EğitimPaylaşmak İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

Paylaşmak İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

13.03.2022 - 04:03 | Son Güncellenme:

Kökü ''pay'' olan paylaşmak, elindeki parayı ya da malı, eşit bir şekilde dağıtmak, pay etmek, bölüşmek anlamına gelir. Paylaşımcı kişiler eli açık ve bonkör olarak nitelendirilir. Pinti, cimri, hasis, varyemez ve nekes kelimeleri ise para harcamaktan ve sahip olduğu şeyleri başkalarıyla paylaşmayan kişiler için kullanılır. Paylaşmak ile ilgili en sık kullanılan atasözlerini ve deyimlerini sizler için derledik.

Paylaşmak İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir


Paylaşmak kelimesinin kökü olan ''pay'' da birçok deyim ve atasözünde geçer.
Örnekler:
1- Aslan Payı
2- Pay sahibi olmak
3- Kardeş Payı

Paylaşmak ile İlgili Atasözleri, Deyimler ve Anlamları Nelerdir?

Paylaşmak ile İlgili Atasözleri

1- Ekmeğini Yalnız Yiyen Yükünü Yalnız Taşır:

Birçok atasözünde paylaşmanın en önemli değerlerden biri olduğu vurgulanır. Bu atasözünde ''ekmeğini yalnız yiyen'' sözü ile hep kendi menfaatlerini ön planda tutan ve kendinden başka kimseyi düşünmeyen kişiler anlatılır. Yükünü yalnız taşımak sözü ise, paylaşmanın ve başka insanları sevindirmenin mutluluğundan mahrum kalmak demektir.

2- Az Veren Candan Çok Veren Maldan

Anlamı: Çok zengin bir kişinin malından bir kısmını vermesi paylaşmak değil hibe etmektir. Asıl paylaşmak, kendisinde de çok az olmasına rağmen elindeki başkalarıyla bölüşmeyi bilmektir.

3- Komşu Komşunun Külünü Muhtaçtır

Sadece maddi şeyler değil, duygular ve anılar da paylaşıldıkça güzeldir. Bunun en güzel örneği ise komşular arasında görülür.

Paylaşmak ile İlgili Deyimler

1- Pay etmek:

Dilimize Farsçadan geçen pay kelimesi, hem hisse hem de bölüm anlamına gelir. Pay etmek deyimi ise bir şeyi bölüşmek ve dağıtmak demektir.

2- Kozlarını paylaşmak:

Paylaşmak ile ilgili bazı deyimler anlamca olumsuzdur. O deyimlerden biri olan kozlarını paylaşmak, anlaşmazlık yaşanan herhangi bir konuda karşı tarafa meydan okumak ve sert bir şekilde tartışmak anlamına gelir.