Son dakika Antik çağ haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Antik çağ gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Antik çağ haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 576 antik çağ haberi bulunmuştur.
Nysalı tanrı DionysosMitolojide üzümün, şarabın ve tiyatronun tanrısı olarak tanımlanan Dionysos, Antik Çağ’ın en sevilen, en neşeli tanrısıdır. Antik Çağ’ın önemli kentlerinden biri olan Nysa’da yaşayan halk, bu eğlenceli tanrıyı kutsal sayarak sahiplenmişler.
Antik dünyanın sekizinci harikasıKyzikos Hadrian Tapınağı, döneminde görkemiyle herkesi büyüleyen birçok tapınaktan daha büyüktü. Tapınak öylesine muazzam bir yapıydı ki Marmara Denizi’nde yol alan gemiciler tapınağı gördüklerinde hayrete düşüyordu...
Mastavra sürtmesi: Kadim kentin gizemli aroması2022 yılı Mastaura kazıları ile eşzamanlı gerçekleştirilen etnografik araştırmalarda tespit edilen, adına yerel halk tarafından “Mastavra sürtmesi” denilen yiyeceğin, eski çağlardan bu yana benzer şekilde tüketilmiş olabileceği düşünülüyor.
Ayasofya albümünün tıpkıbasımı yapıldı! Demirören Yayınları 25 gravürü kitaplaştırdıSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
Ayasofya albümünün tıpkıbasımı yapıldı! Demirören Yayınları 25 gravürü kitaplaştırdıSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı.
Tokat’ın 'dört' ilçesiTürkiye’de bazı şehirlerin isimlerinin ilginç hikâyeleri var. Bazı şehirler, Antik Çağ’dan bu yana taşıdıkları isimlerin Türkçe söylenişe daha uygun biçimlerini kullanmaya devam ederken, bazılarının isimlerinin yolculuğuna baktığımızda şaşırtıcı sonuçlara varırız.
Sultan Abdülmecid’e hediye edilmişti: İşte Ayasofya'nın bilinmeyenleriSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı. Araştırmacı-yazar Erhan Altunay ve Arkeolog Dr. Murat Sav, kitabın Ayasofya’nın tarihi açısından çok önemli belge olduğunu söylüyor.
2 milyon kişiyi öldüren iskorbüt yeniden gündemde! Dikkat çeken 'mide ameliyatı' detayıYüzyıllar önce ortaya çıkan 'iskorbüt hastalığı' milyonlarca kişinin hayatına mâl olmuş ve yıllar boyunca denizcilerin peşini bırakmamıştı. Temelde C vitamini eksikliğinden ve beraberinde getirdiği sorunlardan kaynaklanan bu hastalık adeta yeniden hortlamış durumda. Araştırmacılar, bu uyanışa sebep olarak mide küçültme ameliyatlarını işaret etse de uzmanlar bakın ne diyor.
Sivas’ta bulundu! Tam 2 bin yıllık gizem
Sivas’ta 2019 yılında arkeolojik kazı çalışmalarının başladığı Sivas Kalesi, kentin geçmişine ışık tutuyor. Bölgede 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen parçalar ise heyecan yarattı.
Sivas’ta bulundu! Tam 2 bin yıllık gizemSivas’ta 2019 yılında arkeolojik kazı çalışmalarının başladığı Sivas Kalesi, kentin geçmişine ışık tutuyor. Bölgede 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen parçalar ise heyecan yarattı.
Her şey çiftçinin küreğine takılmasıyla başladı! 19 tonluk kedi mumyasına ne oldu?Her zamanki gibi yine tarlasında uğraşıyordu. Elindeki kazmayla toprağı kabartırken o anda yerin altında sert bir şey hissetti. Karşısında duran kedi mumyasıydı, derine indikçe gördüklerine inanamıyordu. Sonrasında yaşananlar ise şoke eden tarihi gerçekleri göz önüne serdi.
