Son dakika antik haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan antik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan antik haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 10.927 antik haberi bulunmuştur.
Buzullar eriyor sırlar çözülüyorKüresel ısınmanın etkisiyle son 10 yılda dünya genelinde buzullar erirken birçok kalıntı gün yüzüne çıktı. Bu, “buzul arkeolojisi” adlı yeni bir bilim dalının ortaya çıkmasını sağladı.
Milliyet yılın arkeolojik keşifleri listesi: Çağlar ötesinden geleceğe mirasYılın arkeolojik keşifleri listesi belli oldu. İlk sırada; “tarih öncesi” kategorisinde Antalya Kumluca’da su altı kazılarında bulunan 3 bin 600 yıllık hançer; “tarihi çağlar” kategorisinde ise 1402 Ankara Savaşı’na ilişkin buluntular yer aldı
7.5’lik depremin şiddeti 9’du! Öncü olabilir mi? ‘Daha büyüğü olursa şaşırtıcı olmaz’2 gündür 4 ve 4’e yakın depremlerle sarsılan Denizli, bugüne dek deprem beklenen diğer noktalar kadar dikkat çekmemiş de olsa, Türkiye’nin en tehlikeli noktalarından birinde bulunuyor. Üstelik her fayda gözlemlenmeyen bir özelliğe sahip olan Pamukkale Fayı’nda, ana şoktan önce ‘öncü’ aktiviteler gözlemlenebiliyor. Peki son günlerde kaydedilen sarsıntılar neyi işaret ediyor? Prof. Dr. Süleyman Pampal açıkladı.
Muğla'ya gelen yabancı turist sayısı arttıBodrum, Marmaris ve Fethiye gibi ülkenin önemli turizm merkezlerinin bulunduğu Muğla'yı, 2024'ün 11 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 3 milyon 679 bin 527 yabancı turist ziyaret etti.
Zamanı gösteren en eski saat: Güneş saatiZamanı ölçmek, insanoğlunun binlerce yıl önce çözmeye çalıştığı en büyük bilmecelerden biriydi. Güneşin gökyüzündeki hareketini izleyen insanlar, onun düzenli bir şekilde doğup battığını fark ettiklerinde zamanı ölçmek için basit ama dahice bir araç geliştirdiler ve güneş saati ortaya çıkmış oldu. Güneş saati, modern saatlerin atası olarak kabul edilir ve sadece zamanı göstermenin ötesinde, insanlık tarihindeki bilimsel düşüncenin ilk adımlarından birisi olarak da kabul edilir. Peki, güneşe bakarak saati nasıl anlayabiliriz?
Nysalı tanrı DionysosMitolojide üzümün, şarabın ve tiyatronun tanrısı olarak tanımlanan Dionysos, Antik Çağ’ın en sevilen, en neşeli tanrısıdır. Antik Çağ’ın önemli kentlerinden biri olan Nysa’da yaşayan halk, bu eğlenceli tanrıyı kutsal sayarak sahiplenmişler.
Phaselis’te ‘asrın keşfi’Antalya’nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti’nde Prof. Dr. Erdoğan Aslan’ın başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında yeni buluntular ortaya çıktı.
Antik dünyanın sekizinci harikasıKyzikos Hadrian Tapınağı, döneminde görkemiyle herkesi büyüleyen birçok tapınaktan daha büyüktü. Tapınak öylesine muazzam bir yapıydı ki Marmara Denizi’nde yol alan gemiciler tapınağı gördüklerinde hayrete düşüyordu...
Mastavra sürtmesi: Kadim kentin gizemli aroması2022 yılı Mastaura kazıları ile eşzamanlı gerçekleştirilen etnografik araştırmalarda tespit edilen, adına yerel halk tarafından “Mastavra sürtmesi” denilen yiyeceğin, eski çağlardan bu yana benzer şekilde tüketilmiş olabileceği düşünülüyor.
Bir Nysalının peşinde...“Nysa, Mesogis Dağı’nın yanındadır. Büyük bir kısmıyla dağın meyillerine yayılmıştır ve çifte kenttir” diyor Coğrafyacı Strabon binlerce yıl önce yazdığı kitabında. Neden “çifte kent” denildiğini de Nysa’ya geldiğinizde anlıyorsunuz. Derin bir vadi ve onu çevreleyen tepelerin üzerinde yükselmiş şehir. Ve bu iki yerleşke üç köprü ile birbirine bağlanmış. İki yakası bir araya gelerek çifte kent olmuş.
Mimari ve mühendislikte Roma’nın örnek kentiAydın’da bulunan Nysa Antik Kenti’nin Helenistik Dönem’den Bizans’a uzanan tarihi, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan mezarlar Nysa’ya dair heyecan verici gelişmelerin başında geliyor.
Yeşim taşından 4400 yıllık silindir mühürKütahya’da Seyitömer Höyük’teki kurtarma kazısı sürüyor. Kütahya Müzesi Müdürlüğünce Dr. Sevgi Gürdal başkanlığında süren kazıda M.Ö. 3000-2000 yıllarını kapsayan Erken Tunç Çağı başta olmak üzere özellikle seramik üretimine ilişkin buluntular gün ışığına çıkarıldı.
‘Saf sapiens’im’ deme karışığız!Antik genleri inceleyen uzmanlar, “Homo sapiens” denilen modern insanların Afrika’dan dünyaya yayılırken “Neandertal” denilen ilkel insanlarla karşılaşıp “birliktelik” yaşadıklarını ortaya çıkardı.
Emanetimize sahip çıkıyoruz5. Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu’nda konuşan Başkan Akın, “Lidyalılardan Perslere, Hititlerden Romalılara kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış coğrafyamızın, emsalsiz kültürel emanetleri var” dedi.
Manisa standı iz bıraktıManisa Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmir’de düzenlenen 18. Uluslararası Turizm Ticaret Fuarı’nda sergilediği kentin tarihi, gastronomisi ve kültürel zenginliklerini tanıtan standı yoğun ilgi gördü.
Mimari ve mühendislikte Roma'nın örnek kentiAydın'da bulunan Nysa Antik Kenti'nin Helenistik Dönem'den Bizans’a uzanan tarihi, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan mezarlar Nysa'ya dair heyecan verici gelişmelerin başında geliyor
Antik ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.