EğitimSosyodrama Nedir, Nasıl Yapılır? Sosyodrama Amaçları Nelerdir?

Sosyodrama Nedir, Nasıl Yapılır? Sosyodrama Amaçları Nelerdir?

29.06.2022 - 15:53 | Son Güncellenme:

Sosyodrama toplum biliminin ilgi alanlarından birisi olmakla beraber, özellikle son yıllarda endemik kültürün özelliklerini ön plana çıkarmak için kullanılan yöntemlerden birisi haline geldi. Büyük ölçüde düşündüren ve seyirciyi aktif tutmak için birçok ironik ve sarkastik öğe barındıran sosyodrama ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Sosyodrama Nedir, Nasıl Yapılır Sosyodrama Amaçları Nelerdir

Bu kavram toplumun fertlerini, ihtiyaçlarını içinde bulunulan coğrafi koşullar ve mevcut kültür travmaları da ele alınarak tiyatro halinde yine toplumun kendisine sunmayı ifade eder.

Haberin Devamı

Sosyodrama Nedir?

Sosyodrama, tiyatronun sosyal halidir. Toplumu yakından ilgilendiren ve bireyden yola çıkaran topluma ulaşan, özelden genele bir yaklaşımla mevcut durumu tiyatro ve küçük drama oyunları halinde seyirciye sunan bir yöntemdir. Gerçeklik algısı oldukça yüksektir ve sosyodrama içerisinde toplumun en küçükten en büyüğe sorunları yansıtılır ve seyirciye bilinç aşılanır.

Sosyodrama Nasıl Yapılır?

Sosyodrama, toplumun fertlerinin her birinin ayrı bir oyuncu tarafından canlandırıldığı, birey bazlı olarak yola çıkarak eksikliklerin anlatılmaya çalışıldığı ve toplum sorunlarının ele alındığı bir formattır. Toplumun içerisinden tiplemeler yansıtılarak halkta ses bulmaya çalışılır. Böylece halkın sorunları oyuncular tarafından halka yansıtılır, halkın içerisinden bireyler de bu şekilde canlandırmada yer bulur.

Haberin Devamı

Sosyodrama Amaçları Nelerdir?

Amaçları göz önünde bulundurulduğunda, halkın sorunlarının doğrudan halka yansıtılarak bir bilinç düzeyine ulaşılması ana gayedir. Halk kendi sorunlarını dışarıdan inceleme fırsatı bularak bireyden özele bunu iyileştirme fırsatı bulacaktır. Bu da toplum nezdinde birçok sorunun çözümünü ifade eden unsurlar arasında yer almaktadır.