Yemeklerinizin tadını ve görüntüsünü baharatlarla bambaşka bir hale getirin
      Bir mutfağın zenginliği baharatlarının bolluğundan anlaşılır. Çünkü
yemek öyle bir şeydir ki, içine koyacağınız bir tutam baharat onu bambaşka bir lezzete dönüştürür. Buradaki zenginlik yaratıcılıkla ilgilidir anlayacağınız. Hint mutfağında bir sanat gibi görülür baharat kullanmak. En uygun karışımı, miktarı bulmak, rengi tutturmak üzerine kurulmuştur bütün denge. İştah açan, lezzeti değiştiren, renk ve koku veren, çeşniyi farklılaştıran tohumlar, otlar, kökler, ağaç kabukların tümüne baharat diyoruz. Eğer çok geniş anlamda düşünürsek belki maydanoz, dereotu, nane gibi otlar da bu sınıfa girebilir. Baharat alırken mümkünse çekilmemiş olanını ya da güvendiğiniz firmaların ürünleri satın alın. Bir de mümkün olduğunca az alın ki, bayatlamadan tüketebilin.
      Biberiye: Akdeniz’li bir bitkidir. Minik iğne yapraklıdır. Özellikle et yemeklerinde, marinat,
çorba, sos, ızgaralarda kullanılıyor. Domatesli soslarda iyi gidiyor. Çeşnili zeytinyağı yapmak istediğinizde birkaç yaprak ekleyin.
      Zencefil: Sıcak yörelerde yetişen bir bitkidir. Kök saplarının kurutulmasıyla elde edilir. Sosis, bazı tatlılar, kekler, çorba, patatese yakışır. Körinin karışımında zencefil de bulunuyor. Afrodizyak özelliği de var.
      Karanfil: Afrika ve Hindistan taraflarında yetişiyor. İster toz, ister diş halindeyken komposto, tatlı, kek ve şerbet ve çayda kullanılıyor. Tavuk, ördek gibi etlere birkaç diş sapladıktan sonra fırınlarsanız, sonucu seveceksiniz.
      Safran: Hindistan, İran ve Türkiye’de de Safranbolu’da yetişiyor. Özellikle pilavlara hoş bir renk ve koku veriyor. Bitkinin çiçek tepeciklerinin kurutulmasından elde ediliyor.
      Anason: Yeşilimsi, tatlı ve baharlı tohumlardır. Rakı yapımından başka çörek, likör, kek ve bazı içeceklerin yapımında kullanılıyor. Tıpta ve kozmetik sanayiinde de yeri var.
      Defne: Bu küçük yapraklar özellikle
balık ve et yemeklerinde, marinad hazırlanmasında çok iyi sonuç veriyor. Fırın yemeklerinde de deneyebilirsiniz.
      Hint cevizi: Ceviz gibi kabuklu, zeytin büyüklüğündedir. Müskad diye de biliniyor. Bebekler de gaz problemine iyi geliyor. Mutfakta ise biraz rendelenmiş hali beşamel sos, patates püresi ve et sotelere çok yakışıyor.
GÜNÜN YEMEĞİ
      4 kişilik / Hazırlama süresi: 10 dk.
      Çilekli yoğurt
     Â
Malzemeler      800 gr süzme yoğurt
      250 gr çilek
      3 yemek kaşığı antepfıstığı
      1 limon
      4 yemek kaşığı bal
     Â
Hazırlanışı      Çilekleri iyice yıkayıp kurulayın. Limonun yarısının kabuğunu rendeleyip, bir yemek kaşığı iri çekilmiş antepfıstığı ve bal ile birlikte yoğurda ekleyip hızlıca karıştırın.
      Sonra bir sıra çilek, bir sıra yoğurtlu karışım olacak şekilde kaselere paylaştırın.
      Üzerini de antepfıstğı ve çilek ile süsleyerek servise hazır hale getirin.
GÜNÜN MÖNÜSÜ
     Â
Zeytinyağlı fasulyeKabak dolmasıÇilekli yoğurt