Kültür SanatYeni yayınlar

Yeni yayınlar

09.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Sırrını Surlarına Fısıldayan Şehir: Diyarbakır
Şeyhmus Diken / İletişim Yayınları / Kültür / Fiyatı: 7.400.000 TL.
"Diyarbakır, harcı, acı ve hüzünle karılmış ama umudu her zaman diri tutmuş, edebi kent... Diyarbakır, bedeninde derin yaralar açılmış yaralı kent... Diyarbakır, ahir zamanlardan bu yana, zamanın ve insanın sayılamayacak kadar çok musibet ve felaketine karşı durabilmiş, dayanabilmiş bir kent..." Mehmed Uzun, yazdığı önsözde böyle anlatıyor Diyarbakır’ın sessizliğini ve onun ardındaki yaşam zenginliğini. Bu kitapla Şeyhmus Diken, sırrını surlara fısıldayan şehrin bu sessizliğini aralamak için bir adım atıyor. Yine Mehmed Uzun’un deyişiyle: "Şeyhmus Diken, Diyarbakır’ın sesidir. Yumuşakça, dostça akan bir ses. Anlamlı, ferahlatıcı bir ses." Kitap, İletişim Yayınları’nın Memleket Kitapları Dizisi’nden çıktı.

Manzaralı Bir Oda
E. M. Forster / Çeviri: Sevil Cerit / İletişim Yayınevi / Roman / Fiyatı: 9.000.000 TL.
Lucy ile kuzeni Miss Bartlett, Bertolini Pansiyon’da manzaralı bir odaları olsun isterler. Oysa Lucy’nin penceresinden manzarayı seyretmek yerine o manzaranın içinde olmaya ihtiyacı vardır. Lucy dışarıda hüküm süren hayatın içinde yerini almak ister, aşka ve özgür bir ruh olmaya ihtiyacı vardır. Aile - toplum - kilise üçgeninde özgürleşmeye çalışan Lucy’nin karşısına şimdi de erkekler çıkmıştır. Hem onlara âşık olmak hem de özgür olmak mümkün müdür?

İkizlerin Sınavı / Efsaneler Üçlemesi
Margaret Weis - Tracy Hickman / Çeviri: Çiğdem Erkal İpek / Arka Bahçe Yayıncılık / Fantastik / Fiyatı: 9.500.000 TL.
"İkizlerin Sınavı / Efsaneler Üçlemesi"nin son kitabını merakla bekleyenler için: "...Aşk kazanmalı!" İkizler, zamanın karşı konulmaz nehrinde bir bilinmez denize doğru sürükleniyorlar. Kan, Karanlık ve Ateş Sınavları... Yaşamın, hayatın, özgürlüğün devamı için geçilmesi zorunlu üç büyük sınav. Tanrısal güç peşindeki Raistalin, dev savaşçı Caramon, Mızrak Kahramanı Tanis Yarımelf ve tarihin taşlarını oynatan sevimli ve korkusuz Kender Tas... Korkunç sınavları kim geçebilecek ve bedeli ne olacak?

Rum Memet
Ferhan Şensoy / Deneme / Ortaoyuncular Yayınları / Fiyatı: 5.500.000 TL.
"Aşk da bir spordur, özellikle iki taraftan biri istemediği zaman. Her iki taraf istemediğinde ortada sportif bir olay olmuyor zaten. Sadece arkadaş kalınıyor. Taraflardan birinin istemesi, diğerinin istememesi olaya sportif heyecanı, maç duygusunu, tribün tahriğini katıyor." Ferhan Şensoy’un Ortaoyuncular Yayınları’ndan çıkan kitabı "Rum Memet", bol miktarda mizah içeriyor, duyurulur. Bir başka alıntı Ferhan’dan: "Gökyüzü gergin. Su yüzeyi durgun. Tabak gibi bir ay gökyüzünde. Çatkal, bıçak yok içinde. Yalnızca astronat ayak izleri gözleniyordu çevremizde dolanmayı iş edinmiş bu gezegenin yüzeyinde."

