EğitimGümrük Beyannamesi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Gümrük Beyannamesini Kim Doldurur?

Gümrük Beyannamesi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Gümrük Beyannamesini Kim Doldurur?

27.10.2021 - 12:43 | Son Güncellenme:

İhracatta gümrük mevzuatı gereğince doldurularak, ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylandıktan sonra gümrük idaresine sunulmuş olan belgedir. Gümrük Birliği'ne girildikten sonra belgelerin ve mevzuatın uyumlaştırılması çerçevesinde "Tek Tip Gümrük Beyannamesi" kullanımı da getirilmiştir. Gümrük beyannamesi nedir, özellikleri nelerdir sizler için derledik.

Gümrük Beyannamesi Nedir, Özellikleri Nelerdir Gümrük Beyannamesini Kim Doldurur

 Gümrük Beyannamesi, doğrudan doğruya mal sahipleri ile kanuni vekilleri ya da mümessilleri tarafından düzenlenir. Gümrük beyannameleri üzerinde silinti ve kazıntı yapılamaz.

Haberin Devamı

 Gümrük Beyannamesi Nedir?

 Gümrük beyannamesi, ihracatta gümrük mevzuatı gereğince doldurularak, ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylandıktan sonra gümrük idaresine sunulmuş olan belgedir. Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ve kanuni mümessilleri ya da vekilleri tarafından düzenlenir. 

 Gümrük Beyannamesi Özellikleri 

 Gümrük beyannameleri üzerinde herhangi bir kazıntı ve silinti yapılamaz. Gümrük beyannamelerinin tescili için ibraz edildikten sonra beyan edilen eşyanın cins, nitelik, nev'i ve birim fiyatı açısından herhangi bir düzeltme yapılamaz. Gümrük beyannamelerinin tescili, gümrüklerde tutulan deftere usulü uygun kayıt yapmak, üzerine ise kayıt sıra numarası, resmi mühür ve tarih konulması ile yapılır.

Haberin Devamı

 Gümrük Beyannamesini Kim Doldurur?

 Gümrük beyannamesi, doğrudan mal sahipleri ile kanuni mümessilleri ya da vekilleri tarafından düzenlenir. Beyanın bağlayıcı olması nedeni ile beyanname başkasına devredilemez. Eşyanın başkalarına satılması beyan sahiplerini çeşitli yükümlülüklerden kurtarmaz. 

 Gümrük idareleri tarafından tescil edilen gümrük beyannameleri üzerinde herhangi bir değişiklik yapılması ya da gümrük beyannamelerinin iptal edilmesi durumunda, bu husus işlemi yapan gümrük idaresi tarafından kaydı veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine ve Türkiye İstatistik Kurumuna da bildirilir. 

 Tek Tip Gümrük Beyannameleri ise, 8 nüsha şeklinde düzenlenir. Gümrük beyannamelerinin bağlayıcılığı vardır. Bu nedenle beyannameyi imzalayan taraflar bağlayıcılığı da kabul etmiş olur. Gümrük beyannameleri, resmî bir belgedir.