EğitimTopluluk Davası Nedir, Şartları Nelerdir? Topluluk Davası Örnekleri Nelerdir?

Topluluk Davası Nedir, Şartları Nelerdir? Topluluk Davası Örnekleri Nelerdir?

21.04.2022 - 14:24 | Son Güncellenme:

Topluluk davası oldukça yaygın olarak karşılaşılmakta olan bir dava türü olarak ifade edilebilir. Özellikle topluluk davası ile ilgili olarak ve şartları ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Bu yüzden topluluk davası hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek isteyebilirsiniz. Topluluk davası nedir, şartları nelerdir? Topluluk davası örnekleri nelerdir detayları ile derledik.

Topluluk Davası Nedir, Şartları Nelerdir Topluluk Davası Örnekleri Nelerdir

Topluluk davası, HMK'nın 113. maddesinde düzenlenmektedir. Topluluk davalarında bir tarafta birden çok kişinin temsil edilmesi söz konusu olmaktadır. Bu durumda ise topluluk davalarının dava arkadaşlığı ve davaya müdahale olarak nitelendirilmesi de mümkün olmaktadır. 

Haberin Devamı

 Topluluk Davası Nedir, Şartları Nelerdir?

 Topluluk davası, hukuk mevzuatına yeni eklenen bir dava türü olarak ifade edilebilir. Topluluk davalarında topluluğa dahi olan kişilerin çok sayıda olması nedeniyle dava arkadaşlarının davayı birlikte yürütmesi söz konusu olmamaktadır. Topluluk davasının açılabilmesi için yerine getirilmesi gereken bir takım şartlar bulunduğunu söylemek de mümkün olmaktadır

İlgililerin haklarının tespiti,

Hukuka aykırı durumun giderilmesi, 

İlgililerin gelecekteki haklarının ihlal edilmesini önlemek amacıyla Topluluk davası açılabildiğini söylemek de mümkündür.

Topluluk Davası Örnekleri Nelerdir?

 Topluluk davasının bilinen çeşitli örnekleri olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Topluluk davasının, dernekler veya diğer tüzel kişiler bünyesinde ve statüleri çevresinde üyelerinin veya temsil ettikleri kesimin menfaatlerini korumak için kendi adlarına dava açmaları mümkündür.

Haberin Devamı

 Topluluk davası, HMK maddesinde düzenlenmektedir olan bir hukuk kanunu olarak da ifade edilebilmekte olan bir davadır.