EkonomiKesme çiçek sınırda kaldı, zarar 10 milyon dolar

Kesme çiçek sınırda kaldı, zarar 10 milyon dolar

11.02.2014 - 15:19 | Son Güncellenme:

2SEVGİLİLER Günü’ için Avrupa’ya gönderilmek istenen 50 milyon dal kesme çiçek, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki dozvola (yol geçiş belgesi) krizi nedeniyle sınırda bekleyen TIR’larda ve depolarda çürümeye yüz tutunca, 10 milyon dolarlık zarar oluştu.

Kesme çiçek sınırda kaldı, zarar 10 milyon dolar

Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki ithalat ve ihracata yönelik karayolu taşımacılığına ilişkin geçen yıl Bulgaristan ile hükümetler arasında, 125’er bini ilk 6 ay geçerli olmak üzere nakliye TIR’ları için geçiş belgesi anlaşması yapıldı. Ancak, Bulgaristan 31 Ocak 2014 tarihi itibariyle teslim edilmesi gereken 125 bin geçiş belgesi yerine sadece 5 bin adet teslim etti. Bu yüzden AB ülkelerine ihracat yapan binlerce TIR, Kapıkule’de geçiş belgesi olmadığı için 15 güne yakın süredir bekliyor. Kapıkule’deki bu kriz Antalya’da üretimi yapılan ve Avrupa ve Rusya’ya ihraç edilen yaş meyve sebze ürünleriyle kesme çiçek ihracatçılarını vurdu. Günlerdir TIR’larda bekleyen ürünler çürümeye başladı. Yeni TIR’ları yola çıkaramayan Antalyalı üreticinin ürünleri depolara sığmaz hale geldi.

’TEDBİRSİZ YAKALANDIK’ Türkiye’nin kesme çiçek üretiminin yüzde 80’inin üzerindeki miktarının üretimi yapılan Antalya’dan yıllık yaklaşık 400 milyon dal kesme çiçek ihracatı yapılıyordu. Bu ihracatın en önemli dönemlerinden biri olan 14 Şubat Sevgililer Günü’nün Kapıkule’deki krize denk geldiğini belirten Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Bu kriz önceden haber verilseydi bize tedbir alır, B, C planları yapardık. Şu an tedbirsiz yakalandık ve milyonlarca dal çiçek elimizde kaldı. İç pazarda da fiyatlar çok düştü ve iç pazar açısından da sıkıntı verici" dedi.

BÜYÜK İMAJ KAYBI Türk çiçek ihracatçısının siparişlerini zamanında ulaştıramaması nedeniyle Avrupa ve Rusya’daki alıcılar açısından da büyük imaj kaybına uğradığını belirten Osman Bağdatlıoğlu, "Çiçek sektörü Türkiye’de büyük zorluklar altında yeni gelişen ve dünyada güçlü rakiplere karşı büyümeye çalışan bir sektör. Ancak TIR’larımızın Kapıkule’den geçiş yapamıyor olması nedeniyle ürünleri zamanında alıcılara ulaştıramadık ve güven kaybına yol açtı" diye konuştu.

SOĞUK OLSUN DİYE DUA EDİYORLAR Şubat ayında havaların çok güzel gittiğine de dikkat çeken Bağdatlıoğlu, "Hiç böyle bir şubat ayı yaşamadık. Sevgililer Günü ve Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kesme çiçek ihracatında en hareketli olduğumuz aydı. Havaların sıcak olması nedeniyle üretim verimi de iki kat arttı ama çiçeklerimizi gönderemiyoruz. Eskiden hep şubat ayında sıcak olsun diye dua ederken şimdi havalar soğuk gitse de çiçek üretimi az olsa diye dua ediyoruz" dedi.

ZARAR 10 MİLYON DOLAR Türkiye’nin güvenilirliğini yitirdiğini anlatan Bağdatlıoğlu, "Bu sorunun hükümetler bazında bir an önce çözümü gerçekleştirilmeli. Kapılar kapalı kalacaksa da bize alternatif üretilmelidir. Ne bileyim Türk Hava Yolları uçak kaldırabilir gibi. Aksi takdirde ihracatta ortaya oyduğumuz hedeflere nasıl ulaşacağız? Bu dönemde 50 milyon dal çiçek ihracatı potansiyelimiz vardı ama yapamıyoruz. Zararımız ilk belirlemelere göre 10 milyon dolar. Bugünlerde depolar sıfır olması gerekirken, binlerce metrekare soğuk hava deposu dolduğu gibi dışarılara taşmaya başladı. Ülkemizin çiçek ihracatı sektörüne imaj olarak büyük zarar verdi" diye konuştu.

5 MİLYON DAL ÇİÇEK KAPIDA Kapıkule’de TIR’ların 14- 15 gündür beklediğini belirten Birlik yöneticisi ve çiçek üreticisi Ömer Gündeş, şöyle konuştu: "Özel bir gün, Sevgililer Günü olunca zararımız çok büyük. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Sevgililer Günü için 50 milyon dal civarında ihracat olması gerekiyordu. En son 5 milyon dal civarında çiçek beklemede ve bu her an büyüyebiliyor. Oradaki beklemenin dışında tıkanıklık nedeniyle çiçekleri depoda bekletmeye başladık. Zamanında yerine ulaşmaması nedeniyle taleplerde iptaller olmaya başladı, alıcılar başka ülkelere yönelmeye başladı. Bu sorunun bir an çözülmesi gerekiyor. Ekonomi, Ulaştırma bakanlıkları bu sorunu çözmeli."