırlıyoruz. Ödevlerini sürekli takip ediyor hatta biz yapıyoruz. Okulda yaşadığı en ufak soruna müdahale ediyoruz. Tüm bu kontrolcü halimizle de, çocuklarımızın büyümelerinin önündeki en büyük engel oluyoruz. Hazır okulların açıldığı şu günlerde, bu açıdan kendi yaklaşımımızı da gözden geçirmekte fayda var diye düşünüyorum.