07.07.2022 - 13:13 | Son Güncellenme:
DNA metilasyonu ise, insan genomunu önemli ölçüde değiştirir ve pek çok hastalığa neden olur.
Metilasyon Nedir?
İnsanlarda metilasyon, genellikle sitozin (C) nükleotidini doğrudan etkiler. Bir metil grubunun (3 hidrojen atomuna bağlı olan bir karbon atomu) sitozin nükleotidlerine ( R ) bağlandığı süreci ifade eder. Normal hücrelerde, gen susturulmasının ( R ) ve gen ekspresyonunun doğru bir şekilde düzenlenmesini sağlar. Metionin, hayvan ve bitki proteinlerinde yer alan önemli bir amino asittir. Yağların parçalanması ise, enerji üretimi için ve sindirim sistemine yardımcı olması için gereklidir.
Metilasyon Bozukluğu Neden Olur?
Metilasyon vücutta meydana gelen ve vücuda zarar verebilecek formasyonda olabilen bazı maddelerin atılma yolaklarından birisidir. Yeterince meyillere yapılmaz ve metilasyon süreci bozulursa homosistein yükselir ve bununla birlikte pek çok hastalık ortaya çıkabilir. Aşırı ve düzensiz metillenmiş olan DNA bir geni değiştirebilir ve geni üretmesini engeller. Metil gruplarının yerleştirilmesinde yaşanan değişiklikler ise, hastalıklara ( R ) neden olabilir.
Metilasyon Nasıl Tedavi Edilir?
Metilasyon sorunu yaşayan hastalarda ilk olarak metil ihtiyacını da artıran faktörlerin tespit edilmesi gerekir. Öncelikle bunlara yönelik bazı tedbirlerin alınması gerekir. Ama yine de bazı hastalarda metil eksikliğinin ortaya çıkarttığı enflamasyonu düzeltebilmek ve kısır döngüden hızlı bir şekilde çıkabilmek için metil desteği gerekir.