Neolitik Dönem

Neolitik Dönem

Son dakika Neolitik Dönem haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Neolitik Dönem gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Neolitik Dönem haber sayfamızda...

Neolitik Dönem

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 182 neolitik dönem haberi bulunmuştur.
Neolitiğin 12 bin yıllık ‘anahtarı’: Çayönü
Neolitiğin 12 bin yıllık ‘anahtarı’: ÇayönüDiyarbakır’ın kuzeyinde, Dicle Nehri’nin kenarında bulunan ve tarihi M.Ö. 10.000 yılına uzanan Çayönü, 1963’te yüzey araştırmaları sırasında keşfedildi. İlk kazılar, Dr. Halet Çambel ve Prof. Dr. Robert J. Braidwood tarafından 1964’te başlatıldı.
15.12.2024Arkeoloji
’Büyük dönüşüm’ün benzersiz merkezi
’Büyük dönüşüm’ün benzersiz merkeziNeolitik Dönem açısından çok önemli bir nokta olan Şanlıurfa, 4-8 Kasım tarihleri arasında Dünya Neolitik Kongresi’ne ev sahipliği yaptı.
26.11.2024Arkeoloji
Kapadokya’nın az bilinenleri
Kapadokya’nın az bilinenleriGünümüzden yaklaşık 10 bin yıl öncesinden başlayarak Aksaray yakınlarındaki Aşıklı Höyük, Musular ve Balıklı ile Niğde’deki Sırçalıtepe, Kapadokya’nın ilk yerleşiklerini, ilk üretimcilerini barındırmıştır.
25.11.2024Arkeoloji
Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 17 Kasım Pazar günü yayımlanacak olan 43. sayısında kapsamlı bir Kapadokya dosyası ile okurlarının karşısına çıkıyor. Dergi, Kapadokya'nın ilk yerleşiklerinden yer altındaki Kapadokya'ya, peribacalarının milyonlarca yıllık oluşum sürecinden bölgedeki Hristiyanlık mirasına, her yönüyle Kapadokya'yı ele alıyor.
15.11.2024Kültür Sanat
64 ülkeden bine yakın akademisyen Şanlıurfa’da! ‘Büyük dönüşüm’ün merkezinde buluşma
64 ülkeden bine yakın akademisyen Şanlıurfa’da! ‘Büyük dönüşüm’ün merkezinde buluşmaİnsanlığın yaklaşık 12 bin yıl önce sosyoekonomik büyük bir  dönüşüme imza attığı Neolitik Dönem, Şanlıurfa’da tartışılıyor. Etkinliğin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.
Kültür Bakanı Ersoy'dan Şanlıurfa'da önemli açıklama: Bu dönem 'Türk arkeolojisinin altın çağı' olacak
Kültür Bakanı Ersoy'dan Şanlıurfa'da önemli açıklama: Bu dönem 'Türk arkeolojisinin altın çağı' olacakKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Şanlıurfa'da Dünya Neolitik Kongresi'nde konuştu. Bakan Ersoy: 'Türk arkeolojisinin altın çağı' olacak
3.11.2024Gündem
Karahantepe’de ilk mutfak kültürünün izleri bulundu
Karahantepe’de ilk mutfak kültürünün izleri bulunduKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Şanlıurfa’da Şanlıurfa’da Taş Tepeler Projesi kapsamında 10 farklı bölgede kazı çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 100 kilometrelik bölgede 12 ayrı alanda Neolitik Dönem’e ilişkin yürütülen Taş Tepeler Projesi ile tarihi kentin turizm potansiyelini artıracak bulgulara rastlanıyor.
29.10.2024Ekonomi
M.Ö 6800’den M.Ö. 4300’e… Doğu Ege’de ilklerin adası
M.Ö 6800’den M.Ö. 4300’e… Doğu Ege’de ilklerin adasıGökçeada Uğurlu-Zeytinlik yerleşmesi, Doğu Ege adaları arasında besin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı yerleşik topluluklara ait kanıtlar sunan en erken yerleşmedir.
18.10.2024Arkeoloji
300 sayfalık bir kitabın son sekiz sayfasına bakmak
