18.07.2022 - 17:16 | Son Güncellenme:
Bilinç bozukluğunu yani kısaca konfüzyonu tetikleyen birçok faktör bulunmaktadır. Konfüzyon sebepleri hekim tarafından yapılan bazı tanı testleri ile beraber tespit edilmektedir.
Konfüzyon Nedir?
Uyanık olduğu halde zihnin tam açık olmaması ve sürekli olarak bilincin kapalı gibi olma durumuna konfüzyon denilmektedir. Bilinç bozukluğu olarak tanımlanan bir tür hastalık olan konfüzyon, çevreyi tam olarak algılayamama durumuna denir. konfüzyon hastalarında gün boyunca bilinç bulanıklığı seyir etmektedir. Aynı zamanda sersemlik hali de bulunabilir.
Konfüzyon Belirtileri Nelerdir?
Şaşkınlık
En büyük belirti olarak hastada şaşkınlık ortaya çıkar. Gün boyunca şaşkınlık devam eder. Hasta yaşadığı tüm durumlara şaşırarak tepki verir. Önemli bir konfüzyon belirtisi olarak şaşkınlık karşımıza çıkar.
İşlev Bozukluğu
İşlev bozukluğu hasta uyanık olsa dahi söz konusudur. Konfüzyon hastaları sorulara düzgün yanıtlar veremeyebilir. Hasta uyanık olmasına rağmen bir uyuklama hali söz konusudur.
Konfüzyon Tanısı ve Tedavisi
Tanı için hastaya ilk olarak glukoz testi yapılarak kandaki glikoz miktarı tespit edilir. Kanda bulunan glikoz miktarının azlığı ya da çokluğu bu hastalığın tanısı açısından çok önemlidir. Ayrıca bir takım karaciğer fonksiyon testleri de konfüzyon tanısı için yapılmaktadır.
Bilinç bulanıklı rahatsızlığının kesin bir kesin tedavisi yoktur. Yapılan tedaviler yalnızca belirtilere yönelik yapılmaktadır. Konfüzyon sebepleri tespit edildikten sonra bu sebepleri ortadan kaldıracak tedavi seçenekleri sunulmaktadır. Konfüzyon için kan şekeri de çok önemlidir. Konfüzyon için kan şekerinin yüksek olması büyük risk teşkil eder. Bu nedenle kan şekeri dengeleyici faktörler tedavi yöntemleri arasında ilk sıralardadır.