18.10.2024 - 03:00 | Son Güncellenme:
İnsanlık tarihinin her anına tanıklık eden Anadolu’da gün yüzüne çıkmayı bekleyen kültür mirası, Cengiz Holding’in grup şirketlerinin destekleriyle aydınlanıyor. Eti Bakır, “yerin altındaki tüm cevherleri çıkarıyoruz” mottosuyla Anadolu’daki üç farklı arkeolojik kazıya destek veriyor. Geçen yıl Elazığ’daki Harput Kalesi’nin kazılarına sponsor olan Eti Bakır, Samsun’daki İkiztepe Höyüğü sponsorluğunu üç yıldır sürdürürken Çanakkale’deki İnkaya Mağarası’nın kazılarına da bu yıl destek vermeye başladı.
Doğal kaynakları çıkararak Türkiye ekonomisine önemli bir destek sağladıklarını ifade eden Eti Bakır Genel Müdürü Asım Akbaş, “Ekonominin yanı sıra tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmayı da sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Özellikle faaliyet gösterdiğimiz bölgelerdeki arkeolojik kazıları araştırarak kazı ekibinin, oradaki tesisimizden her türlü konuda destek alabilecek olmasını önemsiyoruz. Ülkemizde yer alan tarihi miraslarımızın ortaya çıkarılması için desteğe gelecek dönemde de devam edeceğiz” dedi.
Bakır işçiliğinin merkezi
İkiztepe kazılarında yerleşimin tarih öncesi dönemde madencilik ve bakır işçiliğinin merkezi konumunda olduğu ortaya konuluyor. Özellikle mezarların içinde çok miktarda bakır alaşımından yapılmış silah, alet ve takılar bulundu. İkiztepe Kazı Başkanı Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, “Mezarlarda bulduğumuz bakır eşyalar, İkiztepe’nin binlerce yıllık geçmişinde, metali kullanma ve madencilik konusundaki teknik bilgi ve ustalığa sahip insanların yaşadığını işaret ediyor. İkiztepe’yi diğer kazı alanlarından ayıran bir diğer özellik ise bölgede yaşayan halkın, maden işçiliğinin yanı sıra tekstil ve dokumacılığı da aynı dönemde yaşadıkları diğer insanlara göre çok daha iyi bilmeleri. İlk Tunç Çağı’na tarihlenen 700’den fazla mezar, Anadolu’daki emsallerine kıyasla en büyüklerden biri olarak kayıtlara geçiyor. Bazı iskeletlerde rastladığımız trepanasyon dediğimiz kafatası ameliyatı izleri de İkiztepe’nin tıp alanındaki gelişmişliğinin önemli bir göstergesi oldu” dedi.
Kalehan Enerji de Aşağı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali yatırımı sırasında ortaya çıkan Murat Tepe ve Murat Höyük’teki kazılara destek oldu. Murat Höyük’te Orta Çağ, Orta Demir Çağı/Urartu Krallık Dönemi, Erken Demir Çağı ve Erken Tunç Çağı’na tarihlendirilen dört tabaka ortaya çıkarılırken Murat Tepe’de bir ve Murat Höyük’te bir adet olmak üzere iki mezar ortaya çıktı. Yerel Urartu sanatı hakkında bilgi veren mezarların, ölü gömme geleneklerine yeni bir katkı sağlayacağı düşünülürken kazılarda çıkarılan buluntular Elazığ Müzesi’nde sergileniyor