300 sayfalık bir kitabın son sekiz sayfasına bakmakÇanakkale’de bulunan İnkaya Mağarası, günümüzden 86 bin yıl öncesinden başlayarak 46 bin yıl boyunca Neandertallere ev sahipliği yapmış. Henüz çok başında olunan kazı çalışmalarında bugüne kadar 25 binden fazla taş aletin bulunması, burayı Paleolitik mağara kazılarında ayrıcalıklı bir konuma yükseltiyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özer, tarihi 300 sayfalık bir kitap olarak düşündüğümüzde mağarada, bu kitabın son sekiz sayfasına baktığımızı belirtiyor.
18.10.2024Arkeoloji
Troya’da yönetici sınıfa ait kemikten nesneler
Troya’da yönetici sınıfa ait kemikten nesnelerÇanakkale’de yaklaşık 5500 yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti’ndeki kazılarda yeni buluntular ortaya çıkmaya devam ediyor.
17.10.2024Arkeoloji
10 bin yıllık Sefertepe süsleri
10 bin yıllık Sefertepe süsleriŞanlıurfa’da yürütülen “Taş Tepeler Projesi” kapsamında Sefertepe’de biri leopar, diğeri akbaba ve insan figürlü, yaklaşık 10 bin yıl öncesine tarihlenen iki süs eşyası bulundu.
30.09.2024Kültür Sanat
Sefertepe'de yaklaşık 10 bin yıl öncesine tarihlenen süs eşyaları bulundu
Sefertepe'de yaklaşık 10 bin yıl öncesine tarihlenen süs eşyaları bulunduŞanlıurfa'da yürütülen "Taş Tepeler Projesi" kapsamında Sefertepe'de devam eden kazı çalışmalarında biri leopar, diğeri akbaba ve insan figürlü, yaklaşık 10 bin yıl öncesine tarihlenen iki süs eşyası bulundu.
29.09.2024Kültür Sanat
Niğde’nin en eski yerleşik sakinleri Sırçalıtepe’de yaşadı
Niğde’nin en eski yerleşik sakinleri Sırçalıtepe’de yaşadıNiğde'nin Kayırlı köyünde 9 bin 600 yıl öncesine ait yaşam izlerine rastlanılan Sırçalıtepe Höyüğü'nde kazılar, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Semra Balcı, başkanlığında sürüyor. Bölgede 2016'da yapılan yüzey araştırmalarında bol obsidiyen bulunduğunu ve bunun üzerine kazı çalışmalarına başlanmasına karar verildiğini belirten Balcı, çalışmaların 2019'dan bu yana kesintisiz devam ettiğini anlattı.
19.09.2024Arkeoloji
Gece müzeciliği 30 Ekim’e kadar sürecek! Yıldızların altında rekora doğru
Gece müzeciliği 30 Ekim’e kadar sürecek! Yıldızların altında rekora doğruEfes Antik Kenti, bu yılın sekiz ayında dünyanın farklı coğrafyalarından ve Türkiye'den 1 milyon 854 bin 220 ziyaretçiyi ağırladı.
19.09.2024Arkeoloji
9000 yıllık tarih göz kamaştırıyor
9000 yıllık tarih göz kamaştırıyorEfes’te 9000 yıl önce başlayan yerleşim, son bulgulara göre 14. yüzyıla kadar kesintisiz sürdü. Kent, M.Ö. 133 yılında Roma İmparatorluğu’na dâhil edilmesi ve ardından Asya Eyaleti’nin başkenti olarak belirlenmesiyle antik dünyanın en güçlü ticaret merkezlerinden biri, aynı zamanda kültürel ve sosyal bir merkez haline geldi. Ayasuluk’ta 14. yüzyılın ikinci yarısında yaşanan son parlak dönemin ardından ise Efes, bugün “tarihin emaneti” olarak tüm dünyanın gözdesi olmayı sürdürüyor.
19.09.2024Arkeoloji
Karahantepelilerin eşeği yapının zemininden çıktı
Karahantepelilerin eşeği yapının zemininden çıktıNeolitik Dönem (neo: yeni, litik: taş: Yeni Taş; eskiden bilindiği haliyle Cilalı Taş) deyince Türkiye’de arkeolojiyle biraz olsun ilgilenen herkesin aklına Göbeklitepe’nin de dâhil olduğu Taş Tepeler geliyor.
18.09.2024Arkeoloji
İnsanlık tarihi Anadolu’dan aydınlanıyor