Centuria Yüz Küçük Irmak Roman
Giorgio Manganelli / Çeviri: Sema Rifat / Tavanarası Yayınları / Roman Fiyatı: 8.000.000 TL.
Italo Calvino, "Zamanı gelmişti. İtalyan yazını yirmi yıldır benzersiz bir yazara, her tümcesiyle eşsiz, dil ve düşünce oyunlarında tükenmez ve dayanılmaz bir yaratıcıya sahip artık," diyor Manganelli için. Beklenmedik olgular, var olmayan şeyler, kişileştirilmiş soyut kendilikler, fantastik varlıklar, hiçlik, boşluk, yokluk ile dolup taşan bir evren sergiliyor yazar "Centuria" ile. "Centuria" bir üslûp romanı ve çoktandır "iyi" ve "farklı" bir şey okumadığını fark eden ve bu sebepten canı sıkkın edebiyat okuru için bir şellale tadıdır.

Nâzım’la Son Söyleşimiz
Vera Tulyakova / Çeviri: Ataol Behramoğlu / Everest Yayınları / Anı / Fiyatı: 9.000.000 TL.
"Kocasının ölümünden iki hafta sonra bir gece onun çalışma odasının kapısın açtı ve ilk kez onsuz girdi odaya. Herşey her zamanki gibiydi. Elyazmaları, açık duran Türk klavyeli yazı makinesi, gözlüğü, bir paket sigarası. Elinde Nâzım üzerine yazılmış, makineye çekilmeyi bekleyen bir şiir. Kağıdı makineye taktı ve ilk dizeyi yazdı: ‘Neden öldün Nâzım?’ Bir süre sonra tüm sayfa bu dize ile dolmuştu. Elli, belki yüz kez yinelenmiş bir soru. Böylece Nâzım ile kağıt üzerinde konuşmaya başladı Vera. İki yıl boyunca her gece..."

Satranç Kitabım
Selim Palavan / İnkılâp Yayınları / Satranç / Fiyatı: 15.000.000 TL.
Türkçe yazılmış ilk satranç kitabı "Modern Satranç"ı 1943 yılında yazan Prof. Selim Palavan, 1946 yılında da ilk defa düzenlenen İstanbul Satranç karşılaşmasında açık farkla birinci oldu. Zamanının büyük bölümünü satranç ile ilgili kitaplar yazmaya ayıran Palavan, son kitabı "Satranç Kitabım" ile satranca yeni başlayanlardan usta satranç oyuncularına kadar pek çok kişiye hitap ediyor. Kitap, kendine özgü dili ve nükteli anlatımı ile öğretici olmanın yanı sıra eğlenceli de bir çalışma. "Satranç Kitabım"ı okuduktan sonra bir satranç maçına ne dersiniz?

Kedi Beşiği
Kurt Vonnegut / Çeviri: Sinan Fişek / Dost Yayınları / Roman / Fiyatı: 7.000.000 TL.
Bu sefer Bokonon diliyle yazılmış eşsiz bir itirafname Kurt Vonnegut’tan. Hiroşima’nın bombolanmasını konu edinen bir kitap yazmakta olan Sam ya da Janoh, Bokonon bilgeliğinin hüküm sürdüğü San Lorenzo Cumhuriyeti ve Amerikan Rüyası’nın tersten okunduğu ışık saçan bir anlatı. Başına buyruk bir nükleer bilimcinin öyküsü üzerinden girilmiş eğlendirici, kulakları sağır edici bir şenlik çağrısı. Yazarın, Havard’a kabul edilen bir Alman Yahudisi’ni anlattığı "Kodes Kuşu" isimli kitabı da yine Dost Yayınları’ndan çıktı.

Asterix ve Gotlar
Albert Uderzo / Çeviri: Olcay Kunal / Remzi Kitabevi / Fiyatı: 5.000.000 TL.
Milattan önce 50 yılı. Galya tamamen Romalıların işgali altındadır... Hemen hemen... Yenilmez Galyalıların yaşadığı küçük köy, işgalcilere hâlâ kafa tutmaktadır. Totoryum, Akvaryum, Toplantiyum ve Laudanyum garnizonlarında görev yapan Romalı Lejyonerler için hayat hiç de kolay değildir. Yayınevinin Asterix dizisinden çıkan kitap, Ömer Erduran ve Mehmet Avni Arıduru tarafından yayına hazırlanmış.

