SözlükMuvakkit Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Müvakkithane Nedir?

Muvakkit Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Müvakkithane Nedir?

23.08.2022 - 17:07 | Son Güncellenme:

Muvakkit, zaman ayarı yapan ya da vakti tayin eden kişi anlamına gelen bir kelimedir. Bu işin muvakkitler tarafından yapıldığı yerlere ise müvakkithane denirdi. Buralarda takvimler ayarlanır, ramazan imsakiyeleri hazırlanır ve namaz vakitleri ayarlanırdı. Muvakkit ne demek ve muvakkithane nedir? İşte, tüm detaylar.

Muvakkit Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Müvakkithane Nedir

Muvakkit, zaman tayin eden ya da zamanı ayarlayan kimse anlamına gelir. Muvakkitlerin bunları yaptığı bir ya da iki odalı mekanlara ise müvakkithane denir.

Haberin Devamı

Muvakkit Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Muvakkit, TDK sözlük anlamı olarak vakti tayin eden kimse demektir. Zamanın belirlendiği ve ayarlandığı, bu işin yapıldığı yerlerde ise Muvakkithane denir. Muvakkit kelimesinin tam anlamına bakıldığında tam ayarlı olan saat anlamı çıkar. Bu odada muvakkitler tarafından ramazan imsakiyeleri, takvim hesaplamaları ve saat ayarlamaları yapılırdı. Camilerin ve külliyelerin bahçelerinde bulunurlardı ve bir ya da iki odalı olurlardı. 

Muvakkithane Nedir?

Osmanlılar döneminde astroloji çalışmalarının, imsakiyelerin, namaz vakitlerinin ve takvimlerin belirlendiği mekana muvakkithane denirdi. Osmanlılarda ilk müvakkithane örneği Fatih Camii Külliyesi olarak bilinir. Günümüzde ise önemli olsa da unutulmuş olan yapılar arasında birçok muvakkithane vardır. Bunların bir kısmı büfe ya da kafe olarak hizmet vererek varlığını devam ettirmektedir. Muvakkithane muvakkit kökünden gelir. Muvakkit vakti tayın eden kimse anlamına geldiğinden müvakkithane de bu işin yapıldığı yer demektir. Muvakkitlere saatçi ya da muvakkit-i salat dendiği de bilinmektedir.

Yazarlar