EkonomiDünyada kaynak çok Türkiye’ye sıkıntı yok

Dünyada kaynak çok Türkiye’ye sıkıntı yok

26.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, dünya finans piyasalarında para bolluğu olduğunu, Türkiye’nin de bundan yararlandığını söyledi. Özince, “Arada tıkanmalar oluyor ama dünya ekonomisi bu kaynak fazlasını gelişmekte olan piyasalara aktarmaya devam ediyor” dedi.

Dünyada kaynak çok  Türkiye’ye sıkıntı yok

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, uluslararası finans piyasalarında kaynak fazlalığı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Dünya ekonomisi denince konuya en azından orta vadeli bakmak gerektiğini belirten Özince, “FED’in kısa vadeye ait politikaları dünya ekonomisini, finansal piyasalar likiditesini, finansal piyasalar fiyatlaması açısından etkilese bile orta vadede dünya ekonomisini, dünya ticaret hacmini ve dünya insanının refahıyla ilgili gelişmeleri kısa vadeli parasal politikalardan çok sosyal, siyasi ve teknolojik gelişmelerin etkileyeceğini düşünüyorum” dedi.

FED’in kısa vadeli politikalarının şu anda Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler açısından mevcut dengeleri çok fazla değiştirmeyeceğini ifade eden Özince, “Bugün dünyada ciddi bir finansal piyasalar kaynak fazlalığı söz konusu. Bunun bir çok nedenleri var ama şu ya da bu nedenle hatta FED politikasından çok daha reel ve etkili olan siyasal ve uluslararası ticarete dair, ekonomik siyasal nedenlerle dahi bu dünya finansal dengelerinin çok fazla bozulmadığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünya arzla büyüyor...

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Özince şöyle konuştu:

“Örneğin ülkemiz. Siyasi açıdan çok ciddi sorunların yaşandığı bir bölgede. Ama buna karşın ihtiyaçlarını çok da kötü olmayan bir şekilde, bilhassa da çok revaçta olan borçla büyüme ihtiyaçlarını görebiliyor. Ülkemiz de bu konuda tek değil. Bu bizim ülkemiz açısından da Çin, Hindistan ve Arjantin açısından da böyle.

Arada bir takım tıkanmalar oluyor ama gelgitler arasında dünya ekonomisi kaynak fazlasını gelişmekte olan piyasalara aktarmaya devam ediyor. Risk faktörleri daha iyi ölçülmeye çalışılsa da fiyatlamayla devam ediyor. Dünya ekonomisi arz kaynaklı bir süreci yaşamaya devam ediyor. Dünya özellikle, üretimi de konsolide olmaya devam ediyor. Bunda da son tahlilde yarar olduğunu düşünüyorum. Kısacası FED gibi vesaire politikalar evet bunlar vardır ama her zaman ileri sürdüğüm gibi bunlar para yöneticilerini kısa vadede etkileyen durumlardır.

- Ekonomimiz bu ortamdan nasıl etkileniyor?

Dünya ticareti geliştikçe Türkiye konumundaki ülkelerin ekonomisinin özellikle nicelik açısından etkileşiminin olumlu olduğunu, olumlu sürdüğünü izlemeye devam ediyoruz. Türkiye ekonomisinin çok daha iyi sayılacağı 2007 - 2008 öncesi dönemde biz bir üçüncü Boğaziçi Köprüsü’nün ya da Körfez geçiş projesinin finanse edilip edilemeyeceğini bugünkü kadar net göremezdik. Türkiye’deki bir takım özellikle makul fizibilite gösterebilecek kamu ağırlıklı projelerin finanse edilebileceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Örneğin Çanakkale geçişi. Yani biz bunu çok daha sağlıklı gördüğümüz yıllarda düşünemezdik bile. Neden, şimdi ne değişti? Birincisi 2008’de dünya piyasalarında görülen ve gelişmiş piyasaların finansal tutarlılığının sorgulanmasıyla sonuçlanan kriz dünyaya öyle bir şey gösterdi ki gelişmekte olan piyasalardaki süreç daha da hızlandı. Dünya ekonomisinde gelişmekte olan ülkelerin inisiyatifleri daha öne çıkma imkanı buldu. Türkiye açısından da bunun devam edeceğini düşünüyorum.

‘Sosyal görevimizi sürdüreceğiz’

Dünyada kaynak çok  Türkiye’ye sıkıntı yok

- İş Bankası Grubu nasıl devam edecek?

İş Bankası Grubu, bir Cumhuriyet kurumu, bir çok ortaklı kolektif sermaye grubudur. Bununla bağdaşık olgunlaşan, gelişen bir grup olmak durumundadır. İş Bankası Grubu’nun en gurur duyduğu ve sürdürmeye taahhütkar olduğu husus budur.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti var oldukça Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisadi ve ekonomik bağımsızlığı doğrultusunda tavır koyacak ve politikalar izleyecektir. Bunu da kolektif sermaye yapısıyla, yüzbinlerle ifade edilen sermaye yapısıyla yapacak. İş Bankası’nın son 10 - 15 yıllık geçmişinde benim şahit olduğum geçmişinde 500 bin ile 700 bin civarında hissedarının olduğu dönemi yaşıyoruz. Burası çok ilginç bir modeldir.

Bu modeli de başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kurucuları arzu etmiştir. Görevimiz ve tavrımız bunun geliştirilerek sürdürülmesidir. Bunun dışında şu alana gireceğiz, şunu yapacağız, dünyanın ilk 100’üne, ilk 50’sine gireceğiz gibi şeyler daha farklı, kısa vadeli maddi politikalardır.

Bizim açımızdan önemli olan bu tüzel kişiliğin sosyal görevini sürdürebilmektir her şeyden önce.