20.07.2022 - 14:27 | Son Güncellenme:
Yumuşak dokular tendon, kıkırdak, fasya, ligament, kas, eklem kıkırdak, yağ dokusu ve intervertebrtal disklerden oluşmaktadır. Bağ dokusunun farklı gruplarından oluşan yumuşak dokular bazı nedenlerden dolayı hasar görebilmektedir.
Yumuşak Doku Bozukluğu Nedir?
Yumuşak dokularda görülen zedelenme ve travma sonrası görülen doku bozulmasına yumuşak doku bozukluğu adı verilmektedir. Vücudumuzdaki yumuşak dokuların darbe alması sonrasında veya aşırı zorlanması sonucunda yumuşak doku bozuklukları görülebilir. Özellikle çok spor yapan kişilerde yumuşak doku bozukluğu sıklıkla görülmektedir. Bunlarla birlikte vücudumuzdaki yumuşak dokuların darbe alması sonucunda da bu rahatsızlık görülmektedir.
Yumuşak Doku Bozukluğu Neden Olur?
Yumuşak doku bozukluğunun en belirgin nedeni dokuların gördüğü hasarlardır. Herhangi bir nedenden dolayı yumuşak dokuların hasar görmesi ve zedelenmesi sonucunda bu bozukluk meydana gelmektedir. Özellikle spor yapan kişiler kendilerini çok zorlamaları durumunda da yumuşak doku bozukluğu görülmektedir.
Yumuşak Doku Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yumuşak doku bozukluğunda tedavi hasar gören bölgeyi dinlendirme ile başlamaktadır. Kompresyon, yüksekte tutma gibi yöntemler de tedavi sürecinin içerisinde yer almaktadır. Özellikle yumuşak doku tedavilerinde iltihap önleyici ilaçların kullanımı da söz konusu olmaktadır.
Bu tip durumlarda hasarın önlenmesi için germe ve güçlendirme egzersizleri doktorlar tarafından önerilmektedir. Kronik bir ağrı söz konusu olduğunda ise enjeksiyonlar kullanılır. Fakat yumuşak doku bozukluklarında hastanın durumuna göre bazen cerrahi işlemler de gerekebilmektedir. Bu nedenle belirtilerinin görülmesi halinde doktora danışılmasında yarar vardır.