SağlıkPnl Nedir? Tıpta Pnl Nasıl Yapılır?

Pnl Nedir? Tıpta Pnl Nasıl Yapılır?

31.05.2022 - 14:44 | Son Güncellenme:

Perkütan nefrolitotomi ya da PNL büyük ya da orta boydaki taşların (2 cm ve daha üzerinde olan taşlar) böbreklerden alınması için gerçekleştirilen bir endoskopik bir operasyondur. Bu operasyon için de hastanın sırt bölgesinden 8-9 milim boyunda bir kesi yapılarak buradan böbrek içine nefroskop ismi verilen optik enstrüman geçirilmesi gerekir. PNL nedir sizler için derledik.

Pnl Nedir Tıpta Pnl Nasıl Yapılır

 Perkütan nefrolitotomi (PNL) ilk defa 1973 yılında İsveç’te uygulanmış olan bir operasyondur.

Haberin Devamı

 PNL Nedir? 

 Perkütan kelimesi, kelime anlamı bakımından “ciltten geçilerek yapılan prosedür” şeklinde tanımlanır. Nefrolitotomi kelimesi ise, Yunanca “böbrekten taşların kesilerek çıkartılması” olarak bilinir.

 Tıpta PNL Nasıl Yapılır?

 Tıpta PNL, böbrekteki taşın parçalara ayırılıp parçaların aynı kesiden dışarı çıkarılması şeklinde yapılır. Böbreklerde uygulanan açık taş ameliyatları için bir alternatif olarak sunuluyor. Bu işlem ise, genel anestezi ile uygulanır. Anestezi altında önce idrar yolundan böbreğe doğru uzanan ince bir tüp (kateter) yerleştirilmesi gerekir. Bu kateter böbreğe sıvı verilmesine ya da akışına yardımcı olmak için yapılır.

 Genellikle ameliyattan sonraki günün alınması gerekir. Kateter takılması sonrasında hastalar yüz üstü yatar bir pozisyona çevrilir. Hastaların sırtından yaklaşık olarak 1 cm’lik bir kesiden böbrek içine uzanan bir yol oluşturularak bu yola yerleştirilen tüp içinden kameralı aletler (nefroskop) ile böbrek içine girilir. Bu aşamada ise, ameliyathanede kullanılan portatif röntgen cihazları (floroskopi) genellikle cerraha yol gösterici bir şekilde kullanılır. Böbrek içindeki taşlar parçalanarak dışarı alınır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar