13.11.2024 - 15:42 | Son Güncellenme:
Tatlı, börek, poğaça, çörek ve daha pek çok unlu mamülü fırına eklemeden önce yumurta süreriz. Yumurtanın buradaki önemi, hamur işinin daha iyi pişmesini sağlamak ve çıtır bir lezzet elde etmektir. Peki, yalnızca yumurtanın sarısını sürdüğünüzde ne olur?
Hamur işi görüntüsünün daha iyi olmasını sağlamak için sürülen yumurta, tarifin tadı üzerinde büyük etkilere sahip değildir. Ancak daha çıtır bir lezzet elde etmek için çoğunlukla 'son dokunuş' olarak yapılmaktadır. Bu sayede yemeğinizi daha güzel bir hale getirebilir.
Bu işlem, profesyonel mutfaklarda 'egg wash' adıyla anılmaktadır. Bu terimden bahsedildiği zaman genellikle hem sarısı hem de beyazı kullanılan bütün bir yumurta düşünülür. Ancak yumurtanın iki bileşeni hamur işine farklı etkiler verir. Her iki etkiye de çok şaşırabilirsiniz.
Yumurta sarısı, özellikle çörek, poğaça, börek ve diğer hamur işleri üzerinde mükemmel bir parlaklık oluşturur. Yüksek yağ ve pigment içeriği sayesinde normalinden daha parlak görünmesini sağlayacaktır.
Sadece yumurta sarısı kullanmak, hamurun üzerinde hafif kıtır bir yüzey oluşturur. Yumurta sarısındaki yağ, pişirme sırasında Hamurun üst kısmında ince bir kabuk gibi pişer. Özellikle poğaça, açma veya çörek gibi hamur işlerinde çıtır bir tat seviyorsanız mutlaka deneyin.
Hamurun üzerine sadece yumurta sarısı sürdüğünüzde daha çekici görünmesine yardımcı olursunuz. Beyaz veya açık renkli unlardan yapılan hamurlar üzerinde yumurta sarısı yoğun bir renk değişimi oluşturabilir. Yumurta sarısı, hamur işlerine hafif bir aroma katabilir. Ancak bazı kişiler yumurta kokusundan hoşlanmayabilir.
Yumurta sarısı, bazı hamur işlerinde yüzeyin biraz sertleşmesine neden olabilir. Daha yumuşak kalmasını istiyorsanız, yumurta sarısının içerisine bir çay kaşığı süt veya zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Böylece hem parlaklık korunur hem de yumuşacık bir lezzet ortaya çıkar.