EğitimSpektroskopi Nedir, Ne İşe Yarar? Spektroskopi Yöntemleri Nelerdir?

Spektroskopi Nedir, Ne İşe Yarar? Spektroskopi Yöntemleri Nelerdir?

29.06.2022 - 16:03 | Son Güncellenme:

Kimyasallar, pek çok farklı analitik yöntemlerle, hem niteliksel hem de niceliksel olarak analiz edilebilir. Bu nedenle; sadece bu analizlerin önemli bir kısmı, spektroskopi ismi verilen bir sahanın altında incelenmesi gerekir. Spektroskopi nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Spektroskopi Nedir, Ne İşe Yarar Spektroskopi Yöntemleri Nelerdir

Spektroskopi, madde ve elektromanyetik radyasyon arasında bulunan etkileşimi; elektronların uyarılmasına, nükleer spin yönelimlerinde ya da moleküler titreşimlerdeki değişimlere Nurol açan etkileşimler içinde inceler.

Haberin Devamı

Spektroskopi Nedir?

Spektroskopi, radyasyon ya da ışığın maddeler tarafından yayılması ve emilmesi şeklindeki ışık ve madde etkileşimlerinin ölçülebilmesi ve incelenerek yorumlanabilmesi demektir. 

Spektroskopine İşe Yarar? 

Analiz yapmak için örneklem olarak seçilen bir numunenin enerji aracılığı ile incelenmesine verilen bir isimdir. Kavram bu şekli ile bile kavrama yabancı olan kişiler için çok zor görünse bile işin içinde yer alan en temel ünite ışınlardır. Aynı zamanda ışınlar üzerinden yapılan bir uygulama şekli olarak tanımlamak da mümkündür.

Spektroskopi Yöntemleri Nelerdir?

Spektroskopi, her zaman sürekli gelişme gösteren bir alan olarak bilinir. Hem mevcut tekniklerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi hem de yeni yöntemlerin önerilmesi de bu alanı sürekli olarak canlı tutar. Bu nedenle de günümüzde pek çok spektroskopi yöntemi kullanılır. İlk uygulamalar içinde yer alan optik spektroskopi yöntemi ise, diğer yöntemlerin de temelini oluşturur. Spektroskopi yöntemlerinde ise, maddenin elektromanyetik radyasyonu yayması, absorblaması, saçması, (emmesi), saptırması gibi elektromanyetik bir radyasyonla etkileşimi de ölçülür. Bu etkileşimin sonuçları ise, farklı analitik amaçlarla ve analizlerde kullanılır.