YaşamOkulda sigara içenin ailesine para cezası

Okulda sigara içenin ailesine para cezası

26.03.2010 - 01:55 | Son Güncellenme:

Okulda sigara içen öğrenciler disiplinin yanı sıra para cezasına da çarptırılacak. 18 yaşından küçüklerin para cezaları üçte bir oranında indirilerek ailesine kesilecek

Okulda sigara içenin ailesine para cezası

Sağlık Bakanlığı, kapalı alanlardaki sigara yasağını öğrenim gördükleri okullarda ihlal eden öğrencilere uygulanacak para cezası ile ilgili belirsizliğin giderilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) görüş istedi. MEB Hukuk Müşavirliği’nin yazısı da, Sağlık Bakanlığı’na iletildi. MEB’in yazısında, TCK’nın 31. maddesi uyarınca cezai ehliyet yaşının 12 olduğu, 12-15 ve 15-18 yaş arasındaki kişiler hakkında ise yine indirimli cezalara hükmedildiği, ayrıca bu kişilerin 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında çocuk mahkemelerinde yargılandığı kaydedildi.
Türkiye’de ceza ehliyetinin üst yaş sınırının 18 olduğu, 15-18 yaş arasındaki çocukların ceza sorumluluğu açısından özel bir rejime tabi tutulduğuna işaret edilen yazıda, “Ceza kanunumuzdan hareketle, bu yaş aralığındaki çocukların dürtü kontrollerinin yetersiz olması nedeniyle Kabahatler Kanunu’nun 39. ve 41. maddelerinde yer alan müeyyidelerin üçte bir oranında indirime tabi tutulmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir. 15-18 yaş arası öğrencilerin reşit yaşta olmamaları nedeniyle verilecek cezanın velayeti altında bulundukları kişilere yöneltileceği ise tabiidir” denildi.
MEB Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği yazıda 15-18 yaş arasındakilerin kapalı alanlarda sigara yasağını düzenleyen yasaya aykırı hareket etmeleri halinde para cezasının 3’te bir oranında indirim uygulanarak verilmesi, bu öğrenciler reşit olmadıkları için de cezanın velayeti altında bulundukları kişilere yöneltilmesi istendi.

15 yaş altına para cezası yok
15 yaşını doldurmayanlara ise ilgili yasanın “Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmamış çocuk hakkında idari para cezası uygulanmaz” hükmü gereği, para cezası uygulanamayacağı bildirildi. Yasanın kapsadığı kapalı alanlarda sigara içenlere 69 TL para cezası veriliyor. Bu cezanın üçte bir oranında indirilmesi halinde, ceza 46 TL olarak uygulanacak. Bu durumda, çocuğu okulda sigara içen bir aile 46 lira ceza ödeyecek.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar