EkonomiEn büyük yer altı doğal gaz deposuna geri sayım!

En büyük yer altı doğal gaz deposuna geri sayım!

12.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük doğalgaz deposu unvanını taşıyacak olan BOTAŞ’a ait Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi, yeni kapasitesiyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 16 Aralık’ta açılacak. Dev tesis, ihtiyacı duyduğu elektriği yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Tesisin içinde bulunan 4.2 megavat kurulu güce sahip rüzgar türbinin ürettiği elektrik tesisin ihtiyacının tamamını karşılıyor.

En büyük yer altı doğal gaz deposuna geri sayım

Mithat Yurdakul - Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya, doğalgazda arz sıkıntılarına karşı önlemler geliştirirken, Türkiye için stratejik öneme sahip olan doğalgaz depoları, arz güvenliğine katkı sağlıyor. Türkiye’nin ilk yer altı doğal gaz depolama tesisi olan Silivri, 2007’de hizmete başladı. Yaklaşık 10 yıllık hizmetin ardından tesisin 3.2 milyar metreküp olan depolama ve 28 milyon metreküp olan günlük geri üretim kapasitesini artırmak için faaliyete geçildi. Genişleme çalışmaları kapsamında 18 kuyuda sondaj işlemi yapıldı.

Haberin Devamı

GAZ İHTİYACININ % 8’İ

Deniz üstünde 2 platform kuruldu. BOTAŞ ekiplerin çalışmalarıyla, tesisin kapasitesi 4.6 milyar metreküpe günlük geri üretimi ise 75 milyon metreküpe çıkarıldı.

Tesis bu haliyle Türkiye’nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 8’ini karşılayabilecek konumda. Tesisin günlük geri üretim kapasitesiyle de, en sert kış günlerinde günlük ihtiyacın dörtte biri sağlanabiliyor. Dev tesis ihtiyacı duyduğu elektriği de yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Deponun içinde bulunan 4.2 megavat kurulu güce sahip rüzgar türbinin ürettiği elektrik tesisin ihtiyacının tamamını karşılıyor. Tesis yeni kapasitesiyle, 16 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılacak.

TUZ GÖLÜ’NDE KAPASİTE ARTIŞI

Haberin Devamı

Bir diğer depolama tesisi olan Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde de genişleme çalışmaları devam ediyor. Halihazırda 1.2 milyar metreküp olan Tuz Gölü’nde deponun kapasitesi de 5.4 milyar metreküpe çıkacak. Çalışmaların 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Bu tesisin de hizmete girmesiyle Türkiye’nin doğal gaz depolama kapasitesi 10 milyar metreküpe ulaşacak.