EğitimToprak İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

Toprak İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

13.03.2022 - 04:08 | Son Güncellenme:

Yeryüzünü kaplayan, bitki ve sebze yetiştirmeye uygun minerallerden oluşan yüzeye toprak denir. Eski Türkçe bir sözcük olan toprak, halk arasında tarla ve arazi manasında da kullanılır. Bu kelime mecazen hem ülke ve memleket hem de mezar anlamına gelir. Toprak ile İlgili atasözleri ve deyimler nelerdir detayları ile derledik.

Toprak İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir


Toprak kelimesi sadece deyimlerde ve atasözlerinde değil çeşitli tamlamalarda da kullanılır. Örneğin toprak adamı, çiftçi demektir. Toprak kayması tabiri ise, birçok yörede heyelan sözcüğünün yerine kullanılmaktadır.

Toprak ile İlgili Atasözleri, Deyimler ve Anlamları Nelerdir?

Toprak ile İlgili Atasözleri

1- Toprak kabul etmez:

Bu atasözü, dünya hayatında Allah'a şirk koşmak, yalan söylemek, hırsızlık yapmak ve iftira atmak gibi büyük günahlar işleyen kişiler için kullanılır.

2- Topraktan geldik toprağa gideceğiz:

İslam inancına göre insan çamurdan yaratılmıştır. Bu sözde ''toprak'' ile kastedilen çamurdur. Yani insanın yaratıldığı yere, Allah'ın huzuruna dönmesidir.

3- Toprak paklar:

Paklamak, temizlemek, arındırmak manasına gelir. Toprak paklar sözü ise, dünyada işlediği günahlar için tövbe etmeyen ve mağfiret dilemeyen kişilerin yaptığı kötülüklerin ancak ölümle son bulması anlamında kullanılan bir atasözüdür.

Toprak ile İlgili Deyimler

1- Toprak olmak:

Toprak olmak, vefat etmek anlamına gelir.

2- Hak ile yeksan olmak

Farsça kökenli hak kelimesinin Türkçe karşılığı topraktır. Hak ile yeksan olmak ise çökmek, yıkılmak, toprak ile eşit seviyede olmak demektir.