Höyük

Höyük

Son dakika höyük haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan höyük gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan höyük haber sayfamızda...

Höyük

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 424 höyük haberi bulunmuştur.
Milliyet yılın arkeolojik keşifleri listesi: Çağlar ötesinden geleceğe miras
Milliyet yılın arkeolojik keşifleri listesi: Çağlar ötesinden geleceğe mirasYılın arkeolojik keşifleri listesi belli oldu. İlk sırada; “tarih öncesi” kategorisinde Antalya Kumluca’da su altı kazılarında bulunan 3 bin 600 yıllık hançer; “tarihi çağlar” kategorisinde ise 1402 Ankara Savaşı’na ilişkin buluntular yer aldı
21.12.2024Gündem
Yeşim taşından 4400 yıllık silindir mühür
Yeşim taşından 4400 yıllık silindir mühürKütahya’da Seyitömer Höyük’teki kurtarma kazısı sürüyor. Kütahya Müzesi Müdürlüğünce Dr. Sevgi Gürdal başkanlığında süren kazıda M.Ö. 3000-2000 yıllarını kapsayan Erken Tunç Çağı başta olmak üzere özellikle seramik üretimine ilişkin buluntular gün ışığına çıkarıldı.
15.12.2024Arkeoloji
3 bin 200 yıllık sır! Yeni ipuçları gün yüzüne çıktı
3 bin 200 yıllık sır! Yeni ipuçları gün yüzüne çıktıKütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Tavşanlı Höyük'te yapılan kazılar, esrarengiz detayları ortaya çıkardı. Uzmanlar, bölgedeki çalışmaların hem bilimsel hem de kültürel açıdan büyük önem taşıdığını vurguluyor.
5.12.2024Haberler
3 bin 200 yıllık sır! Yeni ipuçları gün yüzüne çıktı
3 bin 200 yıllık sır! Yeni ipuçları gün yüzüne çıktıKütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki Tavşanlı Höyük'te yapılan kazılar, esrarengiz detayları ortaya çıkardı. Uzmanlar, bölgedeki çalışmaların hem bilimsel hem de kültürel açıdan büyük önem taşıdığını vurguluyor.
5.12.2024Gündem
Tavşanlı Höyüğü kazısından çıkan sürpriz!
Tavşanlı Höyüğü kazısından çıkan sürpriz!Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki höyük kazılarında, tarihi eserlerin yanı sıra ilginç bir buluntu daha gün yüzüne çıktı.
4.12.2024Gündem
Kapadokya’nın az bilinenleri
Kapadokya’nın az bilinenleriGünümüzden yaklaşık 10 bin yıl öncesinden başlayarak Aksaray yakınlarındaki Aşıklı Höyük, Musular ve Balıklı ile Niğde’deki Sırçalıtepe, Kapadokya’nın ilk yerleşiklerini, ilk üretimcilerini barındırmıştır.
25.11.2024Arkeoloji
10 bin yıllık kentteki kazı çalışmalarında ortaya çıktı! Çanakkale gazisine ait
10 bin yıllık kentteki kazı çalışmalarında ortaya çıktı! Çanakkale gazisine aitDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu.
20.11.2024Gündem
Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'de
Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 17 Kasım Pazar günü yayımlanacak olan 43. sayısında kapsamlı bir Kapadokya dosyası ile okurlarının karşısına çıkıyor. Dergi, Kapadokya'nın ilk yerleşiklerinden yer altındaki Kapadokya'ya, peribacalarının milyonlarca yıllık oluşum sürecinden bölgedeki Hristiyanlık mirasına, her yönüyle Kapadokya'yı ele alıyor.
15.11.2024Kültür Sanat
Tarihi değiştiren mühür! 10 bin yıllık kesintisiz yaşam ortaya çıktı
Tarihi değiştiren mühür! 10 bin yıllık kesintisiz yaşam ortaya çıktıDiyarbakır’da çok sürpriz bir buluntu ile karşılaşıldı. Uruk Dönemi'ne ait M.Ö. 3400 ile 3100 yılları arasında tarihlendirilen silindirik mühür heyecanlandırdı.
