Gündem Anadolu ormanları iklime direnebilir

Anadolu ormanları iklime direnebilir

28.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İTÜ’den Dr. Bikem Ekberzade’nin araştırması, insan etkisi olmadan en kötümser iklim değişikliği senaryosunda bile Anadolu’nun orman potansiyelini koruyabileceğini ortaya koydu.

Anadolu ormanları iklime direnebilir

HABER ARAŞTIRMA - Türkiye’nin orman kapasitesinin yüzyıl sonuna gelindiğinde Anadolu Yarımadası’nın iklim değişikliğine rağmen orman potansiyelini koruyabileceğini tespit edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Bikem Ekberzade’nin çalışmasına göre, soğukcul türlersıcaklık arttıkça öncelikli olarak kuzeye doğru değil, dağlık alanlara doğru göç edecek. Çalışma, tüm Anadolu insandan arındırılmış ve sadece ormanlara aitmiş gibi tasarlanan bir modelleme serisiyle gerçekleştirilirken, değişen iklim koşullarından farklı şekillerde etkilenen bazı türlerin varlıklarını koruyacağı, bazılarının ise yarımada içerisindeki daha uygun alanlara doğru göç edeceği sonucuna ulaşıldı. 

Haberin Devamı

Dağlar sığınak 

Araştırmayı yürüten Dr. Ekberzade araştırma sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi: 

“Simülasyon sonuçlarımıza göre sıcaklıklar ne kadar artarsa artsın, yağış paternleri ne yönde değişirse değişsin, Anadolu, orman potansiyelini bir kapasitede koruyabildiği gibi, belli bölgelerde orman biyokütlesini yüzyıl sonuna kadar da artırabiliyor. Soğukcul türlerin kuzeye değil de dağlık alanlara sığınması, bu alanların ne kadar önemli birer iklim sığınağı olduğunun da önemli bir göstergesi. Özellikle Hakkari Dağları, Anadolu Yarımadası’nda bu türlerin tutunabileceği en güney nokta olarak öne çıkıyor. İklim değişikliğinin tetiklediği çeşitli tehlikelere giderek daha fazla maruz kalan ekosistemlerin varlığını sürdürebilmesi için, bu alanların korunması büyük önem taşıyor.”