SağlıkSeröz Nedir, Ne İşe Yarar? Seröz Sıvı Ne Demek?

Seröz Nedir, Ne İşe Yarar? Seröz Sıvı Ne Demek?

18.07.2022 - 14:27 | Son Güncellenme:

Normalde vücudun seröz katlarında yer alan yangı anında miktarı da artan protein yapısındaki duru bir sıvıdır. Kısaltılmış ismi ile SSR olan Santral Seröz Retinopati, retina tabakasının altında yer alan sıvı birikimini ifade eder. Seröz nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Seröz Nedir, Ne İşe Yarar Seröz Sıvı Ne Demek

Hastalık genellikle görme noktasını ( fovea ) etkileyerek merkezi görmeyi bozduğu için ‘Santral’ Seröz Retinopati şeklinde adlandırılmıştır.

Haberin Devamı

Seröz Nedir?

Retina altında yer alan sıvının kaynağı ise, koroid dokusu olduğundan dolayı hastalığın bir diğer adı Santral Seröz Koryoretinopatidir. Kısaltılmış ismi SSR olan Santral Seröz Retinopati, retina tabakasının altında sıvı birikimini ifade eder.

Seröz Ne İşe Yarar? 

Santral Seröz Retinopati’nin kesin neden olduğu henüz belirlenememiştir. Hastalığın retinanın dış tarafında damarları besleyen içeren karoid tabakasında bulunan basınç artışına ikincil retina pigment epitelinde bozulmaya bağlı ortaya çıktığı düşünülür.

Retina pigment epitelinde yaşanan bozulma retina altında sıvı birikimine neden olur. SSR gelişimi için en dikkat edilmesi gereken risk faktörü psikolojik strestir. Bu nedenle de çoğu hasta tarafından strese bağlı olarak da görme noktasında zamanla sıvı birikimi de meydana gelir. 

Haberin Devamı

Seröz Sıvı Ne Demek?

Seröz sıvı, sulu sıvı ya da serumdur. Seruma ait olan serum gibi sulu ve incedir. Serumlu, sulu seruma ait olan normalde vücudun seröz katlarında yer alan, yangı anında miktarı artan protein yapısında bulunan oldukça duru bir sıvıdır.

Yazarlar