Matematiğin Tarihi
Richard Mankiewicz / Çeviri: Gökçen Ezber / Güncel Yayıncılık / Tarih / Fiyatı: 9.950.000 TL.
Matematiğin 35 bin yıllık geçmişine dayanan bulgulardan, Çin, Hint, Mezopotamya ve Yunan uygarlıklarına, oradan Ortaçağ Avrupası’na ve dijital devrime dek uzanan matematik tarihiyle paralel gelişen büyük uygarlıkların tarihi! Prehistorik çağlarda yaşayan insanların bıraktığı işaretler, ticaret için kullanılan ilk haritalar, insanların gök cisimlerinin hareketlerine duydukları tutkulu merak ve bilim ile sanatı etkileyen farklı bakış açıları... Tüm bunlar "Matematiğin Tarihi"nin merkezinde yer alan çarpıcı konulardan bir kaçı...

Ruh Dağı
Gao Xingjian / Çeviri: Gülseren Devrim / Doğan Kitap / Roman / Fiyatı: 16.750.000 TL.
Ruh Dağı’nın sadece "ben" kişi zamiri ile belirtilen yazar kahramanı, 1980’lerin başında, yaşadığı baskılardan ve büyük kentin kargaşasından uzaklaşmak, kendini bulmak amacıyla başkent Pekin’den ayrılır. Tesadüf -bir trenin komportımanında birbirine çarparak şıngırdayan iki çay fincanı onu, gizemli bir dağın peşinde, sırlarla dolu uçsuz bucaksız Çin coğrafyasında muhteşem bir yolculuğa sürükleyecektir. Yazar, aşkı, insanın başlangıcını, Çin uygarlıklarının kökenini, hakikati, bilgeliği. sağlığı ve doğallığı ararken, ruhunun ve belleğinin derinliklerinde bir iç yolculuk da gerçekleştirecektir. Nobel Ödüllü yazardan otobiyografik, pikaresk ya da folklorik bir anlatı, zamanda ve mekânda yapılan bir yolculuğun öyküsü...

r / Öyküler
Cem Akaş / Okuyanus Yayınları / Öykü / Fiyatı: 9.000.000 TL.
Cem Akaş’ın 1985’ten bu yana yazdığı, kimi kitaplaşmış, kimi dergilerde kalmış bütün öyküleri. Öykülerin künyesinden bahsederek tanıtalım bu kitabı: "Aşkın Zembereği & Uyandığında Hâlâ Yanındaydı": Elbette Cem Akaş yazacaktı bu öyküleri. "Gizli Hava Müzesi": İnsanların göz renklerine yeteri kadar yer verilmemiş kitapta, tek eksiği o. "Noktanın Kesişimleri Antolojisi": Sarhoş bir alacakaranlık kuşağı senaristinin fizik, sosyoloji, psikoloji tezini yazarken kaleme aldığı öyküler.

Kadeş Galibi
Brigit Brandau / Çeviri: Nazife Mertoğlu / Arkadaş Yayınları / Roman / Fiyatı: 7.500.000 TL.
Ünlü Kadeş Savaşı’nda II. Ramses’e galip gelen, eski dünyanın en modern görüşlü hükümdarı, Hitit Büyük Kralı III. Hattuşili’ye konu edinin ilk roman, "Kadeş Galibi / Hitit Ülkesinin Romanı". "Ancak kardeşim Tanrı olunca, ardında meşru bir oğul bırakmadığımdan, bir harem kadınından doğan oğlu Urhi - Teşup’u hükümdar yaptım. Tüm Hattuşa’yı onun ellerine bıraktım. O, Hatti Ülkesi’nin Büyük Kralı oldu. Ben ise Hakpiş Kralı olarak kaldım."