22.10.2024Gündem
M.Ö 6800’den M.Ö. 4300’e… Doğu Ege’de ilklerin adası
M.Ö 6800’den M.Ö. 4300’e… Doğu Ege’de ilklerin adasıGökçeada Uğurlu-Zeytinlik yerleşmesi, Doğu Ege adaları arasında besin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı yerleşik topluluklara ait kanıtlar sunan en erken yerleşmedir.
18.10.2024Arkeoloji
Yer altındaki ‘cevherler’ gün yüzüne çıkıyor
Yer altındaki ‘cevherler’ gün yüzüne çıkıyorTarih öncesi dönemde madencilik ve bakır işçiliğinin merkezi konumundaki İkiztepe Höyüğü, 86 bin yıl önce insan-lara ev sahipliği yapmaya başlayan İnkaya Mağarası ve Doğu Anadolu’nun en kapsamlı kazısı olan Harput Kale-si’nde kazılar, Eti Bakır sponsorluğunda sürdürülüyor.
18.10.2024Arkeoloji
Karkamış’a koruyucu çatı
Karkamış’a koruyucu çatıGaziantep’te bulunan ve tarihi M.Ö. 6. binyıla kadar uzanan Karkamış Antik Kenti, M.Ö. 18. yüzyılda Asur ve Babil ticaret ağlarının hareketli kent merkezlerinden biriydi.
17.10.2024Arkeoloji
Yer: Hatay! Buzdolabının altından çıkan yılan şoke etti
Yer: Hatay! Buzdolabının altından çıkan yılan şoke ettiHatay’da eve girerek buzdolabının altına saklanan yılanı itfaiye ekipleri yakaladı. Yılan daha sonra doğal yaşam alanına bırakıldı.
14.10.2024Haberler
Yer: Hatay! Buzdolabının altından çıkan yılan şoke etti
Yer: Hatay! Buzdolabının altından çıkan yılan şoke ettiHatay’da eve girerek buzdolabının altına saklanan yılanı itfaiye ekipleri yakaladı. Yılan daha sonra doğal yaşam alanına bırakıldı.
14.10.2024Gündem
Yer: Osmaniye! Zeytin toplarken dünyanın en zehirli yılanı tarafından sokuldu
Yer: Osmaniye! Zeytin toplarken dünyanın en zehirli yılanı tarafından sokulduOsmaniye'nin Sumbas ilçesinde zeytin toplayan adamı, dünyanın en zehirli yılarları arasından gösterilen engerek yılanı soktu. Hayatı tehlikesi bulunan adam tedavi altına alındı.
13.10.2024Gündem
Yer: Burdur! Tam 5 bin yıllık iskelet bulundu
Yer: Burdur! Tam 5 bin yıllık iskelet bulunduBurdur’da tarihi milattan önce 3 bin yılına dayanan Hacılar Büyük Höyük'teki kazı çalışması sırasında, yaklaşık 5 bin yıllık olduğu belirlenen iskelet bulundu.
6.10.2024Gündem
Yer: Eskişehir! Sırrı araştırılıyor: Çatıya kadar kırmızı toprakla gömülmüş
Yer: Eskişehir! Sırrı araştırılıyor: Çatıya kadar kırmızı toprakla gömülmüş Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde milattan önce 3 bin yıllarına dayanan şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'nde, mimari sistemde tasarlanarak yapılmış ve özenle seçilmiş kırmızı toprakla gömülmüş yapılar bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki, “Sadece bir yapı içerisinde bile 3 kamyon diyebileceğimiz bir toprak söz konusu ve bu yerleşmenin tamamında uygulanmış. Dolayısıyla çok büyük bir iş gücünün burada harcanmış olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu sayede yapılar çatı seviyesine kadar korunmuş hatta kapılar taşla örülerek doldurulmuş” dedi.
2.10.2024Haberler
Niğde’nin en eski yerleşik sakinleri Sırçalıtepe’de yaşadı
