EğitimKluni Tarikatı Nedir? Kluni Tarikatının Tarihi Ve Amaçları Hakkında Her Şey...

Kluni Tarikatı Nedir? Kluni Tarikatının Tarihi Ve Amaçları Hakkında Her Şey...

10.03.2021 - 02:56 | Son Güncellenme:

Kluni tarikatı televizyonlarda, gazetelerde zaman zaman sinema filmlerinde bahsi geçen bir tarikat olduğu için ilgi çekmektedir. Kluni tarikatının ne olduğu da merak uyandırmaktadır. İşte sizin için Kluni tarikatı hakkında ayrıntılı bilgileri derledik.

Kluni Tarikatı Nedir Kluni Tarikatının Tarihi Ve Amaçları Hakkında Her Şey...

Kluni tarikatı, 10.yüzyılda Fransa'da kurulmuş bir Hristiyan tarikatıdır.

Kluni Tarikatı Nedir?

Kluni tarikatı tarihte ortaya çıkmış bir Hristiyan tarikatıdır. Kurucusu Auvergne Kontu olan Sofu Guillaume'dır. Kluni tarikatı adını 910 yılında kurulduğu manastırdan almaktadır. Kilise'nin o tarihlere kadar sahip bulunduğu mutlak otorite feodalitenin yükselişi karşısında sarsılmaya başlamıştı. İşte buna karşılık kilise Kluni tarikatını kurarak örgütlenme yoluna gitti. Kluni tarikatı İspanya ve Polonya' ya kadar yayılarak 314 manastırda örgütlenerek geniş bir ağ kurdu. Bir ara bünyesinden papa çıkaracak güce erişti. 1088 yılında Kluni tarikatı üyesi II. Urban papa yapıldı.

Kluni Tarikatının Tarihi Ve Amaçları Hakkında Her Şey

Avrupa' da yükselmekte olan feodaliteyi tehlike gören papalığın örgütlediği Kluni tarikatının en temel amacı kilisenin gücünü ve otoritesini güçlendirmek ve etkinliğini sürdürmekti. Bu amaç doğrultusunda tarikat yayılarak örgütlendi ve ses getirecek girişimlerde bulundu.

Yazarlar