Eski Ustalar
Thomas Bernhard / Çeviri: Sezer Duru / Yapı Kredi Yayınları / Roman / Fiyatı: 4.500.000 TL.
"İnsanlık, devasa bir devlettir, ondan eğer doğruyu söyleyecek olursak, her uyandığımızda midemiz bulanır. Her insan gibi ben de uyandığımda midemi bulandıran bir devlette yaşıyorum. Bizdeki öğretmenler insanlara devleti öğretirler ve devletin tüm korkunçluğunu ve ürkütücülüğünü ve devletin tüm korkunçluğunu ve devletin tüm yalancılığını, bir tek tüm bu korkunçluğun ve ürkütücülüğün ve yalancılığın devletin kendisi olduğunu öğretmezler."


Filistin Kitapları
Bizim Filistin
Mete Çubukçu / Metis Yayınları / Fiyatı: 6.500.000 TL.
"Hep Filistinlilerden yana oldum," diyen bir televizyon gazetecisinden bir kitap: "Filistin direnişinin her Türkiyeli için ayrı bir önemi vardır. Fakat uzun bir süredir unuttuk Filistin’i. Defalarca izlediğimiz intifada görüntülerini kanıksadık. Ta ki İsrail’in Filistin topraklarını yeniden işgal etmesine, Arafat’ı karargâhında kuşatmasına ve onlarca Filistinliyi katletmesine kadar." Çubukçu, kitabında Filistin direnişinin tarihçesini çıkarıyor: Savaşın neden ve nasıl başladığını, nasıl geliştiğini, barışa dair umutları ve bu umutların nasıl solduğunu...

Filistin Şiiri
Antoloji / Evrensel Yayınları / Fiyatı: 5.000.000 TL.
Önde gelen Filistinli şairlerin şiirlerinden oluşan "Filistin Şiiri" antolojisi, A. Kadir, Afşar Timuçin ve Süleyman Salom’un ortak çalışmasıyla Türkçe’ye çevrilmiş. Filistin Yazarlar Birliği Barış Ödülü Sahibi şair Şükran Kurdakul’un önsözüyle sunulan kitap, Filistin şiirinin Türkiye’de tanınmasını olduğu kadar, bölgede yaşanan savaşa dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Yeni İntifada
Derleyen: Roana Carey / Çeviri: Ebru Kılıç, Kemal Sarısözen, Gürol Koca / Everest Yayınları / Fiyatı: 13.000.000 TL.
"1930’lu yıllarda adım adım yürüyoruz. Heider, Bush, Şaron, Le Pen... Birer birer sökün ediyorlar. Filistin, ABD’nin 11 Eylül sonrası yeni saldırganlığından ve Afganistan operasyonundan da cesaret alan Şaron’un ezme politikasıyla birlikte, aslında bütün ülkeler açısından bir turnusol kağıdı işlevi görüyor: Yeryüzünü çıkar ağlarıyla saran ‘yüksek politika’nın gerekliliklerine mi mahkûmsunuz, yoksa hakları yok sayılan, ‘terörün müsebbibi’ olarak gösterilmeye çalışılan bir halktan mı yanasınız?"

Yeni Binyılda Filistin Sorunu
Edward W. Said / Çeviri: Nuri Ersoy, Ahmet Cüneyt, Ali Kerem / Aram Yayıncılık / Fiyatı: 6.000.000 TL.
"Filistin - İsrail ihtilafı sona erecek gibi görünüyordu. Oslo sürecinde ABD’nin arabuluculuğuyla Filistin ve İsrailli heyetler anlaşmazlıklarını müzarekeler yoluyla çözmeye çalışıyorlardı. Fakat yeni binyıl beklenenin aksine gelişmelere sahne oldu. El - Aksa İntifadası patlak verdiğinde yeni bir döneme girildi: Modern silahların kullanıldığı yoğun ve acımasız İsrail saldırıları ile buna karşılık fırlatılan taşlarla simgelenen bir Filistin direnişi..."






KÜLTÜR & SANAT