Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Trump’ın ABD’de doğum yapanlara vatandaşlık hakkı uygulamasından vazgeçileceğini açıklaması, doğum için Amerika’ya gitmeyi düşünenleri bir belirsizlik içine soktu.

Doğum için ABD yolu kapanıyor mu

“Doğum turizmi” adı altında Türkiye’den her yıl yüzlerce aile çocukları ABD vatandaşı olarak doğsun diye bu ülkeye uçuyor.

Ülke sınırlarında doğanların otomatik olarak vatandaşlık elde ettiği kurallara sahip olan ülkelerden ABD’nin 47’nci başkanı olarak ikinci kez seçilen Donald Trump, yemini sırasında doğum yoluyla vatandaşlığı kaldırmak için kararname imzalamasının adından ABD’de 18 eyalet, Trump’ın doğumla vatandaşlık hakkını kaldıran kararına dava açmıştı.

Haberin Devamı

ABD’de her yıl yaklaşık 150 bin çocuğun vatandaş olmayan iki ebeveynden doğduğuna işaret edilen dilekçede, bu yürütme emriyle, bu çocukların vatandaşlıkla sağlanan temel hizmetler ve federal fonlardan mahrum bırakılacağı belirtildi.

Trump’ın açıklaması sonrası neler olacağı merakla beklenirken, aileler doğum için Amerika’ya gitmeye devam ediyor. Amerika’da doğum ülkemizde özellikle son 20 yıldır çok revaçta. Bu konuda hizmet veren yüzlerce danışmanlık şirketi var. Bir danışmanlık firmasıyla paket program şeklinde anlaştığınız takdirde; doğum yapacağınız hastanenin ve doktorun belirlenmesi, randevularınızın ayarlanması, dil yardımı, size eşlik edecek bir görevli, evinizin kiralanması, uçak biletlerinizin alınması ve doğum sonrası pasaport işlemlerine kadar her detayla ilgileniliyor. Alternatif olarak Amerika’da farklı eyaletlerde yaşayan ve bireysel olarak ailelere destek olan doğum koçlarından destek alabiliyorsunuz. Sosyal medyada da bu konuda aktif olarak çalışan pek çok isim var. Bütçenize ve hayal ettiğiniz doğum yeri ve şekline göre bir doğum planı belirleniyor.

Ebeveynlerinin uyruğu veya yasal statüsü ne olursa olsun, topraklarında doğunlara vatandaşlık veren ülkeler: Amerika, Kanada ve Brezilya. Bunlar dışında Arjantin, Şili, Ekvador ve Küba gibi bazı ülkeler de doğum yoluyla vatandaşlık veriyor.

Amerika’da doğum yapmak isteyen annelere uzun yıllardır danışmanlık hizmeti veren Elif Eken süreci takipte olduklarını söylüyor: “Mahkeme kararının ne zaman çıkacağı belli değil ancak muhtemel senaryolar; Mahkeme executive order uygulamasını 19 Şubat’tan önce durdurursa uygulamada her şey eski hâline döner, doğan bebeklerin vatandaşlık işlemleri yapılır. Ya da 19 Şubat’tan sonraki bir tarihte durdurursa mahkemenin durdurma tarihine kadarki sürede doğanların vatandaşlık ve pasaport işlemleri yapılmaz. Ancak mahkemenin durdurma kararından sonra bu kişiler, ilgili mercilere başvurarak anayasada tanınmış olan vatandaşlık statüsünü Amerika’da doğduklarını göstererek talep edebilir.” Amerika’da doğum yapmak isteyen ailelere destek olan kurumlardan İxir İstanbul Danışmanlık Hizmetleri, daha önce de Trump döneminde gündeme geldiğini, ancak şu an net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Doğum için ABD yolu kapanıyor mu

Deniz aşırı uçuş şartı

Seyahatin sorunsuz geçmesi ve ülkeye girişte sıkıntı olmaması için genellikle hamileliğin 6. ayı içinde ülkeye giriş yapılması tavsiye ediliyor. Hamileliğin 28. haftasına kadar deniz aşırı uçuş yapmak serbest. Ancak 28. haftadan 36. haftaya kadar olan hamileliklerde uçuş yapabilmeniz için doktor raporu gerekiyor. 36. haftadan sonra ise uçuş yapamıyorsunuz. Amerika’da doğumunuzu yaptıktan sonraki 2 hafta içinde genelde tüm evrak işlemleri tamamlanmış oluyor ve ülkeye dönüş yapılabiliyor.

Haberin Devamı

G. Amerika’dan çok sayıda gelen var”

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Susan A. Orhan:

“Dünyanın pek çok yerinden Amerika’da doğum için gelen hastalarım var. Özellikle Pakistan’dan ve Güney Amerika’dan çok sayıda hamile doğuma geliyor. Sonrasında Türkiye’den gelenler var. İnsanlar çocukları için ikinci bir şans ya da daha iyi eğitim ve yaşam imkânı sunabilecekleri ümidiyle bu seçeneği tercih ediyor. Genelde 28. haftadan sonra gelmelerini öneriyoruz ki burada takiplerini de daha sağlıklı yapabilelim. Ayrıca gebeliğin görünür olmaması da gelenler açısından rahat oluyor. Bazen havaalanında problem çıkabiliyor fark edilirse. 28. haftadan sonra ayda 2 kez rutin kontrollerle devam ediyoruz ancak Amerika dışarıdan gelen hiçbir raporu kabul etmediğinden tüm gebelik tahlillerini yeniliyoruz.”