Kültür SanatGeciken adalet...

Geciken adalet...

06.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Geciken adalet...

Geciken adalet...

"Geçmişten Ruhlar / Ghost from the Past" - Yönetmen: Rob Reiner / Görüntü: John Seale / Senaryo: Lewis Colick / Müzik: Marc Shaiman / Oyuncular: Alec Baldwin (Bobby de Laughter), Byron de la Beckwith (James Woods), Whoopi Goldberg (Myrlie Evers).

1963 Haziran'ı. Televizyonda, dönemin ABD başkanı Kennedy'nin ırk birliğini savunan konuşması yayınlanmaktadır. Mississippi'nin Jackson kentinde, insan hakları savuncusu Medgar Evers evinin önünde vurulur. Karısı Myrlie'nin kollarında üç çocuğunun gözleri önünde can verir. Kanıtlar o kadar açıktır ki cinayetin faili, Ku Klux Klan üyesi Byron de la Beckwith hemen yakalanır. Ancak Güney eyaletlerinde yargı bağımsız değildir. Dava düşer! Ancak dul Bayan Evers direnir ve iki kez daha görülen dava 1994 yılında sonuçlanır!
Film gibi bir olay, değil mi? Yapımcı Frederick Zollo da öyle düşünmüş. Hollywood sineması sınırları içinde de olsa, iyilerle kötüleri, siyahlarla beyazları, idealistlerle konformistleri kalın çizgilerle tasarlasa da ortaya ibretle izlenen bir film çıkmış.
Gecikmiş adalet, adalet değildir belki... Ama işledikleri cinayetlerin eli kanlı katillerin yanına kar kalması da hazmedilir şey değil. Bu bağlamda sinema, arşivlere terk edilen bu tür davalarla, körelen duyarlılığımızı bileyen bir işlev de yüklenebiliyor. Bu filmin Türkiye'nin güneyinde geçen versiyonunu da izelmek isterdim.
Rob Reiner, her türün orta karar, hatta biraz daha üzeri bir örneğini çevirebilen, tam bir piyasa yönetmeni. "Geçmişten Ruhlar" ile "The Book of Misery"de kendisini Oscar'a çok yaklaştıran başarı düzeyine yeniden tırmanabileceğinin sinyallerini veriyor.
En sevmediğim oyunculardan Alec Baldwin bile, idealist, vicdanlı ve dürüst savcı yardımcısı rolüyle gayet sempatik göründü gözüme. Whoopi Goldberg, kısa rolünün gereğini yerine getirmiş, ne eksik ne fazla. Ancak filmin yıldızı nefret edilesi ırkçı katili canlandıran James Woods.