İnsanlık tarihi Anadolu’dan aydınlanıyorMilliyet’in geleneksel “yılın arkeolojik keşifleri” listesi bu yıl da arkeologların görüşleri ışığında geniş bir katılımla oluşturuldu. Göbeklitepe’de bulunan ve üzerinde pigment kalıntıları olan yaban domuzu heykeli, bu yıl listenin ilk sırasında yer aldı.
30.12.2023Gündem
16.500 yıllık adak çukuru
16.500 yıllık adak çukuruBilecik’in İnhisar ilçesindeki Gedikkaya Mağarası’nda, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Deniz Sarı’nın bilimsel danışmanlığında yapılan kazılarda bu yıl M.Ö. 14500 yılına tarihlenen adak çukuru ve ritüel odasında yer alan boğa tasvirli kaya kabartması tamamen açığa çıkarıldı.
20.11.2023Arkeoloji
Dünden yarına uzanan köprü bugün kurulur
Dünden yarına uzanan köprü bugün kurulur“Gelecek Hatıraları” adlı sergi geçmişten geleceğe uzanan bir köprü kuruyor, diyalog dili geliştiriyor. En büyük ve önemli görevi de bugüne veriyor.
Bakan Ersoy: 37 parça eserimiz ait olduğu topraklara dönüyor
Bakan Ersoy: 37 parça eserimiz ait olduğu topraklara dönüyorKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye ve İsviçre arasında kültür varlığı eser iadesi anlaşması ile ilgili, "Urartu dönemi kap kacak ve Roma dönemi geyik heykelinin yer aldığı 37 parça eserimiz ait olduğu topraklara dönüyor. İsviçre makamlarından birkaç saat içinde teslim alınacak." dedi.
11.10.2023Gündem
Avrupa'nın en eski ayakkabısı İspanya'da bir mağarada bulundu
Avrupa'nın en eski ayakkabısı İspanya'da bir mağarada bulunduİspanya'nın güneyinde bir mağarada 19. yüzyılda bulunan tarihi ayakkabılara yapılan inceleme sonucu, otlardan yapılmış bu sandaletlerin yaklaşık 6 bin yıllık olduğu ortaya çıktı.
29.09.2023Dünya
Çayönü Tepesi'nde ilk Tunç Çağı'na ait 5 mezar daha bulundu
Çayönü Tepesi'nde ilk Tunç Çağı'na ait 5 mezar daha bulunduDiyarbakır'ın Ergani ilçesindeki Çayönü Tepesi'nde, bu yıl yapılan kazılarda ilk Tunç Çağı'na ait 5 mezar daha bulundu.
28.08.2023Gündem
Canhasan Höyükleri canlanıyor: Anadolu’nun 10 bin yıllık karakutusu
Canhasan Höyükleri canlanıyor: Anadolu’nun 10 bin yıllık karakutusuİnsanlık tarihinin 10 bin yıllık geçmişine kesintisiz tanıklık eden Canhasan Höyükleri, Konya Ovası tarih öncesi kültürlerinin kayıp halkası. Canhasan’daki çalışmalar, Yakındoğu’dan Balkanlara uzanan kültürel gelişimin takip edilebilmesi açısından da önemli.
23.08.2023Arkeoloji
Yerle gök arasında bır yerde
Yerle gök arasında bır yerdeİspanyol fotoğrafçı Isabel Muñoz’un Göbeklitepe ve çevresinde çektiği karelerden oluşan sergisi “Yeni Bir Hikâye”, Göbeklitepe’nin bir yerleşim alanından daha fazlası, yaşamın ta kendisi olduğunu hatırlatıyor.
23.08.2023Arkeoloji
Genceciktiler, mezardaki âşıkları kimse ayıramadı! '25 yıldır yaşadığım en büyük heyecan'
Genceciktiler, mezardaki âşıkları kimse ayıramadı! '25 yıldır yaşadığım en büyük heyecan'Arkeolojik bir çalışma üzerindeydiler. Kazı oldukça zorlu geçiyordu. İşte tam o sırada mezarda görmeyi hiç beklemedikleri bir şeyle karşılaştılar. İki iskelet birbirine sarılmış halde öylece yatıyordu ve sırrını çözmek artık şarttı, ancak 6 bin yıllık kucaklaşmayı bölmeden bunu yapacaklardı. İşte mezardaki genç âşıkların "Daha önce böylesine rastlamadık" dedirten hikâyesi.
20.08.2023Yaşam

Benzer Haber Etiketleri

Neolitik Dönem ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.