Yer: İznik! Yeraltındaki ihtişam gün yüzüne çıkıyor: Bu sadece bir başlangıçBizans ve Osmanlı İmparatorluklarının önemli kenti İznik’te İznik Bazilikası Kazı Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Yapılacak arkeolojik kazılar neticesinde UNESCO sürecinin yeniden canlandırılması hedeflenirken İznik Bazilikal Kilisesi ziyarete açılacak.
Antik Çağ medeniyetlerine saygı saatleriEn eski müzelerden Louvre ile en eski saat üreticilerinden Vacheron Constantin, son beş yıldır Antik Çağların büyük uygarlıklarını anmak için iş birliği yapıyor.
Kula ve Hasan Dağı gerçeği! Patlarsa peşinden gelen deprem yıkacak: 'Tek çözümü var'780 bin kilometrekarelik toprak parçası üzerinde toplamda 16 volkan bulunan Türkiye, son günlerde Kula ve Hasan Dağı'nın patlayabilme ihtimalini konuşuyor. Bu volkanların patlaması ve peşinden gelebilecek bir deprem tehlikesinde nüfusun yüzde 92'si güvende değil. 6 Şubat'ta açılan yaraların Türkiye'nin bir başka noktasında yaşanmaması içinse tek çözüm yolu var. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan Milliyet.com.tr'ye açıkladı.
Efes’in kehanetıTarihinin en eski zamanlarından bu yana insanın en büyük arzusu geleceği görmek ve herhangi bir işin nasıl sonuçlanacağını önceden bilmektir sanırım. Bu nedenle günümüzde dahi geleceği bildiğini iddia eden kâhinler ve falcılar hayli ilgi görmektedir.
Viyana’da bir ‘Anadolu’ müzesiEfes Antik Kenti’nden bazı eserler, ait olduğu topraklardan binlerce kilometre uzakta sergileniyor. Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Efes Müzesi’nde, Anadolu tarihine ait önemli eserler yer alıyor.
Muhteşem tanrıçanın muhteşem tapınağıYunan mitolojisindeki en önemli tanrılardandır Artemis. Zeus’u bile gölgede bırakır. Efesliler de Artemis’e adadıkları tapınağı, ona yakışır şekilde inşa etmiştir. Bugün birkaç mimari parçası görülebilen tapınak, Antik Çağ’ın harikalarından biridir.
9000 yıllık tarih göz kamaştırıyorEfes’te 9000 yıl önce başlayan yerleşim, son bulgulara göre 14. yüzyıla kadar kesintisiz sürdü. Kent, M.Ö. 133 yılında Roma İmparatorluğu’na dâhil edilmesi ve ardından Asya Eyaleti’nin başkenti olarak belirlenmesiyle antik dünyanın en güçlü ticaret merkezlerinden biri, aynı zamanda kültürel ve sosyal bir merkez haline geldi. Ayasuluk’ta 14. yüzyılın ikinci yarısında yaşanan son parlak dönemin ardından ise Efes, bugün “tarihin emaneti” olarak tüm dünyanın gözdesi olmayı sürdürüyor.
Şehrin geçmişine ışık tutan 1700 yıllık kalıntıÇanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nda süren arkeolojik kazılarda bulunan yaklaşık 1700 yıllık vazo, çanak ve çömlek kalıntıları, şehrin geçmişine ışık tutuyor.
5 bin yıllık gizem! Musalla taşında adı geçen 3 isim...Denizli'de 836 yıllık camide musalla taşı olarak kullanılan tarihi kalıntı, bölge tarihinin 5 bin yıl öncesine dayandığını ve Boğaziçi Mahallesi'nin eski adının Kaeto olduğunu ortaya çıkardı.
Formülünü tarih kitabında bulunca şirket kurdu! '6 yaşında reçete yazmaya başladım'Henüz 6 yaşındayken evde kendi sabunlarını ve kremlerlerini yapıyor, kendi kendine reçeteler yazıyordu. Kozmetik ürünlere olan merakı tarihte uzun bir yolculuk yapmasına sebep oldu. Antik güzellik uygulamalarının izini süren Mısra Berna Özdemir, tek ürünle pek çok cilt problemini çözebilen formülü buldu. Şimdilerde ise 23 yaşında ve şirket sahibi.
Antik Çağ ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.