SiyasetVizede kasıt var uyarı yapılacak

Vizede kasıt var uyarı yapılacak

24.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve bazı batı ülkelerinin Türk vatandaşlarına vize vermede sorun çıkardığını belirterek “Büyükelçilere gerekli uyarılar yapılacak” dedi.

Vizede kasıt var uyarı yapılacak

ANKARA Milliyet - Haber Global’e konuk olan Çavuşoğlu, gündeme ilişkin özetle şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

ZORDA BIRAKMAK İÇİN: Maalesef ABD ve bazı batı ülkeleri vatandaşlarımıza randevu süresini bir yıl, 6-7-8 ay sonrasına veriyor. Biz burada kasıt görüyoruz. Halkımız da görüyor. Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için atılan adımlar olarak görüyoruz. Eylül başında batı ülkelerin büyükelçilerini arkadaşlarımız bakanlığa çağıracak ve gerekli uyarıları yapacaklar. Bundan sonra da düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız.

SURİYE İLE İLİŞKİLER: Suriye’de yıllardır savaş devam ediyor. Biz en başından beri en önemli sürecin siyasi süreç olduğunu söyledik. Çok inisiyatif aldık. Bugüne kadar sadece Astana formatının ayakta kaldığını görüyoruz. Rejim siyasi sürece tam olarak inanmadı ancak rejimin de görmesi lazım savaşarak ülke bölünecek. Bizim de desteklediğimiz muhalefet müzakere heyetini kurdu. Muhalefet anayasa ile ilgili olgun tavır sergiliyor ancak rejimden kaynaklı bir direniş var. Suriye’nin istikrarı ve barışı tam olarak tesis edilmeli. Astana formatında bir masasının etrafındayız. Temaslarımız oluyor. Suriye’de kalıcı bir barış için adımlar atılması lazım... Barış olursa ülkenin yeniden inşası önemli. Diyalog için bir şartımız değil ama görüşmelerin amacı ve hedefi önemli. Bugüne kadar bizim yürüttüğümüz Suriye politikası sonuç odaklıdır.

Haberin Devamı

‘UZLAŞI’ MESAJI: Rejimle muhalefetin uzlaştırılması gerektiğini söyledim. Uzlaşının amacı yeni bir anayasa, ülkenin BM gözetiminde acil bir şekilde seçime götürülmesi. Bu çerçevede müzakere heyeti kuruldu, anayasa komisyonu toplandı. Uzlaşı olmazsa rejimle muhalefet arasında nasıl anayasa yazacaklar, ülkeyi seçime götürecekler. Bu adımlar atılırsa seçim olduktan sonra kararı Suriye halkı verecek.