EğitimHesap Planı Nedir? Muhasebede Tek Düzen Hesap Planı Nasıl Oluşur?

Hesap Planı Nedir? Muhasebede Tek Düzen Hesap Planı Nasıl Oluşur?

24.03.2022 - 16:05 | Son Güncellenme:

Muhasebe alanında çalışma gösteren kişilerin bilmesi gereken pek çok konu bulunmaktadır. Özellikle hesap kayıtlarının eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanması için hesap planı işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Tek düzen hesap planı oluşturma muhasebe alanında en önemli konu başlıklarından biridir. Oldukça fazla firma hesap ve defter tutma alanında profesyonel kişiler ile çalışma isteği duymaktadır. Bu nedenle hesap planı bilinmesi gerekilen en önemli konulardan biridir. Hesap planı nedir ve tek düzen hesap planı nasıl oluşturulur sizler için derledik.

Hesap Planı Nedir Muhasebede Tek Düzen Hesap Planı Nasıl Oluşur

Tek düzen hesap planı muhasebe ile ilgilenen ve bu alanda çalışma gösteren kişilerin gün içerisinde sık sık yaptıkları işlemlerden biridir. Muhasebe kayıtlarının eksiksiz bir şekilde doldurulması firmalar için oldukça önemlidir. Tek düzen hesap planı da tüm kayıtların yer aldığı muhasebe işlemlerinden biridir.

Hesap Planı Nedir?

Hesap planı, muhasebe alanında çalışan kişilerin tuttukları tek düzen hesaba denilmektedir. Hesap planı içerisinde belirlenen tüm kodlar belli bir sistematik çalışma sunmaktadır. Hesap planlarına her an ulaşabilmek için hesapların tek düzen şeklinde tutulması gerekmektedir.

Muhasebe alanında kayıtların eksiksiz şekilde girildiği yerlerden biri ise tek düzen hesap planıdır. Hazırlanan bu liste tüm hesapları kişilere sunmaktadır. Firmanın yaptığı tüm etkinlik kayıtlarının bulunduğu bu hesap planı muhasebe alanında çalışan kişiler tarafından düzgün bir şekilde tutulmaktadır.

Muhasebe Tek Düzen Hesap Planı Nasıl Oluşturulur?

Tek düzen hesap planı için ilk olarak resmi hesap cetveli hazırlanmaktadır. Bu nedenle hesapların her birine ayrı bir kod girilmektedir. Girilen kodlar liste halinde sırasıyla tek düzen hesap planı üzerinde yerleştirilmektedir. Özellikle yılın başından sonuna kadar yapılan tüm işlemler tek düzen hesap planı üzerinde yer almaktadır. Tek düzen hesap planı içerisinde yer alan işlemleri değiştirilmemektedir.