EğitimEngizisyon Mahkemesi Nedir, Ne Yapar? Engizisyon Mahkemesi Ne Zaman Bitti?

Engizisyon Mahkemesi Nedir, Ne Yapar? Engizisyon Mahkemesi Ne Zaman Bitti?

12.06.2022 - 03:08 | Son Güncellenme:

Engizisyon mahkemesi 1203 senesinde katolik kilisesine karşı çıkanları ve dini inançları reddedenleri cezalandırmak için kurulmuştur. Verdiği kararlar ve yaptığı işkenceler ile adından uzun seneler boyunca bahsettiren bir mahkeme olmuştur. Engizisyon mahkemesinin ne olduğu, ne yaptığı ve ne zaman bittiği ile ilgili ayrıntıları derledik.

Engizisyon Mahkemesi Nedir, Ne Yapar Engizisyon Mahkemesi Ne Zaman Bitti


Engizisyon mahkemesi Fransa'nın Toulouse şehrinde 9. Grogory tarafından kurulmuştur. Uzun yıllar boyunca katolik kilisesine karşı çıkanları ağır şekilde cezalandıran bir mahkeme olmuştur. Engizisyon mahkemesinin tamamen kaldırılması ise 1834 senesine denk gelir.

Engizisyon Mahkemesi Nedir, Ne Yapar?

Engizisyon mahkemesi Ortaçağ Avrupa'sında kurulan ve katolik kilisesindeki dini inançlara karşı gelenleri cezalandıran bir mahkemedir. Engizisyon mahkemesi ile beraber katolik kilisesi kendine ve dini inanışlara karşı gelen herkesi cezalandırmak istemiştir. Kilisenin baskıcı düşünce sistemine karşı çıkanları engellemek amaçlanmış ve karşı gelenler en ağır şekilde cezalandırılmıştır.

1203 senesinde Fransa'nın Toulouse şehrinde 9. Grogory tarafından kurulmuştur. Engizisyon mahkemeleri gerek kararları gerekse ağır cezaları ile uzun süre kendisinden bahsettirmiştir. Herkesin korkulu rüyası haline gelmiş olan mahkemede birçok işkence yöntemi de mevcuttu.

Engizisyon Mahkemesi Ne Zaman Bitti?

Katolik kilisesine bağlı olarak kurulmuş olan Engizisyon mahkemesi 1814 senesinde VII. Ferdinand tarafından yeniden canlandırılmak istenmiştir. Fakat 1820 yılında Kortez tarafından tamamen ortadan kaldırılmıştır. 1834 senesinde ise son kalıntıları da temizlenmiş ve bir daha Engizisyon mahkemesinden söz etmek mümkün olmamıştır.