Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İrlandalı rock grubu Fontaines D.C., yeni albümleri “Romance” ile rockçı çocuklar imajını geride bırakıp starlığa giden yolda önemli bir adım atıyor

Fontaines D.C. her zaman iyi gruptu ama hit şarkıları yoktu. Canlı izlemekten zevk alacağımız rock’çı çocuklar enerjisini yayıyordu daha çok. Hayranlarını memnun eden güçlü şarkıları vardı elbette ve bunları bütün dünyanın bilmesine gerek yoktu. Yeni albüm “Romance” tamamen farklı bir seviyede. Bu albümün ilk single’ı, ağustos başında yayınlanan “Starbuster” bir süredir İngiltere’de neredeyse bütün radyolarda gece gündüz çalıyor. Bu hem grubun dönüşümü ve hedefleri açısından önemli bir gösterge hem de son dönem eksikliği hissedilen rock hit’i açlığını biraz olsun tatmin etti. Ben bu satırları yazarken “Here Is The Thing” yükselişte (bence albümün en iyi şarkısı). Grubun Spotify sayfasını izlediğimde en popüler şarkıların artık sadece “Romance” albümünde yer alan şarkılar olduğunu görüyorum. Bu yeni albümün geniş kitlelerin kulağına hitap edecek şekilde hazırlandığını düşündürüyor. Bu düşünceyi dayandırdığım argümanlar var.

Haberin Devamı

Fontaines D.C. ilk üç albümde çalıştıkları şirketleri Partisan’dan ayrılıp bu albüm için XL ile anlaştı. Bununla birlikte önceki albümlerinin prodüktörü Dan Carey gitti, James Ford geldi. Albümün sonik manzarasını belirleyen en önemli etkenlerden biri bu. Geniş kitlelere erişimin anahtarı biraz da prodüktör Ford’un elinde. Simian Mobile Disco ve Last Shadow Puppets üyesi, Arctic Monkeys’den Blur’e hem alternatif hem de popüler isimlerle çalışmış ve başarı kazanmış bir müzik adamı. Öte yandan ben sırf imajlarına dahi baktığımda grubun İrlandalı köklerinden uzaklaşıp dünyaya açılma yolunda daha evrensel bir alana adım attığını görüyorum.

Albümün manifestosu

Albümdeki şarkılara bakacak olursak, “Here is The Thing” konserlerde de en iyi tepkiyi alan albümün parlak şarkısı. “Motorcycle Boy” Grian Chatten’ın vokalleri itibarıyla âdeta bir Smashing Pumpkins şarkısı olmuş. “Favourite” bana The Killers’ın ilk zamanlarını hatırlattı. “Bug” dikkat çekici ve bir sonraki hit adayım. “Sundowner”ın retro psychedelia havasını çok sevdim. “The Modern World” sözleri itibarıyla albümün manifestosu özelliğine sahip. Modern dünyaya yabancılaşmış, hissizleşmiş, hiçbir şeyden zevk almayan birinin ağzından dökülüyor sözler.

Haberin Devamı

“Romance” kesinlikle ilk dinleyişte anlaşılacak bir albüm değil. Benim ilk tepkim negatifti. Dinlediğimde önümde kapılar açıldı. Her iyi albümün özelliğidir bu. Fontaines D.C. heyecanlı olduğu kadar zorluklarla dolu yeni bir dünyaya adım atıyor.

Bu dünyanın adı müzikteki devler ligi.

Fontaines D.C.: Yeni imaj, yeni hedefler

Ne dinlesek?

■Tiktok’tan tanıyıp sevdiğimiz Erkin Peprek Rakun Müzik etiketiyle çıkacak solo albümünün çalışmalarını hızlandırdı. Bu hafta yayınlanan single’ın adı “Ölmek Yetmez”. Davulda mor ve ötesi’nden Kerem Kabadayı, basta Athena’dan Ozan Öner, vokallerde Melis Danişmend, trompet ve flügel horn’da Aras Yıldıran eşlik ediyor. Kayıtlar Stüdyo 18’de Levent Büyük tarafından yapıldı.

■Gilles Peterson’ın sahibi olduğu Brownswood’un yeni ve heyecan verici işlerinden biri Galliano’nun 30 yıl sonra yeniden bir araya gelerek kaydettiği yeni albüm “Halfway Somewhere”. Oasis birleşmesi kadar ses getirmese de ‘90’larda alternatif caz ve hip hop’a meraklı kulakları hayli memnun eden Galliano’nun yeni albümüne ilgimizi gösterelim. 19 şarkıdan oluşan albümden yayınlanan ilk single “Circles Going Round The Sun” adını taşıyordu. Meraklısı için bir diğer öneri bu yıl 30 yaşına basan 1994 tarihli “The Plot Thickens” albümü.

Haberin Devamı

Bar Italia hakkında üç madde

1 Londra çıkışlı rock üçlüsü (Jezmi Tarij Fehmi, Nina Cristante, Sam Fenton) şu ara İstanbul’da canlı izleyebileceğiniz en eğlenceli gruplardan. 12 Eylül’de Blind’da çalıyorlar.

2 İsimlerini Londra gece hayatının kalbi sayılan Soho’daki Bar Italia adlı kafeden alıyorlar. Jarvis Cocker’ın Pulp’ın “Different Class”ında bahsettiği Bar Italia, gece atıştırması için kapısında kuyruk olan ünlüler kadar 1949 yılından kalma Gaggia espresso makinesiyle de ünlü.

3 Grup 2020’de kurulan grup 2023’te Matador ile anlaştıktan sonra iki albüm yaptı. Bir albüm önermem gerekse bu “The Twits” olur.