Niğde’nin en eski yerleşik sakinleri Sırçalıtepe’de yaşadıNiğde'nin Kayırlı köyünde 9 bin 600 yıl öncesine ait yaşam izlerine rastlanılan Sırçalıtepe Höyüğü'nde kazılar, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Semra Balcı, başkanlığında sürüyor. Bölgede 2016'da yapılan yüzey araştırmalarında bol obsidiyen bulunduğunu ve bunun üzerine kazı çalışmalarına başlanmasına karar verildiğini belirten Balcı, çalışmaların 2019'dan bu yana kesintisiz devam ettiğini anlattı.
19.09.2024Arkeoloji
9000 yıllık tarih göz kamaştırıyor
9000 yıllık tarih göz kamaştırıyorEfes’te 9000 yıl önce başlayan yerleşim, son bulgulara göre 14. yüzyıla kadar kesintisiz sürdü. Kent, M.Ö. 133 yılında Roma İmparatorluğu’na dâhil edilmesi ve ardından Asya Eyaleti’nin başkenti olarak belirlenmesiyle antik dünyanın en güçlü ticaret merkezlerinden biri, aynı zamanda kültürel ve sosyal bir merkez haline geldi. Ayasuluk’ta 14. yüzyılın ikinci yarısında yaşanan son parlak dönemin ardından ise Efes, bugün “tarihin emaneti” olarak tüm dünyanın gözdesi olmayı sürdürüyor.
19.09.2024Arkeoloji
Efes’in zenginliği bu müzede saklı
Efes’in zenginliği bu müzede saklıEfes’ten çıkarılmış birçok önemli buluntu, Efes Müzesi’nde sergileniyor. Büyük Artemis ve Güzel Artemis heykelleri, Dinlenen Savaşçı heykeli, Hadrian Tapınağı frizi gibi eserleri müzede görebilir; Efes’i daha yakından tanıyabilirsiniz.
19.09.2024Arkeoloji
7 bin yıl öncesine gidildi! Büyük gizem çözüldü
7 bin yıl öncesine gidildi! Büyük gizem çözüldüErzurum’un Aziziye ilçesindeki Pulur Höyük kazılarında 7 bin yıl öncesine ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Rabia Akarsu, "Pulur Höyük'te ilk defa Kalkolitik Çağ'dan Erken Demir Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden tabakalanmayı ortaya koymuş durumdayız. İnsanların yaşam biçimleri ve geçim kaynaklarının ne olduğuna dair önemli bulgulara ulaştık" dedi.
29.08.2024Gündem
Milliyet Arkeoloji ile 'Yaşayan Tarih'e Yolculuk
Milliyet Arkeoloji ile 'Yaşayan Tarih'e YolculukMilliyet Arkeoloji dergisi, 18 Ağustos Pazar günü yayımlanan 40. sayısında Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ni mercek altına alıyor. Ayrıca dergi, Muğla'dan İstanbul'a uzanarak okurları önce fotoğrafçı Timurtaş Onan'ın kitabıyla İstanbul'un tarihî hanlarına, ardından da Bizans Dönemi'nde yapılmış ve daha sonra camiye çevrilmiş üç kültür mirasına götürüyor.
19.08.2024Vitrin
5 bin yıllık gizem! Musalla taşında adı geçen 3 isim...
5 bin yıllık gizem! Musalla taşında adı geçen 3 isim...Denizli'de 836 yıllık camide musalla taşı olarak kullanılan tarihi kalıntı, bölge tarihinin 5 bin yıl öncesine dayandığını ve Boğaziçi Mahallesi'nin eski adının Kaeto olduğunu ortaya çıkardı.
5.08.2024Gündem
Tunç Çağı’na yeni bakış
Tunç Çağı’na yeni bakışKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Eski Alalah olarak bilinen Aççana Höyük’te sürdürülen çalışmalarda oldukça önemli bir tabletin gün ışığına kavuştuğunu duyurdu.
23.07.2024Kültür Sanat
Hatay'da bulundu! Resmen tarihe ışık tutacak! 28 gram ağırlığı var
Hatay'da bulundu! Resmen tarihe ışık tutacak! 28 gram ağırlığı varBakan Ersoy açıkladı! Hatay’da Eski Alalah olarak bilinen Aççana Höyük’te çok önemli bir tablet bulunduğu belirtildi. İşte o detaylar...
22.07.2024Gündem

Benzer Haber Etiketleri

Höyük ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.